Retten er inspireret fra det persiske køkken i blanding med det nordafrikanske køkken: Begge køkkener er kendt for bred anvendelse af friske, søde frugter i deres khoresht og taginer.
Normalt serveres de ofte ledsaget af cous-cous eller hvide dampede ris. Udfordringen taget i betragtning vælger jeg at tilsætte gule flækærter direkte i gryden!
Og lækkert blev det med alle smagsvarianter fra sødme, syre, salt og styrke fra chilierne og ikke mindst aromaen og den lette appelsinduft, som det tilfører retten.
Retten starter på komfuret i en støbejernsgryde, som derefter sættes i ovnen for den endelige tilberedning:
Start med at presse hvidløg, rive ingefæren og finthakket chili. Stød det derefter til en grov pasta i en morter sammen med salt.
Tilsæt frisk grøn koriander og bredbladet persille og kværn det hele sammen. Kom så ristet og stødte koriander - spidskommenfrø i og rør det sammen med olivenolie, honning og limesaft.
Efter at kødet har trukket i chermoulaen, tørrer du kødstykkerne let af, mens det chermoula, der kommer af, lægges tilbage i en skål og stilles på køl. Kødet hviler på køkkenbordet i ca. 25 min, så det ikke er iskoldt længere.
Tænd ovnen på 175 gr C og varm en støbejernsgryde (eller andet ovnfast med et låg) op.
Del kvæden i både, fjern kernehus og steg dem i 1 spsk smør i
gryden, så de bliver gyldne. Tag dem af og læg på en tallerken. Stil til side.
Kom 1 spsk olivenolie og 1 spsk smør i den samme gryde. Lad gryden blive godt varm og steg så kødstykkerne i mindre hold, så der dannes skorpe. Tag det op med en hulske og læg det på en
tallerken.
Kom 1 spsk olivenolie og ½ spsk smør i gryden og lad det smelte ved middel varme. Kom løgene i sammen med resten af Chermoulaen.
Sauter det i ca 5 min, til løgene er klare. Læg kødet tilbage i panden og nu tilsættes sveskerne sammen med vand, så det lige dækker kødet. Rør rundt og læg låg på. Stil panden i ovnen v/175 gr. C i 45 min.
Efter 45 minutter tages gryden ud af ovnen og der dryppes 1 spsk appelsinblomstsaft over kødet.
Arranger de karamelliserede kvæder
og friske figner skåret i halve oven på kødet og dryp frugten med den mørke flydende honning.
Læg låg på og
stil tilbage i ovnen i min. 60 - 75 min. Kødet skal være helt mørt, og frugterne skal være bløde. Smag til med salt og peber. Rør rundt, drys med frisk persille ved servering.
Ingredienser:
600 g oksebov i tern
1 spsk olivenolie + 1 spsk smør
3 løg i både
1 spsk olivenolie
½ spsk smør
100 g svesker
6 dl vand
1 frisk kvæde skåret i kvarte og kernehuset fjernet
1 spsk smør
200 g friske figner i halve eller 100 g tørrede
1 spsk orange blomst vand
1 spsk mørk honning
Chermoula:
3 fed hvidløg
2,5 cm ingefær
1 rød chili
1/2 tsk havsalt
5 spsk koriander
5 spsk persille
1½ tsk ristet og stødt koriander
1½ tsk ristet og stødt spidskommen
1½ spsk olivenolie
1 tsk mørk honning
Saft af 1 lime
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Jeg er altid glad for en kommentar