Tomatchutney med abrikos og indiske krydderier

Lige nu drejer det sig om at få plukket tomaterne i drivhus og krukker. Sommeren har været kort og kold, så mine tomater har ikke haft det godt. Den svingende temperatur har gjort det svært for dem. Mange af de lækre blommetomater, som jeg har ventet på med længsel, er melede og skindet springer, så jeg høster hver dag for at forhindre, at de rådner.

Men hvad intet smag har, kan smag gives!




Halver tomaterne og skær stilkenden væk. Skær tomaterne i små tern. 
Jeg beholder skindet på, men du kan vælge at flå tomaterne først.
Drys 1 tsk salt og 75 g økologisk rørsukker over tomaterne. Vend det sammen og lad det trække ca. 30 min. 

I mellemtiden forbereder du det øvrige:
Riv ingefæren fint og pres feddene af hvidløg. Læg dette i en skål.
Find 2 små røde tørrede chilier frem og læg i en lille skål for sig

Bland en Panchphora-blanding og læg en 1/2 tsk i en lille skål:


Panchphora:
1 spsk brune sennepsfrø
1 spsk hele spidskommen frø
½ spsk Nigella (Jomfru i det Grønne frø)
½ spsk bukkehorns frø
½ spsk fennikelfrø 

Ryst krydderiblandingen godt sammen i et glas og skrue låg tæt på. 

Varm en neutral vegetabilsk olie op ved middel varme i en tykbundet gryde eller sauterpande. 
Lad olien blive helt varm og tilsæt så panchphora-blandingen. Der syder og bobler omkring frøene. Efter få sekunder tilsætter du de små tørrede chili og 2 sekunder tilsætter du efter blandingen af ingefær og hvidløg. Rør grundigt og lad det stege i ca. 5 min, til det dufter.

Så kommer du tomaterne i sammen med væden.

Lad det hele småsimre ved lav varme i 10 min. 

Imens hakker du de tørrede abrikoser i små stykker og snitter 2 grønne chili på langs i den ene side, men de skal ikke renses. 
- Jeg bruger en chili, som kaldes Indian Cobra, men en cayenne er også god. Hvis du kun kan skaffe de grønne hollandske fra supermarkedet, vil jeg anbefale, at du smager til undervejs og evt. tilsætter flere chili, da de ikke smager af så meget.

Efter de 10 min. tilsætter du abrikoser og grønne chili.

Nu drejer det sig om, at lade chutneyen stille og rolig koge ind, så den bliver tyk og skinnende. Jo lavere varme og jo længere kogetid, des mere vil smagene blande sig. Jeg koger gerne min chutney i 3-4 timer, hvor det hviler ind i mellem.

Af 500 g hele tomater skal du nok regne med, at du vil få ca. 2,5-3 dl chutney, som du hælder på skoldede glas, der evt. er skyllet i vodka. Luk glasset til og stil det på køl. Hvis der er mere, end du vurderer, du kan spise på en gang, så frys chutneyen i små portioner, men lad det lige hvile i køleskabet et par dage, så smagen sætter sig.





Chili har i mine øjne længe været en mangelvare i danske supermarkeder og grønthandlere. Men det er blevet bedre. 
Men prøv at dyrke dine egne chili - det er faktisk ikke svært og lidt spændende - og så får du den chili, du gerne vil have!


Ingredienser:
500 g tomater i små stykker                   
75 g sukker
1 tsk salt
3 tørrede abrikoser i 1 cm stykker           
2 grønne chilier                        
2 røde, tørrede chili (Bird eye, Prairie Fire eller lign)                            
2½ cm snittet ingefær                           
6 store fed mosede hvidløg
2 spsk olie
½ tsk panchphora

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar