Fredagens fingermad: Kebbeh med fyld og hjemmelavet hummus

Til en kvart okse følger der altså RIGTIG meget hakket oksekød med!!

Jeg er ikke for fint til at spise det og nyder faktisk at have denne lette råvare at kaste mig over på travle og ideforladte dage.

Kødet er lækkert og magert, smager godt og har en dejlig konsistens, men for ikke at løbe træt i det, skal det jo varieres.

Jeg bruger det til meget: Lige fra danske hakkedrenge, indiske langtidsimrede retter med gode og stærke krydderier og til lettere spicy kebbeh og lignende fra Mellemøsten - og så selvfølgelig til en kødsauce til pasta og til lasagne.

Hakket oksekød er stærkt udskældt, men det virker i dagligdagen - såvel økonomisk som gastronomisk som hverdagsmad i børnefamilier.


Disse koftas fandt jeg inspiration til i Hanne Holm bog: "Mellemøstlige køkkener på Nørrebro" og som altid tilpassede jeg det lige lidt, så det matchede, hvad køleskabet rummede.

Start med at udbløde 2 skiver grovbrød uden skorpe i vand. Knug væden fra og riv brødet i mindre stykker.

Kødet blev rørt sejt på min Kenwood sammen med salt. Friskhakket tomat, mynte og bredbladet persille kom ved sammen med fintblendet løg, salt, peber, knust tyrkisk chili, stødt spidskommen, presset hvidløg, æg, mel og det udblødte grovbrød.

Farsen fik lov til at trække en time i køleskabet, så smagen kunne sætte sig.

Imens blendede jeg 250 g udblødte og kogte kikærter, som jeg havde i fryseren. De blev blendet sammen med hvidløg, tahin, salt og citronsaft samt lidt olivenolie for at gøre blendingen lettere. Jeg smagte det til med salt og citron.

(Hmmm, jeg ved ikke, om jeg bruger min nye Bamix rigtig, for jeg synes ikke lige, at det er bare lige wrom-wrom, som så mange siger)

Efter en time, formede jeg farsen til frikadeller, som jeg stegte ved middel varme ca. 5 min på hver side.

Mums, fredagsmad med en salat, oliven og fladbrød til.

Ingredienser:
Kebbeh:
500 g hakket oksekød 5-8% fedt
1 stor tomat - hakket i fine tern
1/2 revet/blendet løg
2 spsk finthakket bredbladet persille
1½ spsk finthakket frisk mynte ell. 1½ tsk tørret mynte
1½ tsk groft havsalt
1 tsk friskkværnet peber
1 tsk knust tyrkisk chili
1 tsk ristet og stødt spidskommen
1 æg
2 skiver udblødt grovbrød
2 spsk hvedemel

Hummus:
250 g udblødte og kogte kikærter - eller økologiske fra dåse - godt skyllet!
5 spsk Tahin
1½ tsk groft havsalt
Saft af 1 citron
Olivenolie til blending.
Tilsmagning med salt og citron
Knust tyrkisk chili til pynt samt mynteblade.



2 kommentarer:

  1. Du er et fjols at høre på - men opskriften er god.

    SvarSlet
  2. ......Maden er jo også det vigtigste!

    Venligst Birte

    SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar