Brinner: Walisisk ostemad til aftensmad med nordsjællandske råvarer .

Madbloggerudfordringen  har denne gang hittet på en ny udfordring i samarbejde "Ost og Ko": Denne gang er udfordringen i ostens tegn: 
"Ost på farten" og "Brinner", hvor ost indgår i en morgenmadsret, der omdannes til aftensmad. Det er blevet bestemt ved lodtrækning, hvilke oste, som skal indgå i retten: "Fast, modnet ost" og "Esrum Ost". 

Mit bidrag til udfordringen er i kategorien "Brinner",  og det blev til "Walisisk Rabbit med nordsjællandske råvarer"
Welsh Rabbit - eller Rarebit, som den oftest kaldes - er en solid walisisk morgenmad bestående af ost og brød: Et ristet brød overhældt med en fed, krydret ostesauce. Welsh Rabbit er ikke en forfinet engelsk ret, men en del af det lokale og rustikke folkekøkken.
Som med så mange andre lokale retter, er der store variationer i krydringen og ingredienserne, så derfor tillader jeg mig også at lave en variation, som næsten udelukkende består af nordsjællandske råvarer:

Mit valg af ost blev Røget Benedict, som er en Esrum Ost, der menes at stamme fra Esrum Kloster i Nordsjælland. Osten er halvblød, 60+, smagsintens til den syrlige side og røget over bøgeflis. Netop den røgede og karakteristiske syrlige smag fik mig til at vælge den, da den ville gøre det godt som erstatning for kød i denne vegetariske udgave af Brinner. 
For yderligere at skabe fylde i denne morgenmadsret supplererer jeg med grønkål fra Søris i Ølstykke, Landbrød med surdej fra bageren, små ribstomater fra egen haven, Thermidor Hvidløg fra egen have, Bhut Orange Copenhagen Chili (BOC) udviklet på en altan i Hørsholm og vokset i mit drivhus i sommers, tomatstøv af hjemmedyrkede og hjemmetørrede små ribstomater, som derefter er kværnet til fint pulver - og så æg fra Humlebæk.   


Opskrift: Walisisk Rabbit med Nordsjælland: 4 personer.
Ingredienser:
1 daggammelt landbrød med surdej skåret i skiver
6 store blade grønkål - vasket, afdryppet, ribbet og snittet
1 stort fed hvidløg - presset
ca. 100 gram små ribstomater - skyllet.
Tomatstøv (Kan udelades)
salt og friskkværnet sort peber
4 æg
Sauce:
50 gram smør
50 gram mel
3-4 dl sødmælk
150 gram revet røget Esrum Benedict
1 nip finthakket Bhut Orange Copenhagen (Anden chili eller pulver kan bruges)
1 spsk worchestershiresauce
Salt.

Fremgangsmåde:
Sauce: Lad smørret smelte ved middel varme i en gryde. Tilsæt melet og rør det godt ind i smørret og lad det stege i 1 min uden at det tager farve. Kom gradvis mælken i saucen, mens du pisker, så der ikke kommer klumper. Når saucen er glat og har en passende, flydende konsistens. Tilsæt finthakket chili og Worchestershiresauce samt lidt salt. Lad saucen koge igennem i 5 min under omrøring.

Imens steges grønkålen ved middellav varme på en pande med lidt smør og olie. Pres hvidløget over og drys de små, hele tomater i og lad det simre sammen ved lav varme i 4-5 minutter, til grønkålen er mør, men stadig har bid 
Rist landbrødsskiverne på brødrister eller ovn. Brødet må gerne være lidt halvtørt, før det ristes.

Nu blandes den revne ost i den varme sauce og vendes godt ind. Smag til med salt efter at osten nu er tilsat.
Læg de ristede brødskiver i et lavt ovnfast fad. Læg et lag ostesauce på hver skive. Derpå kommes et lag af grønkålsblandingen over hver skive og så endnu et lag ostesauce. Stil fadet i en 200 grader varm ovn på midterste rille og bag brødene, indtil de er gyldne og ostesaucen bobler. Imens spejler du 4 æg på en pande i lidt smør.

Tag de færdige, meget varme ostebrød ud af ovnen og anret dem på en tallerken med et spejlæg ovenpå og læg overskydende grønkålsblanding ved siden. Drys med tomatstøv. 

Server rygende varme og gerne sammen med en frisk, grøn salat til at løfte retten lidt. 

Retten blev faktisk blandt de udvalgte i konkurrencen, så jeg er ret så stolt over at være blandt de 3 bedste opskrifter. Malou fra Klidmoster vandt med sin Croque Malou, mens Søren fra Gastomad blev udvalgt med sin Aftensgrød.

Og sørme om Rasmus Leck Fischer fra Atelier 1B ikke har stylet min ret og der er taget et nyt foto: Du kan se hans anretning HER: http://www.ostogko.dk/walisisk-ostemad/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar