Tomatchutney med Panch Phoran og Abrikos

Lige nu drejer det sig om at få plukket tomaterne i drivhus og krukker. Sommeren har været kort og kold, så mine tomater har ikke haft det godt. Den svingende temperatur har gjort det svært for dem. Mange af de lækre tomater, som jeg har ventet på med længsel, er melede og skindet springer, så jeg høster hver dag for at forhindre, at de rådner.

Men hvad intet smag har, kan smag gives! Her er en opskrift på en meget aromatisk chutney med sødme fra abrikos og krydring fra Panch Phoran-krydderblandingen.


Til chutneyen skal der bruges en krydderiblanding kaldet Panch Phoran. Den består i al sin enkelthed af:
1 spsk brune sennepsfrø
1 spsk hele spidskommen frø
½ spsk Nigella (Jomfru i det Grønne frø)
½ spsk bukkehorns frø
½ spsk fennikelfrø 

Krydderierne kommes i et glas og rystes godt sammen. Skrue et låg på og blandingen kan holde i lang tid, da det er hele krydderier, som holder smag og aroma bedre end stødte krydderier. 


Den mangochutney, som vi normalt køber i butikkerne er meget klistret og sød. Denne tomatchutney består primært at indkogte tomater, hvidløg, ingefær og krydderier. Mindre en 1/5 er sukker og den er er ikke klistret, men blød og krydret. Det betyder så modsat, at den ikke har så lang holdbarhed, da der ikke er sukker nok til at konservere den. Derfor skal den opbevares på køl eller fryses med mindre, at man vælger andre former for konserveringsmidler.OPSKRIFT: Tomatchutney med Panch Phoran og abrikoser. 
Ingredienser:
500 g tomater i små stykker                   
75 g sukker
1 tsk salt
3 tørrede abrikoser i 1 cm stykker           
2 grønne chilier  f. eks. Cayenne eller Indian Cobra                      
2 røde, tørrede chili (Bird eye, Prairie Fire eller lign)                            
2½ cm snittet ingefær                           
6 store fed mosede hvidløg
2 spsk olie
½ tsk af panchphoranblandingen:
1 spsk brune sennepsfrø
1 spsk hele spidskommen frø
½ spsk Nigella (Jomfru i det Grønne frø)
½ spsk bukkehorns frø
½ spsk fennikelfrø 

Fremgangsmåde:
Halver tomaterne og skær stilkenden væk. Skær tomaterne i små tern. 
Behold skindet på eller fjern det, hvis det ønskes.
Drys 1 tsk salt og 75 g økologisk rørsukker over tomaterne. Vend det sammen og lad det trække ca. 30 min. 
I mellemtiden forberedes det øvrige:
Riv ingefæren fint og pres hvidløgsfeddene. Læg dette i en skål.
Find 2 små røde tørrede chilier frem og læg i en lille skål for sig. Tag en 1/2 tsk af Panch Phoranblandingen over i en lille skål.

Varm en neutral vegetabilsk olie op ved middel varme i en tykbundet gryde eller sauterpande. 
Lad olien blive helt varm og tilsæt så panchphora-blandingen. Lad det syde og boble omkring frøene i nogle få sekunder. Tilsæt så de små tørrede chili og 2 sekunder tilsættes blandingen af ingefær og hvidløg. Rør grundigt og lad det stege i ca. 5 min, til det dufter.
Efter 5 min. kommes ternene af tomater i panden sammen med væden og lad det hele småsimre ved lav varme i 10 min. 
Hak imens de tørrede abrikoser i små stykker og snit 2 grønne chili på langs i den ene side, men behold frøene i. Efter de 10 min. tilsætter du abrikoser og grønne chili.

Nu drejer det sig om, at lade chutneyen stille og rolig koge ind, så den bliver tyk og skinnende. Jo lavere varme og jo længere kogetid, des mere vil smagene blande sig. Jeg koger gerne min chutney i 3-4 timer, hvor det hviler ind i mellem.

Af 500 g hele tomater skal du nok regne med, at du vil få ca. 2,5-3 dl chutney, som du hælder på skoldede glas, der evt. er skyllet i vodka.  Luk glasset til og stil det på køl. Hvis der er mere, end du vurderer, der kan spise på en gang, så frys chutneyen i små portioner, men lad det lige hvile i køleskabet et par dage, så smagen sætter sig.

Chili har i mine øjne længe været en mangelvare i danske supermarkeder og grønthandlere. Men det er blevet bedre. 
Men prøv at dyrke dine egne chili - det er faktisk ikke svært og lidt spændende - og så får du den chili, du gerne vil have! Jeg bruger en chili, som kaldes Indian Cobra, men en Cayenne er også god. Hvis du kun kan skaffe de grønne hollandske fra supermarkedet, vil jeg anbefale, at du smager til undervejs og evt. tilsætter flere chili, da de ikke smager af så meget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar