Hvad står tilbage i minderne, når du tænker tilbage på en
god oplevelse, du har haft på et spisested?
Er det maden? Eller er det selskabet, som du er sammen med?
Eller er det den diffuse følelse af velbehag, hvor de små
detaljer forsvinder, når alt går op i en højere enhed?
For mig er
det det sidste: Værtskab står for mig som summen af det, som jeg registrerer bevidst
og ubevidst.
Måden, som
jeg modtages på, er en af flere faktorer for, om det bliver en positiv oplevelse:
En smilende og imødekommende betjening giver mig en fornemmelse af at være
velkommen og at jeg ikke blot er en af de 100 serveringer, som skal overstås,
før det er fyraften.
En opmærksomhed gennem hele besøget er også faktor af
betydning. Det skal ske i en balance mellem opmærksomhed og overvågning. Jeg
føler mig overvåget, når der er en tjener på spring, hver gang jeg lægger
bestikket fra mig. For lang ventetid får mig til at føle mig betydningsløs.
Maden er for
mig den primære årsag til at gå ud at spise. Men for selve oplevelsen er æstetikken lige
så vigtig, da den skaber rammen for måltidet:
Jeg registrerer ubevidst rummet indretning og interiørvalg. Dette sammenholder
jeg med madens koncept: En rustik indretning til et rustik ret skaber velbehag
og harmoni for mig. Tingene stemmer overens:
Men uanset madens velsmag, anretningens skønhed, tjenernes
opmærksomhed og rummets indretning, så vil synet af madrester på bordet, døde
fluer i vindueskarmen, lugt fra toilettet og nusset service overdøve alt det
andet og oplevelsen vil lagres som ubehagelig i min hukommelse.
Men hvis alt går op i en højere helhed og giver mig den
diffuse følelse af velbehag, så kan jeg godt leve med, at der er små skønhedsfejl
ved maden eller tjeneren måske taber en tallerken.
Det er de små detaljer, der forsvinder, når jeg oplever et
godt værtskab!
Hvordan ville du beskrive et godt værtskab og hvad prioriterer du, når du selv er værten?
Du kan læse meget mere om begrebet og de forskellige indlæg og opfattelser af værtskab ved at søge på disse hashtags:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Jeg er altid glad for en kommentar