Blomkål, æg og curryleaves med spicy kikærter

I går blev det til en vegetarret.
Jeg prøver at indføre minimum en kødløs dag om ugen. Og hvilket køkken er mere oplagt at dykke ned i, når vi taler om vegetariske retter end det indiske!

Samtidig har jeg som altid fokus på "Stop spild af Mad" og havde rester af nogle ovnstegte kartofler og et halvt økologisk blomkål liggende i køleskabet, der skulle bruge.
Om jeg fatter, hvordan de kan dyrke økologiske blomkål, der vejer over 1 kg pr. hoved - Jeg har aldrig haft held med blomkål i min have.

Men til gengæld har jeg fået min drøm opfyldt om at få en Curry-leaves plante: En bette stikling har over foråret og sommeren vokset sig så stor og fin, så jeg rent faktisk nu kan plukke bladede direkte fra planten - Hvilken luksus. 
Curry-leaves kan ikke rigtig erstattes med noget - De bidrager med en let røget, citrusagtig smag til retten. Man kan købe curry-leaves friske hos mange grønthandlere omkring hovedbanegården i København. 
Selvom det selvfølgelig ikke helt måler sig med friske, kan man også købe curry-leaves tørrede, men så skal der nok bruges flere. Hvis du er så heldig at finde friske curryleaves, så køb blot stort ind - de egner sig ganske udmærket til at fryses. 
Vær opmærksom på, at curryleaves intet har at gøre med Karryurt, som man nogle gange kan købe. De smager vidt forskelligt.

Retten er som sædvanlig rimelig krydret, men ikke så meget, at du ligger med sved på panden og mavekramper: Både æg, kokos, kartofler og blomkål dulmer styrken, så man skal heller ikke spare på krydringen.




OPSKRIFT: Indisk vegetarret med blomkål, æg og Curry-leaves.    
(4 personer)
Ingredienser:
500 g blomkål 
10 små ovnstegte kolde kartofler med skræl eller tilsvarende kogte og afkølede 2 cm tern
1 ds kokosmælk (400 ml)
1 - 2 dl kogevand fra blomkålen
1½ tsk salt
½ tsk gurkemeje
200 g friske ovale og faste Roma/dadeltomater  
12 curry-leaves
1 finthakket løg                           
2½ cm ingefær
2 stærke, finthakkede grønne chilier
7 fed hvidløg 
3 cm kanel 
1 tsk garam masala
½ tsk bukkehornsfrø
4 spsk olie 
2 spsk citronsaft
4 hårdkogte æg - halveret på tværs

Fremgangsmåde:
Befri blomkålen for de yderste blade. Læg det i en skål med koldt vand i 1/2 time. Tag det op og lad det dryppe af. Del blomkålen i mindre buketter på ca 4 x 2,5 cm eller, hvordan det nu falder fra hinanden - blot ikke så småt, at de koger helt ud.  Kog 4,5 liter vand op i en stor gryde og tilsæt salt. Kom blomkålsbuketterne i det kogende vand og lad det igen komme i kog. Lad blomkålen koge i 30 sekunder, når vandet koger igen. Tag blomkålen op og skyl det hurtigt under iskoldt vand. Lad det dryppe af og stil på køl. Gem noget af kogevandet fra blomkålen.

Vask tomaterne og skær dem i 1 cm stykker. Skræl ingefær og skøær i grove stykker. pil hvidløgene og hak dem groft. Kom dem i en lille blender sammen med 1/2 dl vand og blend det til en pure.
Rens og hak 2 stærke grønne chili fint. Tilsæt det i ingefær-hvidløgspureen og stil til side. Pil og hak løget. 
Skær de stegte eller kogte kolde kartofler i ca 2 cm tern. Kog 4 æg og lad dem afkøle lidt, før du piller dem og halverer dem.

Varm en stor sauterpande eller gryde op ved middel varme. 
Tilsæt olie og når den er gennemvarm, tilsættes bukkehornsfrøene. Steg under omrøring i et par sekunder og tilsæt så kanelstangen og lade det stege under omrøring i 10 sekunder. 
Tilsæt de hakkede løg og lad dem stege i 2 min. 
Tilsæt ingefær-hvidløgspastaen med de hakkede chili. Steg under omrøring i 1 min, til det dufter og den rå lugt fra løg og hvidløg er væk.  
Tilsæt tomater, curry-leaves og gurkemeje og steg under omrøring i 2 min.
Ryst dåsen med kokoksmælk grundigt, så det tykke og tynde væske blandes. Tilsæt så halvdelen af dåsens indhold (200 ml) og 1 dl fra blomkålens kogevand.  Læg låg på og skru ned. Lad det simre i 10 min. 
Tag låget af panden og tilsæt blomkålsbuketter, kartoffeltern, 1½ tsk salt og sidste halvdel af kokosmælken. Bland det godt og lad det koge forsigtigt op, men der røres forsigtigt ind i mellem. Lad simre i 5-10 min. til alt er gennemvarmet.
Tilsæt citronsaft og bland forsigtigt. 
Læg de halve æg med skæresiden opad og hæld saucen over æggene med en ske. hvis der ikke er væde nok, så tilsæt lidt af kogevandet fra blomkålen. Læg låg på og lad det simre i 5 min. 
Drys med garam masala og bland forsigtig.


OPSKRIFT: Spicy Kikærter med forårsløg og koriander.
Obs: Kikærtesalaten skal trække min. 1 time, så den kan med fordel laves på forhånd og opbevares på køl indtil servering.
Ingredienser: 
450 g kikærter fra dåse (Køb nogle gode, faste økologiske kikærter, der ikke koger ud)
6 forårsløg
2 spsk citron saft
1 tsk salt
¼ tsk friskkværnet sort peber
2 spsk hakket korianderblade
1 grøn finthakket chili
1/4-1/2 tsk cayennepeber

Fremgangsmåde:
Skyl kikærterne grundigt og lad dem dryppe af.
Rens forårsløg og skær dem i skiver. 
Vask koriander og fjern grove stilke. Hak de fine stilke og bladene groft. 
Rens en grøn chili og hak den fint (Kan erstattes af en mild, grøn peberfrugt eller en mild Sivrichili) 
Pres saften fra 1 citron (2 spsk citronsaft) 
Kom de afdryppede kikærter på en pande og varm dem op. Tilsæt forårsløg, hakket korianderblade og chili/peberfrugt. Vend det godt sammen. Tilsæt cayennepeber og citronsaft og vend det igen godt sammen. 
Lad det trække i 1 time. Bland det igen inden servering.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar