Chili Verde - Grøn chiligryde med kylling.

Vi kender nok alle Chili con Carne, som typisk består af oksekød, tomater, chili og andre grøntsager. Den er traditionelt med dybe smage og i en rødebrun farve og det er, hvad vi normalt forbinder med en varmende chiligryde.
Men der findes også mange andre former for chiligryder: Her er en, der er helt anderledes: Fine, lette smage og i lyse og grønne farver! 
Proteinet er kylling og grøntsagerne er de grønne tomatillos, peberfrugter og jalapenos. Krydringen er lettet med masser af frisk grøn koriander og limesaft.
Retten er faktisk meget velegnet, hvis du står med en del stegt kalkun tilbage efter den snarlige Thanksgiving - eller hvis du bare har en god rest af stegt kylling. Så kan det bruges i stedet for at tilberede en frisk kylling og derved spare en del tid og gøre godt brug af dine rester.




OPSKRIFT: Grøn chiligryde med kylling 
Ingredienser: 
1 kylling på 1200-1400 gram - Delt i 8 stykker - eller tilsvarende mængde udskåret kylling med ben og skind.
1 liter vand
1 tsk salt

2 store løg
1 stilk bladselleri
4-6 fed hvidløg (1 spsk finthakket)
2 tsk chilipulver
2 tsk ristet og stødt spidskommen
1 tsk tørret oregano kværnet i morter med 1 tsk salt
800 gram tomatillo fra dåse - eller hvis du er heldig at have friske fra haven, så ca 10 friske tomatillos
1 stort bundt frisk grøn koriander med stilke.
2 grønne peberfrugter eller igen - Poblano chili, hvis du lige kan finde dem friske!
6 friske jalapenos
2 spsk limesaft
olivenolie til stegning

Fremgangsmåde:
Rens kyllingen og del i 8 stykker. Læg dem i en gryde og hæld 1 liter kold vand ved samt 1 tsk salt. Bring gryden i kog, skrue ned og læg låg på. Lad kyllingen simre i 30-40 minutter, til den er mør. 
Tag kyllingestykkerne op af suppen og gem suppen. Lad kødet køle af og fjern så skind og ben og del kødet i større mundrette stykker. Stil til side. Skum suppen for fedt og urenheder. Stil til side
Hvis du bruger en rest af stegt eller kogt kylling, springer du bare dette over og tilbereder i stedet ca. 5 dl kyllingefond eller køber en god hønsekødssuppe til formålet.

Varm ovnen op til 200°C og vask 2 store grønne peberfrugter. Smør dem i olie og læg dem på en bradepande i ovnen. Lad dem bage og vend dem efterhånden, som skindet bliver sort. Når alt skindet er sort, tages de ud og lægges i en skål og et dobbeltfoldet viskestykke lægges over. Når peberfrugterne er til at holde på, fjernes det sorte skind og frøstolen. Skær peberfrugterne i tern og stil til side

Mens kyllingen koger og peberfrugterne steger, tilberedes grøntsagerne: Pil og hak løgene fint. Vask bladsellerien og hak den fint. Pil og hak hvidløgene fint. Fjern frøstolen fra jalapenos og hak jalapenos fint. Smag evt lige på styrken af dem, så du kan tilsætte den mængde, der passer til din personlige chiliskala.

Rist spidskommen på en tør pande til det dufter, men endelig ikke brænder på. Kør dem til et pulver i morteren sammen med tørret oregano og salt. Bland de pulveriserede krydderier sammen med chilipulveret. 

Hæld væden fra tomatillos og skyl dem kort med koldt vand. Lad dem dryppe af i en sigte og skær dem så i tern. Hvis du bruger friske tomatillos, tager du dem ud af deres "hus" og vasker dem grundigt. Skær dem i tern. Nederst i opskriften ser du en tomatillo i "hus" 

Vask korianderen og pil bladene af og læg til side. Behold stilkene! Hak stilkene fint og læg i en skål for sig. Hak bladene og læg dem i en anden skål.

Pres saften fra 1-2 lime - Hvis de er økologiske, så skynd dig at smide skallerne i fryseren, så kan du bruge den fine skræl en anden gang.

Og så til gryderne: 
Varm en tykbundet gryde op ved middel varme. Tilsæt 2 spsk olivenolie. Tilsæt hakkede løg, hvidløg og bladselleri. Lad det stege under omrøring i ca 5 min, til de er bløde og løgene er klare. Tilsæt de stødte krydderier og rør i 1-2 min.

Tilsæt så de hakkede tomatillos, de hakkede stilke fra korianderen, de hakkede flåede peberfrugter, hakkede jalapenos og 5 dl kyllingefond/suppe. 
Bring det i kog og lad det hele simre i 15 min.

Tilsæt kyllingekødet, halvdelen af de hakkede korianderblade og de 2 spsk limesaft. Lad de hele simre i 10 min., til alt er gennemvarmet.
Anret og drys det sidste koriander over. Server din grønne kyllingechili med ris, bønner eller brød.

Tomatillo i "Hus"


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar