Krabbesuppe med krabberogn - Shecrap Soup

Sidste år var jeg så heldig at få fat i nogle fine taskekrabber med rogn. Jeg har ventet med denne opskrift indtil nu, hvor der er større chance for at få fat i de fine damekrabber med rogn. 
Hunkrabben er ikke så stor som hannen og har væsentlig mindre kløer, så der er ikke så meget kød på dem, som de store hanner. Til gengæld kan man være heldig, at der er rogn inde i hunkrabberne, hvilket ellers kan være svært at opdrive.  Hvis du ikke kan få fingrene i hele hunkrabber - kan hele hankrabber eller krabbekøer også bruges - Dog må mængden så tilpasses og du får selvfølgelig ikke fornøjelsen af den delikate rogn.

Opskriften er temmelig omfattende, men fortvivl ikke - Den kan godt laves over to dage, så længe, at alt stilles på køl med det samme og hygiejnen er i top. 
Start med at koge krabberne og pille dem - Det sidste er lidt tidskrævende. Stil omgående det frapillede kød og rogn på kød. Herefter kan fond 1 laves og gemmes på køl. Det samme gælder Fond nr. 2. På selve dagen er der så kun tilbage at lave opbagningen og samle den endelige suppe. 
Det er en meget mættende suppe, som i sin karakter minder mere om chowder end suppe. 


OPSKRIFT: SheCrapSoup.
Hovedret til 4-6 personer.

Ingredienser:
6 middelstore huntaskekrabber

Skaldyrskrydderi:
1 tsk sennepskorn
1 tsk sellerifrø
1 tsk spidskommenfrø
1 tsk dildfrø
2 små laurbærblade
1½ spsk paprika
1 spsk chilipulver

Fond 1:
250 gram knuste krabbeskaller
2 skalotteløg
1/2 stilk bladselleri
2 tsk skaldyrskrydderi
1 l. vand

Fond 2:
1/2 dl gulerod i små tern
1/2 dl bladselleri i små tern
1/2 dl løg i små tern
1/2 dl tør hvidvin 

Opbagning:
2 spsk smør
2 spsk mel
3,5 dl sødmælk
1,0 dl piskefløde
3 dl Fond 1
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Find den største gryde frem, som der er låg til. Fyld den med vand og bring det i kog. Når vandet koger, kommes krabberne hurtigt ned i vandet, så de er helt dækket af det kogende vand. Kog dem gerne over flere gange, så du er sikker på, at vandet hele tiden er i kog. Læg hurtigt låg på. Lad krabberne koge i 10-15 min afhængig af størrelse. 
Åbn krabberne og fjern forsigtigt de grå gæller,som også kaldes: "Death man´s fingers. Fjern forsigtigt den orange rogn og læg det i en skål for sig. Fjern det øvrige kød - Det brune kød er yderst smagsfuldt, selvom det ikke ser så delikat ud. Der skal gerne være min 250 gram krabbekød samt 1 dl krabberogn.

Skaldyrskrydderi: Bland og stød ingredienserne til Skaldyrskrydderiet ved at blende sennepsfrø, sellerifrø, spidskommenfrø, dildfrø og laurbærblad. Bland det sammen med paprika og chilipulveret. Gem det i en lukket beholder.

Fond 1: Forbered den første fond ved at knuse de kogte krabbeskaller. Hak løg og bladselleri groft. 
Rist skallerne i olivenolie i en dyb pande. Tilsæt de hakkede løg og bladselleri samt 2 tsk af den færdigblandede og stødte skaldyrskrydderiet. Tilsæt 1 liter vand og lad det koge op til kogepunktet, men det skal ikke bulderkoge. Skru helt ned og lad fonden simre under låg i 45 min. Si herefter fonden og lad den koge ind til der er ca. 2-3 dl.

Fond 2: Varm olivenolie op i en gryde. Tilsæt de små tern af gulerod, bladselleri og løg. Lad det sautere, til løgene er klare. Skru op for varmen og tilsæt 1/2 dl tør hvidvin. Lad vinen koge ind.

Opbagning: Lav en opbagning af smør og mel ved at lade smørret smelte i en gryde og derefter piske melet i. Melet skal ikke brunes, men opbagningen skal simre i et par min. Tilsæt dernæst 3,5 dl sødmælk lidt af gangen, mens det piskes ind. Tilsæt 1 dl piskefløde under omrøring. 
Afslut suppen ved at tilsætte Fond 2 til opbagningen samt 2,5-3 dl af Fond 1 afhængig af, hvor tyk, man ønsker sin suppe. Lad suppen simre underjævnlig omrøring i 20 min.
Tilsæt krabbekødet og lad det lige varme igennem. Tilsæt 2/3 del rognen og gem resten til anretningen.

Server suppen rygende varm drysset med purløg. Husk godt brød og Tabasco som ledager til den kraftige og mættende suppe!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar