Sandwichboller til madpakken

SPONSORERET:

Jeg har for noget tid siden modtaget 2 slags mel fra Amo og en pose knuste hvedekorn. Melet var Fuldkornsrugmel og noget nyt: Halvsigtet rugmel. Desværre var det ikke økologisk, men Amo benytter sig dog af Natur+, som sikrer, at der ikke er brugt stråforkortere eller nedvisningsmiddel. Men helt uden om sprøjtemidler og gødning er det ikke.

Konsistensen virkede rigtig god. Jeg var særlig spændt på det halvsigtede rugmel, som ud over rugmel, der var frasigtet de groveste skaldele og kim, bestod melet også af maltmel fra byg, som skulle bidrage med smag, men også at gøre brødet saftigt. For meget maltmel i blandingen vil gøre brødet klægt.


Amo Knuste hvedekerner                   Amo rugmel                            Amo halvsigtet rugmel

Jeg har forsøgt mig med et rugsandwichbrød lavet af fuldkornsrugmel og hvedemel fra en opskrift på Amo´s hjemmeside, men det blev meget kompakt og mindede ikke om sandwichbrød - mere som lyst rugbrød. Det smagte dog rigtig godt og kunne holde sig i køleskabet længe uden at blive tørt, så hvis du vil bruge det som en form for rugbrød er det ganske udmærket.

Da det igen er blevet tid at bage nye forsyninger af sandwichboller, ville jeg prøve alle 3 pakker og det blev til disse lækre sanwichboller:



Hæld vand og kernemælk i en skål og pisk gæren ud i det.Tilsæt 200 g af hvedemelet og rør det grundigt. Tilsæt så salt sammen med de to slags rugmel. Rør sammen. Tilsæt så gradvist det sidste hvedemel samt kerner og ælt det i ca 10 minutter. Jeg bruger en røremaskine.

Spray en skål med rapsolie, læg dejen i og dæk til. Stil dejen i køleskabet i min. 12 timer, men det kan faktisk stå i op til 3 dage. Den lange hævetid gør det unødvendigt at sætte de knuste hvedekerner i blød først, som Amo ellers anbefaler at gøre i 3 timer i 65 grader varmt vand. Koldhævede brød med minimal brug af gær gør også, at der ikke er gærsmag i brødet.

Herefter tager du dejen ud og lader det stå ved stuetemperatur i en time, så den slår en del af kulden af sig.

Vend dejen forsigtigt ud på et let meldrysset bord og form det til en lang plade på ca. 2 cm tykkelse. 

Udstik bollerne i den størrelse, som du vil have: Jeg brugte en udstikkerform på 11 cm i diameter. Det resterende dej foldes igen sammen og spredes ud i en ny plade. Og sådan fortsætter du, til du har brugt al dejen. Der bliver til ca 20 boller i denne størrelse.

Læg bollerne på bagepapir på en plade og lad dem hæve tildækket og lunt i min. 1 time. 

Pensl dem forsigtig med kærnemælk og drys med sesamfrø.

Sæt pladen i en forvarmet ovn ved 220 grader og bag dem i 16 min. Tjek efter, om bollerne lyder hule eller prøv med et stegetermometer i midten af bollen. Det skal vise ca. 100 grader.

Lad dem køle lidt af på en rist og frys dem så i plastikposer med genluk/clips.

Tag bollerne op af fryseren om aftenen, læg dem i en plastikpose (som kan genbruges fra gang til gang) og lad dem ligge ved stuetemperatur natten over. Dagen efter er de tøet op og stadig bløde og lækre.

Fordelen ved at lave koldhævede, flade boller med lidt gær er, at de ikke bliver så høje og derved er nemmere at bide over og håndtere i madpakken.



Bollerne er super gode og har en god saftighed, smag og en lidt sej konsistens, selvom der ikke er blevet brugt durum eller tipo 00 mel. Melet suger væden godt, men min eneste ærgelse er, at melet ikke er økologisk, men jeg håber på, at Amo efterhånden vil lancere flere økologiske produkter: Deres økologiske landhvedemel er rigtig godt med god konsistens og smag. 

Ingredienser:
20 g økologisk gær
2,5 dl økologisk kærnemælk
35 g Urtekrams fint havsalt
425 g Amo rugmel
1000 g økologisk hvedemel - f. eks Amo Landhvedemel
400 g Amo halvsigtet rugmel med maltmel
12,5 dl vand

50 gram økologiske hørfrø
75 gram Amo knuste hvedekerner
50 gram økologiske solsikkekerner
50 økologiske boghvedegryn

Kærnemælk til pensling samt sesamfrø til drys.


Krydrede savoykåldolmer - Tanker om Stop Spild Af Mad !

Igen har jeg ladet mig friste af Irmas afdeling for økologisk grønt.  2 store, flotte, økologiske savoykål til 10 kr. Mad nok til 2-3 dage!!!


Savoykålene fejlede overhovedet ikke noget, så jeg undrer mig over, hvorfor de var sat ned til udsmidspris! Kun de yderste blade var lidt bløde og gulnede!
Jeg fjernede bare lige det yderste blad af og under dem var savoykålen helt frisk og sprødt: 


Fyldet er også lavet med tanken om, at mindske madspild: Jeg fryser altid rester af ris, cous-cous, bønner og bulgur. Dette bruger jeg rask væk til at drøje kød med ved at tilsætte 1/3 - 1/2 del af dette til mængden af kød. Desuden sparer det tid og energi ikke først at skulle stå og koge 50 g. ris, som skal afkøles, før det kan tilsættes kødet. 
Kogelagen er også genbrug: Her brugte jeg en bouillon fra sidste gang, jeg kogte hvide bønner. Bouillonen bestod af vand, gulerødder, laurbærblad og persillestilke, som jeg altid fryser, når jeg har købt persille. Der kom også 4 ender med fra løg, som jeg også havde i fryseren - de der ender, som er dødbesværlige at hakke. 

OPSKRIFT på Krydrede savoykålruller:
Ingredienser:
2 pænt store savoykål - de største blade
Fyld:
300 g kogte ris eller bulgur
500 g hakket svinekød eller oksekød
2 æg
2 spsk olivenolie
2 fintrevne løg
4 fed presset hvidløg
2 spsk hakket persille
1 spsk ristet og stødt korianderfrø
1 spsk ristet og stødt spidskommenfrø
1 tsk cayennechili eller 1 - 2 finthakket cayenne chili - efter smag!
salt og peber
Kogevæde: 
1 l. god bouillion 
2 spsk sukker
saft af 1 citron
salt og peber

Fremgangsmåde:Fjern forsigtigt de store blade fra savoykålen. Skyl dem grundigt og blancher dem derefter 2-3 ad gangen kogende saltet vand. De skal kun lige blive elastiske. Læg dem hurtigt i en stor skål med iskoldt vand, så kogeprocessen standser. Når bladene er kolde, tages de op og tørres med et rent viskestykke og de største ribber trimmes
De optøede ris eller bulgur røres sammen med svine - eller oksekød, æg, olivenolie, løg, persille, hvidløg, chili og krydderier.
På hvert savoykålblad lægges 1-1½ spsk af fyldet. Bladet rulles lidt sammen fra den tykke del, siderne foldet ind og så foldes de færdig. De små pakker lægges i en stor sauterpande med sammenføjningen nedad.



Bland den valgte bouillon med sukker, citronsaft, salt og peber. Hæld det i panden, så det står ca halvt op om rullerne. Suppler med ekstra vand, hvis der ikke er nok.Læg et solid låg på og lad panden stå ved svag varme og simre i en time, så rullerne er helt møre. Hæld væden over rullerne med jævne mellemrum og spæd op med vand, hvis der bliver for lidt. 
Server de varme ruller med hvide ris, en god hjemmelavet, godt indkogt tomatsauce og top med yoghurt rørt med hvidløg, lidt olivenolie og salt. Anret evt med frisk surkløver!

Som det kan ses, kom der rigtig mange ruller ud af det, så der blev til aftensmad i to dage - alt i alt med rester fra fryseren og billige indkøb blev det vel til 60 kr, for 2 dage. Det kan lyde af meget, men størstedelen af prisen skyldes det økologiske svinekød, som jeg brugte, men det kan du også finde nogle gange til nedsat pris tæt på udløbsdag - men vær lige opmærksom på, at efter årskiftet sælges mange produkter nu med sidste anvendelsesdag i stedet for "Mindst holdbar til" 
Nu tænker du måske, hvad jeg gjorde med resten af savoykålen, for jeg brugte jo kun de største blade til dolmerne: 
Det blev såmænd snittet fint og stegt til en gang chilikål, som blev ledsager til med savoykåldolmere på andenndagen. Og igen dagen efter med i madpakken sammen med nogle kogte fuldkornsnudler - også fra fryseren -  og en sauce af soja rørt med mirabelle - chilimarmelade fra sidste års store mirabellehøst!

Tja, så kan der vist ikke koges mere på de to savoykål til 10 kr ;-)