Hokkaido Græskar med Toscansk Palmekål i indiske krydderier

Det er ved at være vinter og typisk for årstiden er der masser af storme: Her hos mig har det mest været Gorm, som har markeret sin tilstedeværelse: Han lagde vores drivhus ned og overstrøede haven med glasskår. 
Dagen efter Gorms hurtige, men effektive besøg, var jeg rundt i haven og indsamle bortfløjne kålblade, som Gorm havde brækket af og lystigt kastet rundt i hele haven.
Hårdest er det gået ud over mine Collard Greens, som har store, runde og glatte blade, som passer perfekt til at bruge som frisbees. Palmekålen har mindre, lidt lancetformede blade, så dem gik det ikke helt så hårdt ud af. 
Men den buket palmekål, stormen havde knækket af, skal ikke gå til spilde: Jeg har værnet om dem hele sommeren med vand og pincet til at fjerne de ihærdige sommerfuglelarver, som også kan lide palmekål!

Så det blev til denne skønne lille ret med Hokkaido Græskar, Toscansk palmekål og masser af indiske krydderier til at give smag og karakter til den sødlige Hokkaido Græskar, som jeg ellers ikke er særlig stor fan af. 
De varme, aromatiske og syrlige krydderier giver en styrke til at løfte den sødlige og lidt fede smag af græskar og kålen ligger lige i baggrunden med sin skarpe kant.


Opskrift til 4 personer som tilbehør.

Ingredienser:
1 lille Hokkaido Græskar på ca 600 gram (400 g skrællet og renset)
6 fine blade Toscansk palmekål
3 middelstore løg
5 store fed pressede hvidløg
3 store, tørrede røde chili (Jeg brugte kashmiri chili med styrke 4 ud af 10)
1/2 tsk sukker
salt
2 spsk neutral vegetabilsk olie
1/2 tsk amchur*
Krydderiblanding 1:
1/2 tsk bukkehornsfrø
1 tsk spidskommenfrø
Krydderiblanding 2:
1/2 tsk gurkemeje
1 tsk chilipulver - ren chili og ikke en blanding ellers brug cayennepulver.

Fremgangsmåde:
Start med at måle de to krydderiblandinger op i 2 små skåle. 
Skræl græskarret og rens det for kerner, skær det ud i tern af ca. 2x 2 cm.
Skyl og tør palmekålen og fjern de midterste ribber. Rul kålen sammen og skær det i strimler af ca. 0,5 cm og del derefter strimlerne på midten.
Hak løgene fint og pres hvidløgene. 

Varm olien op på ved middelhøj varme og når olien er varm, tilsættes 1. krydderieblanding af bukkehornsfrø og spidskommenfrø. Når det ikke syder længere, kommes de hele, tørrede røde chili i og de steger ca ½ min, så de lige ændrer farve. Skru ned for varmen til middel

Kom løg og hvidløg i og steg dem bløde, men ikke brune!
Kom palmekål, græskar og 2. krydderieblanding af gurkemeje og chilipulver i. Tilsæt sukker og salt. Bland det godt sammen.

Lad det nu simre under låg  i ca 30 min, til græskaren er blød. Tilsæt lidt vand - men kun en spsk af gangen - hvis det begynder at sætte sig på bunden af panden. 10 minutter før retten er færdig, smages endelig til med salt. Amchur tilsættes og røres let ind.

Server gerne retten med linser, kikærter eller ris og sammen med forskellige chutneys og pickles, hvor jeg bl.a. kan anbefale denne Tomatchutney Hyderabad

*Amchur er et pulver af tørret umodne mangoer, der giver syre til maden. Det løfter lige den søde, let fade smag fra græskaren. Hvis du ikke kan får fat i Amchur, kan du bruge surkøver eller som sidste udvej citronsaft! Men hvis du får fat i Amchur, så køb det endeligt, da det har mange anvendelsesmuligheder og holder smagen godt selv i pulveriseret form!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar