Quinua som sydamerikansk lasagne

Det er først inden for det sidste år, at jeg har prøvet at bruge quinua.
Og jeg er ret så begejstret. Det smager godt og er efter sigende meget sundt, da det skulle indeholde store mængder af protein, kalk og vigtige fedtsyrer.

Til denne ret tog jeg udgangspunkt i en opskrift fra Bolivia, hvor Quinua er en vigtig råvare på højde med kartofler. Opskriften fandt jeg i en gratis E-bog: "Not just tacos" , som jeg downloadede fra Amazon.com via Kindle.
Jeg synes dog, at opskriften var lidt sparsom med både det grønne og krydringen og at mængden quinua og kød var enorm i forhold til, at det skulle være til 4 personer.

Så jeg lavede min egen version:

Start med at skylle quinuaen ved at nuldre de små frø mellem fingrene, hvis de ikke er rensede i forvejen. Læg dem i vandet sammen med salt og lad dem koge under låg ved svag varme i ca 15. min. Tag dem af og lad dem trække i 15 min, til frøene popper op og al væden er opsuget.
Rør så smør, mælk og ost i den stadig varme quinua. Stil til side under låg.



Hvis du bruger almindeligt kød, steger du først det på en pande med olie, før du tilsætter hakkede løg, tomater, blegselleri og peberfrugt samt krydderierne.

Jeg brugte Soy4you, så jeg startede med at sautere grøntsagerne og tilsætte krydderier og til sidst tilsatte jeg tomater og udblødt soy4you og lod det koge ved lav varme, til væden var væk.

Halvdelen af quinuablandingen kommes i et smurt ovnfast fad. Oven på det, lægger du køblandingen/Soy4you-blandingen. Det sidste af quinuablandingen kommes over.

Til sidst pisker du æggene sammen og hælder det jævnt over fadet, som stilles i ovnen ved ca 180 grader i 15-20 min. 


Jeg servede det med en let salat og en god mojo som bidrag til det syrlige.

Mojoen er meget enkelt at lave: Varm olivenolie op i en lille gryde og tilsæt løg og salt og lad det blive gyldent. lad det køle lidt af, inden du tilsætter hvidløg og hvidvinseddiken. Lad det trække i min. 10 min. før du bruger det. 



Ingrediensliste:

3,5 dl rå quinua
5 dl vand
1 tsk salt

1 spsk smør
1 1/4 dl mælk
150 g revet ost

1 spsk olie
500 g hakket oksekød -
eller 150 g soy4you - udblødt i bouillon ca 1/2 time og afdryppet.
2 store hakkede løg
4 stilke hakkede blegselleri
1 ds flåede og hakkede tomater
1 renset og hakket rød peberfrugt
4 fed hakket hvidløg
1/2 tsk salt
1 tsk tørret mynte
2 tsk tørret oregano - let stødt, så aromaen frigives
1/2 tsk friskkværnet sort peber
1 tsk stødt chili eller stærk paprika
1 hakket chili - Jeg brugte en lille gul monkeyface-chili uden kerner.

3 sammenpiskede æg.

Mojo:
1 dl olivenolie
1 lille finthakket løg
1 tsk salt
0,5 dl hvidvinseddike eller friskpresset limesaft
6 fed hakkede hvidløg


Linsesuppe til kolde dage og ømme halse

Hele familien er syge med snue , ømme halse og feber. 
Det er svært at tage sig sammen til madlavning, når ingen rigtig spiser noget eller hverken kan smage eller dufte noget. 
Men en god varmende linsesuppe går man da aldrig fejl af og den er super let at lave:


OPSKRIFT: Tyrkisk Linsesuppe ca 4 personer.
Ingredienser:
2-3 spsk olivenolie
½ tsk gurkemeje
1 stort finthakket løg
1 dl skyllede og afdryppede røde linser
½ dl runde ris
1 dåse hakkede tomater
2-3 tsk tomatpure

1/4 tsk cayennechili - eller efter smag og behov
Ca. 1 liter vand
salt og peber.

Fremgangsmåde: 
Skyl og afdryp de røde linser og risen. Lad det dryppe af i en sigte. 
Varm olien op i en gryde og rør gurkemejen ind. Kom løgene i og sauter dem bløde.
Kom de afdryppede linser og ris i gryden. Brun dem med løgblandingen i 2 min under konstant omrøring. 
Tilsæt tomatpure og lad det stege med i 1 min under omrøring. Kom flåede og hakkede tomater, vand, cayennepeber ved. Rør rundt og bring i kog. Lad det koge i 2 min, læg låg på og lad det simre i 30 min ved lav varme. Rør ind i mellem og spæd op med vand, hvis suppen bliver for tyk, men den skal være rimelig tyk til sidst. Smag til med salt og peber og pynt med hakket bredbladet persille og server med yoghurt og stærk harissa ved siden af. 

Oksekødsruller med pikant fyld

Okseklump kalder på simreretter, men jeg havde lyst til at prøve noget andet med kødet.

Mens kødet stadig var letfrossen, skar jeg det ud i tynde skiver, så de lettere kan rulles. De stadig letfrosne skiver blev drysset gangske let med fint salt og trak i 30 min.

I mens forberedte jeg dette italiensk farvede fyld til rullerne:


Fyldet bestod af hakket rød peberfrugt, grøn peberfrugt, løg og hvidløg samt 1 syltet frugtagtig chili (Her brugte jeg en hjemmesyltet omnicolor - chili, men andre kan bruges)

Grøntsagerne blev sauteret i olivenolie, indtil det var blødt og løgene klare. Så tilsatte jeg en rest ost i tern, som blev flydende og bandt fyldet sammen.  Til sidst blandede jeg bredbladet hakket persille i og smagt til med salt og peber.


Kødet blev krydret, rullet sammen fra den brede ende mod spidsen og hæftet sammen med en kødnål.

Kødrullerne blev brunet på alle sider i olie i en dyb pande med låg til. Noget af fyldet løb ud, men det var i orden, da det skule stege videre i en væske af det udløbne fyld og ca. 1½ dl vand. Inden vandet kom ved, blev kødrullerne krydret yderligere med salt og peber.

Vandet kom ved sammen med laurbærblad. Låget kom på og de stod og simrede i godt og vel 1t 45 min, inden de blev taget op og holdt varme på et fad under folie, mens væden kogte ind ved højere varme.


I mellem tiden lavede jeg en fast polenta, som blev stegt på pande lige før servering

......Og så var der ikke mere batteri på kameraet, så anretningen blev der ikke billede af, men det smagte godt med polenta og letkogte grønne ærter med ristet bacon og klarstegte løg.

Ingrediensliste:
1 rød peberfrugt - renset og skåret i små tern
200 g grøn sivripeber - renset og skåret i små tern
2 løg - pillet og skåret i små tern
2 fed presset hvidløg
1 syltet chili - renset og skåret i små tern (Omnicolor)
75 g almindelig - hvad du har - ost i små tern
1 spsk bredbladet persille - vasket og hakket
1½ dl vand
1 laurbærblad
Salt og friskkværnet peber.

Sprød porrecreme med yoghurt og fløde

I går var det fiskedag. Vi havde nogle søtungefiletter i fryseren, så de blev taget op. Vi valgte at lave meunierestegte søtunger, som var så dejlig blød og saftig, at vi kunne have spist mere. Men de små smagsfulde og delikate råvarer skal nydes i begrænsede mængder, så man glæder sig til næste gang.

Jeg valgte et tilbehør, som ikke ville overdøve den milde og skønne fisk.


Igen var det tid til at se i gemmerne efter muligheder: Fra nytår havde jeg frosset 2 dl piskefløde, der stod en yoghurt Naturel i køleskabet og i bunden af grøntsagsskuffen lå stadig 2½ porre, hvoraf toppen og den ene halve var brugt til andet. Citron i baggrunden af billedet blev der ikke brug for, da den afdryppede yoghurt gav syrligheden. 

Jeg ville have en porrecreme, derstadig havde bid og som var fast. Jeg brugte derfor en mild olivenolie til at vende de fintsnittede porreringe i.

Olien blev varmet op på middelvarme, hvorefter porreringene kom i. De blev vendt rundt til de alle var dækket af olien.

Mit komfur har een smart detalje: Det ene blus er indrettet sådan, at de både kan fungere som et stort og som et lille blus: Jeg var startet med at stege porrerne i min store sauterpande på det store blus og nu stillede jeg om til det lille blus, mens jeg placerede den kegleformede, frosne piskefløde i midten af porrerne. På denne måde, kom der mest varme under fløden og kun lidt ved porrerne.


Hvis dit komfur ikke har denne mulighed, kan du stille panden over på et tændt lille blus ved svag varme og sikre dig, at panden står, så det er fløden, der får varmen.

Ved lav varme og under konstant forsigtig indrøring, blev den gradvist smeltende piskefløde blandet i porreringene - jeg ved ikke, hvor lang tid, det tog, men tid nok, til at jeg fik vendt verdensituationen ;-)

Denne måde bevirkede, at porrerne ikke stod og kogte bløde i en masse fløde, men bevarede deres sprødhed ved den indirekte stegemetode, mens fløden blev gradvist arbejdet ind.

Da al fløden var smeltet og arbejdet ind i porrerne, stegte jeg videre ved fuld blus, men stadig helt lav varme: Den godt afdryppede yoghurt kom over porrerne i små skefulde og nænsomt rørt ind og gennemvarmet, men ikke i kog. Til sidst blev retten krydret med friskkværnet salt og peber.

Porrerne havde stadig bid og sprødhed, og havde opnået deres sødme. Yoghurten bidrog til syrlighed, så citron var ikke nødvendig.


Det hele kom i en skål, der blev stillet i køleskabet for at blive kold og fast i 2 timer. Den kan sagtens serveres varm, men er så mere flydende.
 Den faste porrecreme blev anrettet som æg på en tallerken med hvide, kogte kartofler og den dejlige meunierestegte søtunge overhældt med det smør, den var stegt i tilsat citronsaft. Det er vigtig, at lade temperaturen i smør og på panden falde lidt, inden du tilsætter citronsaft - ellers bliver det bittert.

Et virkelig lækkert tilbehør med en af årstidens grøntsager, som sagtens ville kunne gå til svinekød og måske med et skud hvidløg som tilbehør til oksekød.

Jeg havde planer om at bruge resterne af porrecremen til madpakkeboller som bund til torskerogn og kartoffelskiver, men manden min og ældstemanden havde tømt skålen sammen med de sidste kartofler.

Ingrediensliste:
2½ - 3 tykke porrer uden top - halveret på langs, renset og skåret i fine ringe.
1-2 spsk mild olivenolie
2 dl piskefløde - frossen og i kegleform (Se foto)
1 dl godt afdryppet yoghurt Naturel 3,5%
friskkværnet salt og peber.

Sparejanuar - Tex-Mex på rester


Januar - Den første måned i det nye år - hvor dejligt!

Men økonomien er anstrengt efter to fødselsdage, jul og nytår med alt for meget mad, gaver og andet godt.
Det er hårdt igen at komme i gang med madpakker, sportsarrangementer, skolemøder, aftensmøder, sene vagter og manglende overskud af tid og energi til at kreere spændende og velsmagende mad efter arbejdstid.

Et kig i fryser, køleskab og kolonialskuffen vil nok helt klart afsløre flere ting, som blev glemt i juleræset og som nu kan inspirere til, hvordan man hurtigt kan få lidt sundt mad på bordet.

For mit vedkommende blev disse rester og g(l)emte forråd suppleret op med en rest roastbeef på 500 g, som er noget af det eneste, jeg har tilbage af den 1/8 oksen, som jeg købte i slutningen af august hos Camilla Plum.

Jeg havde stegt den i gryde - som jeg altid gør - ved den varme - som jeg altid gør - og til den centrumtemperatur - som jeg altid gør.

Men den var sej, tør og kedelig - selv den rosa kerne var hård at tygge i og kødet temmelig groft i strukturen. Det var en kæmpesag på 1300 g og vi fik da spist lidt og nogle skiver snittet fint til pålæg på børnenes madpakker. 
Men stadig lå der 500 g roastbeef tilbage.


Det blev skåret i tynde skiver, som blev overhældt med en marinade af 1/2 dl olivenolie blandet sammen med 2 pressede fed hvidløg, 1 hakket jalapeno fra frost, 1 tsk ristet og stødt spidskommen, 1 tsk ristet og stødt korianderfrø, 1 spsk lys vineddike, 1/4 tsk sukker og endelig saft af ½ økologisk citron, hvor skallen bagefter røg i plastikpose i fryseren.
Kødet blev vendt grundigt rundt og marinaden masseret ind i det i forvejen stegte kød. Jeg krydrede først med salt og peber ved stegningen til sidst på en varm pande. Krydringen har ingen grænser, men jeg gik lidt efter en Tex-Mex-udgave.


Tilbehøret blev også fundet i beholdningen af friske grøntsager, rester i køleskabet og dåser fra kolonialskabet:
Jeg havde nogle hvide stykker af porre liggende efter kun have brugt toppene til at koge fond på. 1 af dem blev skåret i ultratynde ringe. En rød snackpeber blev hakket i tern, en dåse blandede bønner skyllet grundigt, et ½ rødløg og 1 almindeligt løg blev finthakket og endelig var der  en rest ris i køleskabet, som blev fundet frem.


Olivenolie blev varmet op på pande ved jævn varme og tilsat 1/2 tsk gurkemeje. Løgene blev stegt klare ved middel varme, før peberfrugt og snittede porrer kom i. Porrerne skal ikke blive for splatne, men skal dog nå en vis sødme. Ris og bønner kom ved, og blev forsigtigt vendt rundt, mens det hele blev gennemvarmet grundigt.

Imens stegte jeg kødet ved høj varme og igen sikrede jeg mig, at det var helt gennemvarmet, da der jo er tale om rester.


Jeg valgte at servere det sammen med salat, hakkede tomater og agurk. En kugle mozzarella skulle bruges - faktisk dagen før, men den duftede nu OK. Den blev skåret i tern. Blandt mit faste sortiment fandt jeg de hjemmesyltede nacho-style jalapenos og en hjemmelavet jalapeno hot pepper sauce frem. Det blev serveret til bløde wraps, som også havde ligget i fryseren. Bønne- og risblanding blev serveret som tilbehør sammen med en hjemmegjort, simpel guacamole af 2 næsten overmodne avocadoer, 1/2 finthakket rødløg, citronsaft af den anden halvdel af citronen, salt, peber og knust tyrkisk peber. Lige før servering, kom der en halv fintskåret tomat i.

En indi, to indi,tre indianer, fire indi...så er det vist nok

Jeg lover, at det er det sidste indlæg med indisk mad - i et lille stykke tid.
Men den sidste tid har jeg jo haft lidt ekstra tid til at lave mad, og det har jeg udnyttet til at bruge løs af mine krydderier og få fjernet mindet om julemaden og igen få lyst til mindre krydrede rettet - ind i mellem.


De viste tørre krydderier bliver pulveriseret og blandet sammen med fintrevet ingefær og presset hvidløg.

Det hele blandes i en skål med rørt og jævn yoghurt og blandes virkelig grundigt sammen med chilipulver, stødt kanel og kanelblad.


Kødet kommes i og vendes godt ind. Det står så på køl i 2-3 timer og marinerer.
 
Ca. 2 timer før du skal spise, tager du kødet ud og lader det få stuetemperatur.
Varm raps - eller solsikkeolie op på en stor, dyb pande eller i en wok ved middel varme.
 
Du starter med at stege 2 hakkede løg bløde, tilsætter 2 store brune kardemommer, steger i 1 min, og så kommer kød med marinade ved. 
 
 
 
Lad det stege i 15 min, inden du tilsætter 1 ds flåede og hakkede tomater - eller 500 g friske.
Nu steger det ved svag varme, til kødet er mørt, hvilket afhænger af, hvilket kød, du bruger. Ved oksebov skal du lade det simre i 1-1½ time, så smagen udvikler sig og kødet fuldstændig mørt.
 

Hold øje med, at det ikke brænder på. Så må du tilsætte lidt vand, men det er meningen at saucen skal være meget tyk og lige sidde fast på kødstykkerne.

Ingrediensliste

Marinaden laves af tre hold ingredienser:

Våde krydderier, som laves til en pasta
5 cm revet ingefær
10 fed knust hvidløg

Tørre krydderier, som stødes/males til pulver
7 nelliker
10 peberkorn
3 grønne kardemomme
1½ spsk korianderfrø
2 tsk ristet spidskommenfrø

Både ingefær/hvidløg og de tørre krydderier kommer i:
2 dl yoghurt

Sammen med:
1 tsk chili
1/4 tsk kanel
1 kanelblad/laurbærblad.

Så skal kødet i:
500 g oksekød f. eks. bov eller tykkam i 2 cm tern

Efter marinering steges der i olie:
2 store hakkede løg
2 hele brune kardemommer

Kødet med marinaden kommer i og til sidst:
1 ds hakkede og flåede tomater eller 500 g friske
1½ tsk salt



Små indiske kødboller - koftas

Vi elsker indisk mad - det kan jeg ikke komme uden om. Selve processen med at forberede og tilberede retten er sund terapi for sjælen: Dyb koncentration omkring de mange ingredienser, hakkearbejdet og den endelige tilberedning, hvor duften af de mange krydderier breder sig i køkkenet, så smagen nærmest former sig i munden.
Ofte føler jeg faktisk, at jeg har spist måltidet gennem dufte og synsindtryk, inden jeg sætter mig til bordet.

Disse koftas er atter inspireret af Charlotte Kirchheiners bøger om "Det rigtige indiske køkken" udgivet på forlaget Klitrose.
Jeg vil ikke anbefale bøgerne, hvis du er nybegynder i det indiske køkken, gerne vil have et væld af lækre billeder eller hvis du har travlt i hverdagen. Der er altid et væld af krydderier og øvrige ingredienser i hendes opskrifter, som kræver en velforsynet krydderihylde, som jeg har.


Der indgår en mængde af ingredienser i disse koftas, som du kan se i ingredienslisten.

Lav en pasta af revet ingefær og presset hvidløg. Hak de grønne chili. Hæld det i en blender sammen med hakkede løg og spæd op med citronsaft og yoghurt. Blend det jævnt og stil til side.

Så skal der ristes og males: Start med at riste korianderfrø og spidkommen og kværn det.
Så rister du birkes, til de dufter og kværner også dem. De bliver til en pasta.
Næste skridt er at smutte mandlerne, tørre dem godt og også riste disse på en tør pande. De males til mel/pasta i krydderimøllen og stilles til side sammen med de øvrige malede krydderier.

Besan - eller også kaldet Grammel - som er kikærtemel, ristes også på pande - under konstant omrøring ved lav til middel varme - hvis det brænder på, må du starte forfra. Melet skal begynde at dufte og blive en anelse mørkere.

Så nærmer du dig en pause: Bland alle ingredienser sammen med det hakkede oksekød og æg. Det skal gøres grundigt, så krydderierne bliver fordelt jævnt. Så i køleskabet i 1 time.


Efter en time er farsen fast og krydderierne har fordelt sig i farsen. med våde hænder former du først små kugler af farsen - som golfbolde - og derefter små aflange pølser. Du kan nu vælge at sætte dem på spyd for en sjovere version eller blot grille dem, som de er på en varm pande eller grill i 10-15 min, mens de vendes jævnligt og bliver stegt på alle sider .


Her serveres koftaerne som en del af andre småretter og med koriander - og myntechutney, en frisk dip af tomat, agurk og løg samt hvide basmatiris. Børn elsker som regel også en kølig raita til, som grundlæggende består af hakket agurk, yoghurt og krydret med spidskommen og lidt tørret eller frisk mynte.

Du kan forberede koftaerne helt dagen før, du skal bruge dem og så varme dem i ovnen ved 180 grader i 10 min.

Kolde er de også gode til madpakkerne med et lille bæger dip, raita, chutney eller hvad du eller dine børn har lyst til.

Ingrediensliste:
500 g hakket oksekød eller lammekød

Til Blender:
2,5 cm revet ingefær
1-1½ renset og hakket grønne chilier
1 lille hakket løg
1 tsk citronsaft
1 spsk yoghurt natural 3,5%

Forarbejdede krydderier:
2 tsk garam masala
1 spsk korianderfrø - ristet og malet
½ tsk spidskommenfrø - ristet og malet
1 tsk hvid birkes - ristet og malet
10-15 g smuttede mandler  - tørret grundigt,ristet og malet
1 spsk Grammel - ristet

Øvrige ingredienser
½ tsk chilipulver
½ tsk peber
1 tsk salt

1 æg
olie til stegning

Krydret marinerede kyllingebidder

En del af nytårmenuen var disse krydrede kyllingebidder marineret i en pasta, som traditionelt bruges til Tandoorikylling.

En tandoor er en tøndeformet indisk ovn, som varmes op med trækul og som kan nå en ekstrem temperatur. Kødet forsegles af varmen og bevarer sin saftighed. Marineringen i yoghurt og ingefær er med til at mørne kødet, som gør det muligt at stege en lille kylling på 10-12 minutter.

Jeg har ingen Tandoor, så jeg nøjedes med en almindelig ovn til disse marinerede kyllingebidder. Hvis vejr og vind er til det, kan en almindelig trækulsgrill også bruges, men nytårsaften var fugtig og blæsende, hvilket er et meget dårligt udgangspunkt for at grille ved høje temperaturer - i følge manden min - selv har jeg kun ringe forstand på at grille.


Kyllingbrystet skåret i mindre - men ikke for små stykker - ca 2x2cm - bliver marineret to gange: Første gang i citronsaft, salt og chili. De gnides godt ind i marinaden og står i 20 minutter og marinerer.

Imens er der lige tid til at lave marinade nummer 2:


Ingredienserne er piskefløde, yoghurt Naturel, en pasta af hvidløg og ingefær og en krydderiblanding af Garam masala, stærk rød paprika, ristet og stødt spidskommenfrø.

Først røres yoghurten jævn og piskefløden eller anden fløde røres i. Så er det hvidløgs - og ingefærpastaen, der røres i og til sidst krydderierne.
Kyllingen, som nu har trukket i 20 min, vendes i sammen med den saft, som den ligger i.


Marinaden mørner kødet gennem yoghurt og ingefær, men giver også en fantastisk farve. der er nogle, som ønsker den mere rød og bruger flydende rød farve, men det synes jeg er synd.

Så på køl i mindst 6 timer, men gerne op til 24 timer. På denne måde er retten også perfekt til at indgå i en buffet, da den kan laves dagen før.

Steg kyllingebidderne i en 200 grader varm ovn i 15 min, hvor bidderne er lagt bageplade foret med sølvpapir. Sørg for, at de er helt gennemstegte. Det eneste, som du ellers skal gøre, er lige at vende dem 1-2 gange og pensle dem med noget smeltet smør hver gang.


De færdige kyllingebidder, som udgjorde en del af aftenens buffet.


Selv om denne ret normalt blot serveres med citron, agurk og løgringe, kan den også udgøre en selvstændig ret serveret med koriander - og myntechutney, basmatiris, en god krydret tomatchutney samt en fugtig salat af tomat, agurk, løg og citronsaft.

Ingrediensliste:

500 g kyllingbryst i tern

Marinade 1:
Friskpresset saft af 1 økologisk citron
1 tsk salt
1 tsk cayennepulver eller andet rent chilipulver

Marinade 2:
4 spsk yoghurt Naturel 3,5%
2 spsk piskefløde eller fløde 9%
5 cm skrællet og fintrevet ingefærrod
4 fed presset hvidløg
1 spsk garam masala
1 spsk stærk rød paprika
1 spsk koncentreret tomatpure
1 tsk ristet og stødt spidskommen

I ovnen ved 200 grader i 10-15 min.

Godt Nytår med frisk Koriander - og mynte chutney

Denne lette og friske chutney smager slet ikke af mynte eller koriander eller chili. Blandingen udvikler sig til noget helt tredje, som bare er dejlig og forfriskende!  Den serveres ofte til dybstegte Bhajies mm.



OPSKRIFT: 

Ingredienser:
20 gram friske grønne chili
50 g frisk hakket grønne korianderblade
50 g. frisk hakket marokkansk mynte.
Citronsaft
Salt

Fremgangsmåde:
Vask og ens chili for frø og hak rimeligt fint. Jeg brugte en sort, som hedder Indian Cobra og som er en af mine favoritter til indisk mad. Cayennechili kan også bruges og det kan selvfølgelig også de grønne hollandske chilier, som du normalt finder  på hylderne rundt omkring, men de har ikke samme styrke. Prøv dig frem.
De finthakkede chilier kom i en stor morter sammen med  hakkede korianderblade og mynteblade.  

Det hele stødes godt sammen i morteren. Det kræver tålmodighed, og hvis du ikke har det, så brug en minihakker eller blender, men pas på, at det ikke bliver for fint. Stødning i morter giver en fantastisk frisk smag.

Når krydderurter og chili er godt stødt sammen, smager du til med citronsaft og salt. Stil chutneyen kold, så smagene kan blande sig - du vil blive overrasket over, hvor meget koriander og mynte dulmer de hede chilier, så vær ikke for forsigtig med chilien.



Billederne her viser en stor portion, men opskriften er her gjort mindre.
Bhajis kan du finde en opskrift på HER

2012 er fortid og vi er startet på det herrens år 2013.

Hvad året vil bringe ved ingen af os, men jeg vil gøre mit for at påvirke fremtiden positivt for min familie, venner og andre, som jeg er i kontakt med

- og for vores natur og dyrene.

Det bidrag, som jeg vil give til jer, er indslag om mad, som pirrer alle sanser og som hylder såvel de gode danske råvarer som de varme krydderier fra fjernere himmelsstrøg.

Mit mål for 2013 er det samme som 2012: Højere andel af økologiske råvarer så længe økonomien holder: Gennem 2012 blev mine grøntsagskøb foretaget på Årstidernes Gårdbutik på Krogerup i Humlebæk, Søris´Gårdbutik i Ølstykke, når vejen faldt forbi og økologisk grønt fra diverse supermarkedskæder, når det var tilgængeligt og af ordentlig kvalitet.

Æg har alle dage været økologiske hos mig og inden for det sidste par år er også kødet blevet gradvist økologisk: Først oksekød fra en økologisk gård i Roskilde, som leverede både forkød og bagkød. Det udfordrede i høj grad min kreativitet i køkkenet pludselig at stå med en for mig ukendt udskæring som lårtunge. Jeg har også prøvet at købe 1/8 malkekvæg fra Camilla Plum. Kødet var superlækkert mørt, men udskæringerne meget store og kilomæssigt var der ikke så meget. I dag skal jeg så have leveret 1/4 okse fra Mineslund og er spændt på, om det er samme gode kvalitet: Nu har jeg prøvet deres oksekød gennem Årstidernes Gårdbutik på Krogerup i Humlebæk, så jeg er nu ikke så nervøs for smagen, men mere på udskæringerne.

Kylling er her i huset i højere grad blevet et bevidst valg af gode kyllinger, som har fået lov til at bevæge sig og leve bare lidt længere tid end normalt. Det betyder i høj grad, at fra at være hverdagsspise, er kylling hos os igen ophøjet til særlige dage, som i gamle dage, hvor det var søndagsmad og en kærkommen ret.

Svinekød har aldrig rigtig været mig, men efter at have været så heldig at vinde en aften i Meyers Madhus, hvor kokken Bo Frederiksen viste, hvordan man skal behandle svinekød, var jeg solgt. Væk med tørre koteletter og indskrumpet og tør svinemørbrad.
Det har resulteret i, at jeg har købt en ½ økologisk gris gennem Mineslund, hvilket jeg ikke har fortrudt: Kødet er selvfølgelig væsentligt dyrere, men hold da op for en smagsforskel.

Gennem 2013 vil jeg stræbe efter:

En kødfri dag om ugen
Spis mindre kød - få mere smag for pengene.
Lav mindre mad - smid mindre ud - og brug dine rester
Brug årstidernes grøntsager - og køb økologiske varer, når de er tilgængelige.

Det sidste privat mål for 2013 er noget, som jeg allerede er i gang med at planlægge:
En tur i september til USA, hvor vi for første gang skal besøge min søster og hendes mand.  Jeg glæder mig specielt til at opleve naturen og Farmer´s Marked og det almindelige liv i USA. Jeg tror, at jeg tager en tom kuffert med, hvis der nu lige skulle være nogle ting, som jeg ville have med hjem - og det kunne jeg forestille mig!

Jeg glæder mig meget og gode forslag til, hvad man bare skal se, når man er på Østkysten nær New York, modtages meget gerne.

Rigtig godt 2013 til jer alle!