Grønne tomater - til skraldespand eller glas?

Den ene dag var der 33°C  og kort efter 14°C i drivhuset. Det kunne mine tomater i ikke lide, så pludselig begyndte de grønne tomater at falde ned.
Men heldigvis kan grønne tomater også bruges til mange ting.
Efterårets kolde  og omskiftelige vejr i 2012 bød også på mange nedfaldsæbler. Æblerne hjælper til at fremskynde modningsprocessen af de grønne tomater. Æbler og tomater lå sammen et par dage og en del af dem nåede da også at blive røde - mere om dem senere.
Tilbage havde jeg dog stadig 2 kg grønne tomater at gøre godt med og det blev til denne chutney:
Som altid, når det handler om indisk mad, er det en rigtig god ide at forbedre alt, før selve tilberedningen går i gang.
Smagsgiverne til denne chutney lyder voldsomt stærke, men bortset fra chilierne, som du kan skrue op eller ned for, er ingen af smagsgiverne gennemtrængende i smag, da chutneyen skal koge rigtig længe.

OPSKRIFT: Grøn tomatchutney:
Ingredienser:
2 kg grønne tomater
125 g hakket hvidløg
125 g hakket ingefær
50 g chili efter eget valg
2 spsk gule sennepsfrø - heraf 1 tsk til olien i gryden, resten i pureen.
2 tsk gurkemeje
2 tsk bukkehornsfrø
1 tsk salt - smag til senere
4 dl eddike
2-3 dl vindruekerneolie

Fremgangsmåde:
Skær de grønne tomater i mindre tern. Læg de skårne tomater i en stor skål og drys dem med 1 tsk. salt og 2 tsk. gurkemeje. Hæld 4 dl almindelig eddike over.


Vend det hele rundt. Dæk fadet til og stil på køl. Lad det trække i et par timer eller længere, mens du forbereder resten.


Skræl ingefær, rens chili, og pil hvidløgene og hak det hele groft. Det gør det lettere at blende det senere. 


Kom de hakkede ingefær og hvidløg i en lille blender sammen med 2 tsk af de gule sennepsfrø,  og en sjat eddike til at lette blendingen. Vent med de hakkede chili.


Prøv at starte med nogle få chili - du kan altid blende flere og tilsætte undervejs, hvis du er usikker på, hvor hot, du kan lide det. De chilier, som jeg bruger, hedder Red Indian Cobra, som er middelhotte og minder i form om Red Cayenne, men de har mere aroma. De mere milde hollandske chili, som normalt kan fås i supermarked, grønthandler og i Aarstidernes abbonnementskasser, kan selvfølgelig også bruges. Blendingen udløses capsicum fra chilierne, så sørg for god udluftning, da det kan genere i luftvejene.
Stil den blendede pure til side.

Varm 2½ dl vindruekerneolie op i en stor, tykbundet gryde ved middel varme. Når olien er gennemvarm, men ikke rygende, kommer du 1 tsk sennepsfrø i. Når de popper, kommer du 2 tsk bukkehornsfrø i og steger kort tid, indtil de dufter.Tilsæt pureen i den varme olie: Træk panden væk fra varmen og hold god afstand fra panden, mens du tilsætter purren til den varme olie. Rør kraftigt rundt, så det ikke brænder på. Sæt så gryden tilbage på varmen og lad det stege ved lav varme i mindst 20. min, til olien skiller ud. Olien ligger nu oven over pureen, som ligger samlet under.


Tag de grønne tomater i lage af salt, gurkemeje og eddike ud fra køl. Kom dem i gryden og det er igen en god ide at holde en vis afstand, hvis gryden er varm, da der er en del væde ved tomaterne.


Rør tomaterne godt rundt med pureen og bliv ved med at røre, til det kommer i kog. Læg låg på og lad det simre i min. 1 time ved svag varme.
Efter 1 time, blendes chutneyen med en stavblender. Kom den blendede chutney tilbage i gryden og smag til med salt, eddike og chili. 
Lad chutneyen koge ind ved lav varme under jævnlig omrøring, til det er tyk og olien er skilt ud.

Når chutneyen er tyk, hælder du den i et skoldet glas, som opbevares i køleskab. Hvis det er en stor portion, kan chutneyen i de skoldede glas stilles på køl i en uge, hvor de trækker smag og derefter kan det kommes i fryseposer/bøtter (Ikke metal) i en portionsstørrelse, som er passende og opbevares i fryseren. 
Chutneyen er dejlig som tilbehør til bl.a. indiske retter og ved at blande det i skyr eller yoghurt 10% er det også godt til en "Spread" i en frokostbolle sammen med salat og andet fyld efter behag.


2 kommentarer:

  1. jeg kom 3-4skefulde sukker i da jeg synes det var for surt,

    SvarSlet
  2. Den er syrlig, men rigtig god ide at tilsætte sukker efter smag for at gøre den mindre syrlig. Jeg tror også, at syrligheden afhænger lidt af tomaternes smag. Men måske kan du overhælde dem med mindre eddike og vende rundt i det ofte.

    Venligst Birte

    SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar