Krydrede savoykåldolmer - Tanker om Stop Spild Af Mad !

Igen har jeg ladet mig friste af Irmas afdeling for økologisk grønt.  2 store, flotte, økologiske savoykål til 10 kr. Mad nok til 2-3 dage!!!


Savoykålene fejlede overhovedet ikke noget, så jeg undrer mig over, hvorfor de var sat ned til udsmidspris! Kun de yderste blade var lidt bløde og gulnede!
Jeg fjernede bare lige det yderste blad af og under dem var savoykålen helt frisk og sprødt: 


Fyldet er også lavet med tanken om, at mindske madspild: Jeg fryser altid rester af ris, cous-cous, bønner og bulgur. Dette bruger jeg rask væk til at drøje kød med ved at tilsætte 1/3 - 1/2 del af dette til mængden af kød. Desuden sparer det tid og energi ikke først at skulle stå og koge 50 g. ris, som skal afkøles, før det kan tilsættes kødet. 
Kogelagen er også genbrug: Her brugte jeg en bouillon fra sidste gang, jeg kogte hvide bønner. Bouillonen bestod af vand, gulerødder, laurbærblad og persillestilke, som jeg altid fryser, når jeg har købt persille. Der kom også 4 ender med fra løg, som jeg også havde i fryseren - de der ender, som er dødbesværlige at hakke. 

OPSKRIFT på Krydrede savoykålruller:
Ingredienser:
2 pænt store savoykål - de største blade
Fyld:
300 g kogte ris eller bulgur
500 g hakket svinekød eller oksekød
2 æg
2 spsk olivenolie
2 fintrevne løg
4 fed presset hvidløg
2 spsk hakket persille
1 spsk ristet og stødt korianderfrø
1 spsk ristet og stødt spidskommenfrø
1 tsk cayennechili eller 1 - 2 finthakket cayenne chili - efter smag!
salt og peber
Kogevæde: 
1 l. god bouillion 
2 spsk sukker
saft af 1 citron
salt og peber

Fremgangsmåde:Fjern forsigtigt de store blade fra savoykålen. Skyl dem grundigt og blancher dem derefter 2-3 ad gangen kogende saltet vand. De skal kun lige blive elastiske. Læg dem hurtigt i en stor skål med iskoldt vand, så kogeprocessen standser. Når bladene er kolde, tages de op og tørres med et rent viskestykke og de største ribber trimmes
De optøede ris eller bulgur røres sammen med svine - eller oksekød, æg, olivenolie, løg, persille, hvidløg, chili og krydderier.
På hvert savoykålblad lægges 1-1½ spsk af fyldet. Bladet rulles lidt sammen fra den tykke del, siderne foldet ind og så foldes de færdig. De små pakker lægges i en stor sauterpande med sammenføjningen nedad.Bland den valgte bouillon med sukker, citronsaft, salt og peber. Hæld det i panden, så det står ca halvt op om rullerne. Suppler med ekstra vand, hvis der ikke er nok.Læg et solid låg på og lad panden stå ved svag varme og simre i en time, så rullerne er helt møre. Hæld væden over rullerne med jævne mellemrum og spæd op med vand, hvis der bliver for lidt. 
Server de varme ruller med hvide ris, en god hjemmelavet, godt indkogt tomatsauce og top med yoghurt rørt med hvidløg, lidt olivenolie og salt. Anret evt med frisk surkløver!

Som det kan ses, kom der rigtig mange ruller ud af det, så der blev til aftensmad i to dage - alt i alt med rester fra fryseren og billige indkøb blev det vel til 60 kr, for 2 dage. Det kan lyde af meget, men størstedelen af prisen skyldes det økologiske svinekød, som jeg brugte, men det kan du også finde nogle gange til nedsat pris tæt på udløbsdag - men vær lige opmærksom på, at efter årskiftet sælges mange produkter nu med sidste anvendelsesdag i stedet for "Mindst holdbar til" 
Nu tænker du måske, hvad jeg gjorde med resten af savoykålen, for jeg brugte jo kun de største blade til dolmerne: 
Det blev såmænd snittet fint og stegt til en gang chilikål, som blev ledsager til med savoykåldolmere på andenndagen. Og igen dagen efter med i madpakken sammen med nogle kogte fuldkornsnudler - også fra fryseren -  og en sauce af soja rørt med mirabelle - chilimarmelade fra sidste års store mirabellehøst!

Tja, så kan der vist ikke koges mere på de to savoykål til 10 kr ;-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar