Indisk simremad: Roghan Josh
Oven på det traditionsrige påskebord med de nordiske smage af fisk, æg og ost, har jeg fået en voldsom længsel efter det varme indiske køkken med mange kryddeier og styrke fra chili. 

Da det er noget tid siden, at jeg har spist rigtig stærk mad, valgte jeg at lave Roghan Josh, som ikke er brændende stærk, da den oprindeligt bruger Kasmiri chili, som farver retten rød, men ikke har meget mere styrke end paprika. 

Jeg brugte dog 2 grønne, tørrede Scorpion´s Tungue chili, da jeg gerne ville have min curry lidt stærk, så den giverv det savnede kick allerbagerst i munden!

Normalt laves Rogan Josh med lammekød eller gedekød, men jeg har valgt oksebov, fordi det var, hvad jeg havde. Det er alligevel krydringen, der spiller hovedrollen!

Indiske simreretter kræver tid til forberedelse, men når det er gjort, passer det sig selv det meste af tiden, og så er det bare at glæde sig til skønt mad!

Som ved alt indisk mad, gør du dig selv en tjeneste ved at forberede alle ingredienserne, måle dem op og stille parat i grupper og rækkefølge: Find nogle små skåle frem og arranger ingredienserne i skålene, som de skal tilsættes i retten:

 • Start med at fjerne frø fra ca. 3 alm. tørrede røde chili og læg dem i en skål. Kog 125 ml vand og hæld over chilierne. Lad dem stå i 5 min eller længere og hæld så det meste af vandet fra, men gem ca. 4 spsk vand til at bruge, når du skal blende. Pas på, for det river i næsen, når du hælder vandet fra. Vand og chili svarer nærmest til vand og varm olie
 • Tag 2 spsk. mandler frem og overhæld dem med kogende vand, så de er lette at smutte efter 5 min.
 • Pil 8 fed hvidløg og hak dem groft. Læg dem i en blender.
 • Skræl og riv ca 7 cm ingefær og riv det fint. Kom det i blenderen med hvidløg
 • Rist 2 spsk kokosmel og hæld i blenderen.
 • Tilsæt chilier, 2 spsk vand fra chili og de smuttede mandler i blenderen. Blend til en glat masse. Tilsæt evt. mere vand.
 • Mål 1 spsk hele korianderfrø op og læg i en lille skål sammen med 1 tsk hele spidskommenfrø, 1 tsk blå birkesfrø og 1/2 tsk hele fennikelfrø. Varm disse krydderier op på en lille pande, til de dufter, men absolut ikke er brændte. Kværn dem i en elektrisk mølle eller i en morter. Kom det i blenderen til pastaen. Blend det igen. Tag det op af blenderen og læg det i en skål. Stil til side.
 • Knust 1/2 tsk frø fra grønne kardemommer i en morter. Hæld det i skålen med pastaen sammen med 1/4 tsk stødt nelliker og 1/4 tsk stødt muskatblomme og 1/2 tsk friskkværnet sort peber og rør det hele sammen. Nu er din basiscurrypasta parat. Stil til side.
 • Hak et stort løg fint og lad det blive på skærebrættet.
 • Find en lille skål frem og læg 1/2 tsk gurkemeje og 4 hele kardemommekapsler i. Stil til side. I en anden skål måler du 2 tsk salt op og stiller til side
 • Hæld 2,5 dl yoghurt Naturel 3,5% i en skål og rør det jævnt. Stil til side. Find 1 dåse flåede hakkede tomater frem.
 • Tag 750 g oksebov eller andet kød til simreretter frem og hvis det ikke er skåret, så trim og skær det i 3 x 3 cm tern. Lad det stå på bordet og få lidt varme, mens du går i gang med at stege.
 • Varm 4 spsk rapsolie op i en stor sauterpande med låg til. Du skal varme det op ved lav varme, så det tager noget tid. Når olien skævler i panden, tilsætter du de hakkede løg. Under omrøring steger du dem, til de lige netop begynder at blive gyldne, men ikke brune. Det kan sagtens tage op til 10 minutter eller mere.
 • Kom så kardemommebælge og gurkemeje i. Rør rundt i 5 sek. Kom currypastaen i og rør den godt ind i olien, så massen bliver jævn. Kog videre i 5-10 min ved lav varme, indtil du kan se, at olien lige som skiller ud fra massen. 
 • Nu skal du så tilsætte yoghurten: Det er vigtigt, at du gør præcist som jeg beskriver, eller vil det hele skille: Tag en skefuld yoghurt og rør totalt ind i pastaen på panden. Først efter, at denne skefuld er fuldstændig rørt ind, kan du tilsætte næste skefuld, som også røres helt ind. Dådan fortsætter du, til du har brugt al yoghurten.
 • Til sidst tilsætter du tomater og tomatsaft fra dåsen sammen med 2 tsk salt. Rør det grundigt sammen og lad det koge i 5 min.
 • Kom så kødet i og rør det godt ind, så hvert stykke er dækket med pastaen. Læg låg på og lad det simre stille i 1½ - 2 timer, til kødet er fuldstændigt mørt. Rør undervejs, så det ikke brænder på.  Kort før servering drysser du 1 tsk garam masala over kødet og lader det simre under låg i 5 min

Server gerne retten med almindelig hvide basmatiris og gerne drysset med friske korianderblade og en kokoschutney, der passer godt til retten. 

Ingredienser:
750 g oksebov eller lign i tern á 3 x 3 cm

1. Karrypasta:
3 alm. tørrede røde chili
2 spsk. mandler
8 fed hvidløg 
7 cm ingefær

2 spsk kokosmel 
- Blendes med 2-4 spsk vand

1 spsk hele korianderfrø
1 tsk hele spidskommenfrø
1 tsk blå birkesfrø
1/2 tsk hele fennikelfrø
- Ristes på varm pande, kværnes og blendes med i ovenstående pasta

1/2 tsk stødte frø fra grønne kardemommer
1/4 tsk stødt nelliker
1/4 tsk stødt muskatblomme
1/2 tsk friskkværnet sort peber 
- Blandes i pastaen

4 spsk rapsolie
1 stort hakket løg
4 kardemommebælge
1/2 tsk gurkemeje

2,5 dl yoghurt Naturel
1 ds flåede og hakkedetomater
2 tsk salt

1 tsk garam masala og friske grønne korianderblade til garniture


2 kommentarer:

 1. Uhm, jeg er vild med Roghan Josh, men har altid tænkt, at det var for besværgerligt at lave selv. Plejer altid at bestille Roghan Josh, når jeg spise indisk mad ude i København (plejer at spise på http://www.punjabrestaurant.dk , hvilket er virkelig godt!). Tak for opskrift - jeg må prøve at kokkerere det en dag selv :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Roghan Josh er helt sikker en dejlig ret og ikke den sværeste indiske ret. Jeg giver dig ret: Punjab i Valby er nok en af de bedste indiske restauranter og de har faktisk Roghan Josh på menukortet - dog er deres med lam, hvilket nok også er mee autentisk.

   Slet

Jeg er altid glad for en kommentar