Bagt okseragout med kvæder og friske figner. Madbloggerudfordringen#9

Til denne ret har jeg faktisk ladet mig inspirere af min grønthandlers aktuelle sortimant: Kvæder, friske figner og en virkelig lækker græsk timianhonning. Honningen er mørk og flydende uden krystaller og har en sødlig, bitter og frisk smag på samme tid. Jeg bruger også appelsinblomstvand, som dufter meget parfumereret, men tilsat i retten giver det en liflig og let duft og aroma!

Retten er inspireret fra det persiske køkken i blanding med det nordafrikanske køkken: Begge køkkener er kendt for bred anvendelse af friske, søde frugter i deres khoresht og taginer. 
Normalt serveres de ofte ledsaget af cous-cous eller hvide dampede ris. Udfordringen taget i betragtning vælger jeg at tilsætte gule flækærter direkte i gryden!

Og lækkert blev det med alle smagsvarianter fra sødme, syre, salt og styrke fra chilierne og ikke mindst aromaen og den lette appelsinduft, som det tilfører retten.


Retten starter på komfuret i en støbejernsgryde, som derefter sættes i ovnen for den endelige tilberedning:

Start med at presse hvidløg, rive ingefæren og finthakket chili. Stød det derefter til en grov pasta i en morter sammen med salt. 
Tilsæt frisk grøn koriander og bredbladet persille og kværn det hele sammen. Kom så ristet og stødte koriander - spidskommenfrø i og rør det sammen med olivenolie, honning og limesaft.

Gnid denne Chermoula grundigt ind i kødet og lad det trække i min. 6 timer - gerne natten over!


Efter at kødet har trukket i chermoulaen, tørrer du kødstykkerne let af, mens det chermoula, der kommer af, lægges tilbage i en skål og stilles på køl. Kødet hviler på køkkenbordet i ca. 25 min, så det ikke er iskoldt længere.

Tænd ovnen på 175 gr C og varm en støbejernsgryde (eller andet ovnfast med et låg) op. 

Del kvæden i både, fjern kernehus  og steg dem i 1 spsk smør i gryden, så de bliver gyldne. Tag dem af og læg på en tallerken. Stil til side. 

Kom 1 spsk olivenolie og 1 spsk smør i den samme gryde. Lad gryden blive godt varm og steg så kødstykkerne i mindre hold, så der dannes skorpe. Tag det op med en hulske og læg det på en tallerken.

Kom 1 spsk olivenolie og ½ spsk smør i gryden og lad det smelte ved middel varme. Kom løgene i sammen med resten af Chermoulaen. Sauter det i ca 5 min, til løgene er klare. Læg kødet tilbage i panden og nu tilsættes sveskerne sammen med vand, så det lige dækker kødetRør rundt og læg låg på. Stil panden i ovnen v/175 gr. C i 45 min.

Efter 45 minutter tages gryden ud af ovnen og der dryppes 1 spsk appelsinblomstsaft over kødet.

Arranger de karamelliserede kvæder og friske figner skåret i halve oven på kødet og dryp frugten med den mørke flydende honning.

Læg låg på og stil tilbage i ovnen i min. 60 - 75 min. Kødet skal være helt mørt, og frugterne skal være bløde. Smag til med salt og peber. Rør rundt, drys med frisk persille ved servering.


Ingredienser:
600 g oksebov i tern
1 spsk olivenolie + 1 spsk smør
3 løg i både
1 spsk olivenolie
½ spsk smør
100 g svesker
6 dl vand

1 frisk kvæde skåret i kvarte og kernehuset fjernet 
1 spsk smør
200 g friske figner i halve eller 100 g tørrede
1 spsk orange blomst vand
1 spsk mørk honning


Chermoula:
3 fed hvidløg
2,5 cm ingefær
1 rød chili
1/2 tsk havsalt
5 spsk koriander
5 spsk persille
1½ tsk ristet og stødt koriander
1½ tsk ristet og stødt spidskommen
1½ spsk olivenolie
1 tsk mørk honning

Saft af 1 lime

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar