Indisk tomatsauce med varme krydderier

Tomathøsten synger absolut på sidste vers. I år har været et mindre godt år for tomater med meget svingende temperaturer og manglende sol og varme. Alligevel er det lykkes mig at få en god høst i et tempo, hvor vi har kunnet følge med. 
Og i år har jeg faktisk ingen grønne tomater, da jeg allerede i september klippede toppen af mine tomatplanter, så de ville koncentrere sig om at modne i stedet for at sætte nye frugter!

Lige her i starten af oktober blev mine 5 kæmpe bøftomater så endelig modne, men på grund af kulden var der ikke meget smag i dem!

Bøftomater er melede og lidt tørre i det, men det gør dem velegnede til at lave chutney, sauce eller pure af. 
Hvis du ikke kan få bøftomater, kan du godt bruge almindelige tomater og lade det koge ind, til det har rette konsistens!


Denne tomatsauce bruger jeg tit til en omelet, stegte store rejer eller en mild fiskefilet - ja, du kan faktisk bruge den til alt, hvor du gerne vil have et pift af de dejlige indiske varme og stærke krydderier.

Jeg lavede en portion af 1,8 kg. tomat, hvilket svarede til 5 af mine store bøftomater, hvoraf den største vejede 550 g!


Det blev til 4 gode portioner, som kom i fryseren til en hurtig aftensmad på en kold vinterdag! 
Saucen indeholder frisk koriander, som der er mange, der har et had-kærlighedsforhold til: I denne sauce bidrager korianderen til en kompleks smagskombination og gennem den lange simretid fremstår det ikke som en selvstændig smag og vil ikke kunne spores som en specifik smag i sig selv. Så vær ikke bange for at prøve!

Så til opskriften:

Fjern stilkenden på tomaterne og hak dem. Jeg flår ikke toameterne først, men det er en smags sag!

Find alle de øvrige ingredienser frem og forbered dem:

Skål 1: Mål de brune sennepsfrø op i en skål for sig selv. 

Skål 2
Hak porretoppene eller forårsløg. Pres hvidløgene og læg de to ingredienser i en skål

Skål 3:
Riv ingefæren fint og hak de grønne chili fint. Hak de friske korianderblade og læg de 3 ingredienser sammen i en skål. 

Varm olie op ved middel varme i en dyb sauterpande eller bred gryde.  
Når olien er gennemvarm, men ikke rygende, tilsættes sennepsfrøene (Skål 1). Når de popper, kommer du porretoppe/forårsløg og hvidløg i (Skål 2)
Svits i 3 min under omrøring uden at det bliver brunt. 
Tilsæt tomater og  indholdet af skål nr. 3. 
Steg ved jævn varme i 6 - 8 min. Tilsæt friskkværnet sort peber og smag til med salt og sukker.
Skru så ned og læg låg på. Lad det simre 30-45 min, mens du rører ind imellem. 
Tag låget af, smag igen til med salt og sukker. Kog det meste af væden ind, så olien skiller ud og saucen har en tyk konsistens, men stadig flydende. Afhængig af væskeindholdet i tomaterne, varierer tiden, som det tager.

Nyd din friske tomatsauce i dag til en omelet med en god salat til eller frys saucen i portioner til senere. Det smager af sol og sommer til vinter - hvor vi længes efter den dybe smag af friske råvarer, der er dyrket med sol, varme, kulde, blæst, regn, og alt det, som naturen har budt på i den skønne sommer!!

Ingredienser:
1,8 kg tomat i tern
12 spsk smagsneutral olie evt. jordnøddeolie eller rapsolie
6 tsk brune sennepsfrø
200 g porretoppe/forårsløg
8 store fed presset hvidløg
2 tsk revet frisk ingefærrod
4 finthakkede grønne chili uden kerner, men gerne med den hvide membran.
½ tsk friskkværnet sort peber.

(2½ - 3 tsk salt) 
(1-2 tsk sukker)

Vedr. salt og sukker: Det er meget svært at angive en præcis mængde, da det afhænger af de tomater, som du bruger.
De bøftomater, som jeg brugte, har ikke meget syre, så jeg brugte 2½ tsk salt og 2 tsk sukker. 
Det er nødvendigt at tilsætte salt og sukker lidt efter lidt, mens du smager til. Husk at smagene bliver mere kraftig, som saucen koger ind, så hold igen - du kan altid tilsætte mere i slutningen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar