tag:blogger.com,1999:blog-7797625052570784862024-03-28T02:56:02.380+01:00cookvalley - tanker om madCook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.comBlogger301125tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-72553719291756775232021-09-18T16:15:00.005+02:002021-09-18T16:16:33.730+02:00Hirsekager med dip af gule ærter I torsdags blev det for første gang hirsekager, der kom på menuen. De smager godt og man kan krydre dem alt efter, hvilket verdenshjørne, man ønsker at bevæge sig i. Jeg valgte denne gang de sydeuropæiske smage med soltørrede tomater, salvie og hvidløg. Dippen er til gengæld en "fortykket" udgave af "Guleærter", hvor smagen er kvikket op med en god æbleeddike. Igen kan dippen Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-35816549033139991742021-07-29T16:42:00.004+02:002021-07-29T16:42:43.538+02:00Vegetariske tomatfrikadeller.Jeg er i fuld sving med at høste tomater og dermed høster jeg også frø ved at presse tomaterne fri for kerner. Og ved de små ribs - og cherrytomater er der bagefter ikke meget kød tilbage til at bruge til noget ud over at tørre dem og evt lave tomatpulver.Men i år valgte jeg at prøve at lave tomatfrikadeller - lidt efter samme princip, som når man laver squashdeller.De blev superlækre, så det er Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-35971038369767412312020-12-01T15:34:00.000+01:002020-12-01T15:34:01.689+01:00Helt bagt blomkål svøbt i harissayoghurtBagt blomkål er nemt at lave og kan smagstilsættes på forskellig vis. Her har jeg valgt at svæbe det i yoghurt krydret med harissa.Du kan købe Harissa færdiglavet som pasta eller lave din egen. Den tunesiske udgave på tube er ret stærk, mens andre er mere milde - også i krydringen, så du må smage dig frem. Men uanset, hvad du vælger, så huske at smage til med honning, citronsaft, salt Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-70073239617136111992020-11-22T12:56:00.000+01:002020-11-22T12:56:41.386+01:00Krydret rødkålssalat med grønne ærterNogle gange mangler man lige noget frisk tilbehør til aftensmaden, som gerne er både velsmagende, sundt og hurtigt at lave. I denne salat erstatter rødkål den almindelige grønne salat, da det er i sæson her i november. Du kan også bruge spidskål eller hvidkål, men rødkålen gør sig godt i skålen sammen med de grønne ærter og røde chiliier. Kålen er blevet vendt i en krydret Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-27955404852242094442020-09-05T12:29:00.001+02:002020-09-05T12:53:10.140+02:00Indisk krydret tomatsauce.Lige nu drejer det sig om at få plukket og brugt alle de tomater, som jeg har i drivhuset og haven. Det fugtige vejr giver skimmel og der må plukkes dagligt for at nå at redde tomaterne, før de rådner væk. Jeg har allerede over 20 kg i fryseren ud over dem, som jeg har brugt til chutney, semidried cherrytomater, tomatpulver, ratatouille og ovnbagt tomatsauce. I går lavede jeg så denne indisk Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-77352553305691914862020-09-04T10:46:00.001+02:002022-01-10T12:23:02.856+01:00Mexicansk oksegryde med friske tomatillos og kartoffelJeg har tre tomatillos-planter i haven. De står i nogle store krukker og udvikler sig til nogle kæmpe planter, der faktisk er ret dekorative. De kan klare sig på friland, så man behøver ikke drivhus. Men man skal have mindst to planter for at der kan finde bestøvning sted og frugterne bliver udviklet. Men ellers er de lette at dyrke bare de holdes med vand og gødning. Frugterne udvikles Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-39216664204303716162020-07-24T11:03:00.002+02:002020-07-24T14:59:17.551+02:00Græsk inspireret butterbeans i tomat.Selv om butterbeans siges at være milde i smagen og ikke blive melede, kan den store bønne være lidt af en blandet fornøjelse at få i munden. Den bruges da også ofte til en cremet hummus. Forresten synes jeg ikke, at butterbean smager af smørMen i denne græsk inspireret ret tilberedes den kogte bønne i en lækker tomatsauce med, som giver den smag og gør konsistensen lettere at håndtere. Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-71877724338194095282020-07-16T11:13:00.005+02:002020-07-16T14:49:13.906+02:00Salat af årets første tomater og hestebønnerJeg har langt om længe høstet en håndfuld tomater fra min have: Gule Sirja´s Love og røde cherrytomater Cherry Falls og en enkelt rød Elgum´s red cherry samt en enlig lilla cocktailtomat - Karma Purple. Der er ikke mange modne endnu, men til gengæld smager de af noget - måske ikke sommer og sol i disse temperaturer, men helt klart af naturlig vækst og modning til forskel for f.eks de Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-67189086197424845842020-07-08T13:02:00.000+02:002020-07-08T13:22:44.140+02:00One-pot: Kyllingelår med champignon, grønne ærter, salvie, og røget VesterhavsostEn superlet, hurtig og velsmagende ret, der ikke kræver meget forberedelse og efterlader minimal opvask:OPSKRIFT: Kyllingelår med champignon, grønne ærter og salvie 4-6 personer.Ingredienser: 4 hele økologiske kyllingelår evt delt i over -og underlår -ialt 8 stk4 spsk olivenolie1 middelstor porre eller 1 bdt Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-78443016129245036732020-06-09T10:30:00.000+02:002020-06-09T10:00:56.165+02:00Indisk krydret sommerhvidkål og tomatDenne lille ret kan bruges som tilbehør eller spises som selvstændig ret serveret med f.eks fuldkornsris eller kikærter. Den er hurtigt, let og velsmagende - En hurtig ret på travle hverdage, som også er sund!
OPSKRIFT: KRYDRET HVIDKÅL OG TOMAT
4 personer som hovedret serveret med kogte kikærter eller fuldkornsris
Ingredienser:
ca. 450 g sommerhvidkål i fine Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-53676135021928762602020-06-07T13:44:00.000+02:002020-06-07T13:44:30.339+02:00Færøsk laks med bagte rødbeder og belugalinserVi får kun laks, når vi kan købe færøsk eller islandsk laks. Det smager så dejligt og er som regel skåret i en ordentlig tykkelse med god højde fra midten af fisken - og ikke de triste flade halestykker , som man ofte får fat på. Et godt stykke kvalitetslaks gør det også lettere at få stegt laksen, så den stadig er saftig, letflagende og smagsfuld.OPSKRIFT: FÆRØSK LAKSEFILET MED Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-84902628771507845262020-05-25T11:10:00.000+02:002020-05-25T11:10:04.166+02:00Squash-deller med butternutsquash, rødløg, farro og burrata
Jeg har gennem noget tid modtaget den grønne "Madspildskasse" fra Skagenfood. Kassen indeholder gode og friske grøntsager, som sikrer, at jeg skal tænke kreativt.
Efter en tur på Aarstidernes Gårdbutik i Humlebæk, havde jeg lidt mere at trylle - med bl.a. en lækker økologisk burrata ost.I grøntsagsskuffen lå der også nogle halvgamle, grønne squash, der skulle bruges - De havde for længst Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-68428416591408133162020-02-24T10:55:00.000+01:002020-02-24T10:55:16.040+01:00Rugpaneret glaskålsbøf i sousvideJeg har i et par år haft en sousvide-stav og vakuumpakker. Jeg har ikke fået brugt den så meget, men når jeg får brugt den, er det som regel yderst lækkert.
Jeg havde købt 2 store, lilla glaskål i Gårdbutikken på Krogerup. Når glaskål er blevet store, har de en tendens til at blive seje og trådede, så derfor ville jeg forsøge med sousvide-teknikken.
Og samtidig ville jeg gerne have brugt Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-29059265775183320912019-12-13T13:45:00.000+01:002019-12-13T13:45:48.649+01:00Rødbede-sellerisalat med mynte-oregano- vinaigretteJeg ved ikke hvorfor jeg kom til at tænke på de græske krydderurter, da jeg lavede denne salat. Men det blev rigtig godt.
De julienneskårne øko-rødbeder stammer fra dato-køb i Irma, så det snittearbejde kan jeg ikke tage æren for, men sellerien blev ligeledes skåret/revet i julienne ved hjælp af knivindsatsen på mit benrinner-mandolinjern.
OPSKRIFT: RØDBEDE-SELLERISALAT
(4 Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-79498031352908077912019-10-08T15:18:00.002+02:002019-10-08T15:18:54.161+02:00Tilbehør af grøn peberfrugt, champignon og tomatDet kan være svært at finde grønne peberfrugter efterhånden, for de sælger ikke.
Så det traditionelle "lyskryds" fra supermarkederne er blevet uden grønt lys.
Mange mennesker kan ikke lide de grønne peberfrugter, da de nogle gange er let bitre.
Men når man, som jeg, dyrker mine egne peberfrugter og den danske sommer ikke har været særlig peberfrugtvenlig i år, må de jo høstes grønne, Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-61441161214969210022019-09-23T10:09:00.000+02:002019-09-23T10:09:21.371+02:00Milde ungarnske chili fyldt med sauerkraut.Da jeg var i Budapest for et par år siden, fik jeg nogle lækre chili/ peberfrugter fyldt med sauerkraut. Jeg har længe villet forsøge at lave dem selv, men har ikke haft de passende chili til det: Peppadew er for små og Almapaprika lidt for store efter min mening. Almindelige peberfrugter er alt for store. De skal være lige som en golfkugle, så de er en passende delikatesse. Jeg smagte dem milde Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-44240610549859056822019-09-10T12:45:00.001+02:002019-09-10T12:45:46.178+02:00Sousvide andebryst med græskarpure, brombær og rodfrugter
Jeg havde nogle 250 grams andebryster i fryseren, som trængte til at blive brugt. Vi kan godt lide rosa andebryst og derfor valgte jeg at lave andebrysterne med sousvide. De kan dog sagtens laves på traditionel vis på pande og afluttes i ovn i ca 20 min. ved 200 grader.
Ingrediensliste
4 andebryster på 250 gram
1 middelstort hoikkadogræskar på ca 1 kg
6 friske salvieblade
salt og Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-90167806036025864552019-08-19T11:31:00.001+02:002019-08-19T11:31:14.777+02:00Energitætte muffins - 164 kcal i een mundfuldMange kæmper med at tabe sig, andre med at tage på.
Min ældste søn kæmper med at få kalorier nok samtidig med, at det skal være sundt og let at indtage kalorierne.
Så disse små muffins er perfekte som supplement til efter træning og på ture i naturen. - Og de er vel og mærke uden tilsat sukker og mel.
OPSKRIFT: 24 små energitætte muffins ca 164 kcal pr. stk.
Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-77964565151480364632019-08-13T12:58:00.001+02:002019-08-13T12:58:41.850+02:00VESTAFRIKANSK KYLLING I PEANUTBUTTERSAUCE
Her kommer en opskrift, som jeg lavede, da vi havde købt den forkerte peanutbutter til sønnerne. Men bruges skulle det da, så det blev til kylling i peanutbutter, som min datter allerede talte om tilbage i 90´erne, hvor hun havde smagt det hjemme hos en veninde og var vild med retten. Men det er nok ikke helt den samme udgave. Denne her er den Vestafrikanske udgave, som ikke skal forveksles med Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-69124992314871579762018-11-03T13:27:00.000+01:002018-11-03T13:27:50.391+01:00Blomkål, æg og curryleaves med spicy kikærterI går blev det til en vegetarret.Jeg prøver at indføre minimum en kødløs dag om ugen. Og hvilket køkken er mere oplagt at dykke ned i, når vi taler om vegetariske retter end det indiske!
Samtidig har jeg som altid fokus på "Stop spild af Mad" og havde rester af nogle ovnstegte kartofler og et halvt økologisk blomkål liggende i køleskabet, der skulle bruge.
Om jeg fatter, hvordan de kan dyrke Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-68739741907354509022018-10-18T12:42:00.001+02:002018-10-18T12:42:26.828+02:00Chili Verde - Grøn chiligryde med kylling.Vi kender nok alle Chili con Carne, som typisk består af oksekød, tomater, chili og andre grøntsager. Den er traditionelt med dybe smage og i en rødebrun farve og det er, hvad vi normalt forbinder med en varmende chiligryde.
Men der findes også mange andre former for chiligryder: Her er en, der er helt anderledes: Fine, lette smage og i lyse og grønne farver!
Proteinet er kylling og Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-4573369799082091202018-07-28T11:10:00.000+02:002018-08-11T08:29:53.511+02:00Fyldte vegetariske Achocha.Jeg ved det godt:
Min blog bliver aldrig verdens største, for det er ind imellem nogle underlige ingredienser, som jeg bruger.
Men det er der ikke rigtig noget at gøre ved, for det er lige netop det, som jeg finder størst glæde ved i mit køkken: At eksperimenter med noget nyt - gerne hjemmedyrkede grøntsager og frugt fra haven eller nye og uafprøvede råvarer fra butikker, mejeri, Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-16128195050368056302018-02-26T11:45:00.000+01:002018-02-26T11:45:08.395+01:00Hellefisk "En papilotte" med jordskok, æble, porre og æble-solbærmost.Jeg er igang med at lære at anvende jordskokker i mit køkken. Det har taget mig lang tid at knække koden med at bruge den lille undseelige knold og jeg har længe undgået den. Særligt om vinteren er den på enhver menu på diverse restauranter - Ja den er faktisk næsten slet ikke til at komme udenom!
Jordskokker har et meget højt indhold af inulin, som vi mennesker ikke kan nedbryde, så det erCook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-58088768619945958372018-01-30T12:05:00.000+01:002018-01-30T12:05:16.484+01:00Torskeloins med lækker toppingEn dag her i den kolde og mørke januar måned havde jeg planlagt, at vi skulle have haft chili con carne, men så skete der lige et lille benspænd: Vi var ude og nyde det flotte, men kolde vejr på havnen: En træt og forfrossen fisker havde kun een torsk tilbage og hvilken torsk: En 7 kg og 1 meter lang kleppert af en torsk. Jeg spurgte forsigtigt, hvad sådan en karl ville koste?
"Jo" sagde Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-779762505257078486.post-36534309278377235842018-01-29T12:06:00.001+01:002018-01-29T12:06:39.587+01:00Mexicansk Kylling i fadPå trods af navnet, stammer denne ret primært fra de rester, som mit køkken havde at byde på på en trist dag i slutningen af januar: Kylling, squash, porre, løg og nogle triste, undermodnede røde snackpeberfrugter samt frosne majs. Det hele trængte lidt til at blive gevaldigt peppet op, så der kom også nogle gode krydderier og milde chilier i brug. At retten så også er nem og hurtig at lave, Cook Valleyhttp://www.blogger.com/profile/12306384655943178847noreply@blogger.com0