Belugalinser med glaskål, grønne bønner og granatæblekerner

Jeg forsøger med jævne mellemrum at snige linser, bønner og korn ind i retterne, så der sker en gradvis tilvænning til mindre kød og mere grønt, bælgfrugter og korn.

Vi har valgt, at det kød, som vi spiser, så vidt muligt kommer fra et landbrug, hvor dyrene har bedre forhold end lovens mindstekrav. 
Her taler jeg om landbrug, hvor grise rumsterer rundt med trynen i jorden og ruller sig i mudderet. Og der, hvor køerne får lov til at stå og glo på marker med bakker og dale, som de kan gå på opdagelse i, hvis de nu skulle lyste. 
Nej, det er ikke disse landbrug, som jeg skyder med skarpt på: Det er de landbrug, som har stalde op og stalde ned bestående af små båse og en lang rende, hvor en kraftfoder og medicin gives til samtlige - og ikke kun de syge.
Alt for mange dyr lever et kort, men forfærdeligt liv uden mulighed for at røre sig. Transporten til slagteriet er ofte stressende og smertefuld for dyret med mange hold undervejs for at samle op fra andre besætninger.

Det er lettest at sikre sig ved at købe økologisk kød, med mindre at du er heldig og kender en gård, hvor du kan se, at dyrene trives.
Det koster selvfølgelig mere - men kødet er bedre, svindet mindre, så mængden kan minimeres. Og da vi køber stort ind ad gangen, ligger gennemsnitsprisen på omkring kr. 50,-  for 2 voksne og 2 børn.

Så alt i alt er det vel ikke så dyrt - og taget i betragtning, at jeg slipper for hver dag at skulle stå og rode i de kedelige kølebokse i supermarkeder efter arbejde, finder jeg det yderst rimeligt. 

Til godt kød skal der serveres et godt tilbehør:


Jeg skar et glaskål i tern og stegte dem let på en pande sammen med olivenolie og løg.

Rød chili og hvidløg blev hakket superfint, vendt sammen med mynte, dild, citronsaft og olivenolie. Dressingen smages til med salt og peber.

Nogle friske grønne bønner blev nippet i top og bund, hurtig blancheret i kogende vand med 1 tsk salt og fik 2 min, inden de blev skyllet under iskoldt vand for at stoppe kogningen. Mine grønne bønner var meget fine, så vurder kogetiden ud fra dine bønner.

Et granatæble blev delt i to, og kernerne banket ud ved at holde det halve æble ind over en skål med snitfladen nedad. Så slår du - eller dine børn - på skallen med bagsiden af en ske, og gradvis løsner kernerne sig og falder ned i skålen. Det samme sker med evt. saft, som du også bare tilsætter salaten. Pas på ikke at få noget af den hvide skal med: Den smager meget bittert.


Belugalinserne blev skyllet under koldt vand og lagt i en gryde med kogende vand og salt. De kogte i 20 min og evt overskydende vand blev hældt fra.
Linserne mister farve under tilberedningen, men er gode, fordi de bevarer fasthed i konsistensen.
Så blev de vendt sammen med dressingen, mens de stadig var varme. Glaskål og grønne bønner kom i og blev forsigtig vendt sammen med linser og dressing. 
Granatæblekernene blev drysset over og gav god farve.Denne gang serverede jeg en svinekotelet til: En tyk kotelet på 2 cm. De kan være svære at skaffe, så gå enten til din slagter eller skær den selv. Tynde koteletter bliver tørre uanset hvad du prøver.

Denne kotelet havde ingen synlig fedt, men var fedtmarmoreret i kødet. Fedtmarmorering skal ikke forveksles med synlig fedt: Fedtmarmorering er små fine, hvide tegninger i kødet, som indikerer, at der under stegning vil komme saft til kødet.

Jeg gourmetsalter altid mine svinekoteletter med en knivspids fint salt på hver side i min. 30 min. Herefter tørrer jeg kødet rent og steger det i olie tilsat lidt smør ved høj varme, til der kommer skorpe ca. 1 min på hver side. Koteletterne tages af panden og jeg koger en glaze ind på panden: Denne gang bestod min glaze af 1 del hyldeblomsteddike til 2 dele koncentreret hyldeblomstsaft. Det steger ved høj varme, til det begynder at karamelisere, hvorefter koteletterne kommer tilbage på panden. Så skruer jeg lidt ned og steger i ca. 2 min på hver side. Den færdige kotelet er svagt rosa inden i - saftig og smagsfuld.
Du kan læse mere om stegning og gourmetsaltning her på Vores Mad.dk

Velbekomme!

Ingredienser:
Linser:
150 g belugalinser
2 dl vand
1 tsk salt

Glaskål:
1 glaskål
½ finthakket løg
olie til stegning

Grønne bønner:
200 g grønne bønner
vand til kogning
1 tsk salt

Dressing:
1 finthakket rød chili
2 fed presset hvidløg
2 spsk finthakket dild
1 spsk hakket marokkansk mynte
saft af 1 citron
2 spsk god olivenolie

2 kommentarer:

 1. Vi er på den samme kurs herhjemme. Altså mere grønt, bælgfrugter og korn og mindre kød. Og kødet vi så vælger at spise må så gerne koste lidt mere og være fra en glad gris eller en solskinsko. Jeg håber at mange flere bliver inspireret til denne livsstil, så vi kan få mange flere spændende madforslag og spiseoplevelser, der ikke er baseret på kød.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ville være skønt for såvel naturen, dyrene og ikke mindst os selv.

   Venligst Birte

   Slet

Jeg er altid glad for en kommentar