Bagte rødbeder med valnødder, skyr, yoghurt og dild!

April er den mellemtid, der kan være svær: Starten på sommerens grønt står i potter indenfor og spirer lystigt, men på hylderne i supermarkedet er det stadig primært de tunge vintergrøntsager, som er tilgængelige, hvis man satser på lokale og økologiske grøntsager. 
Denne gang er hovedingrediensen danske, økologiske rødbeder. Her i Danmark er vi er ikke så vant til at bruge den hele rødbede i dagligdagen Det er faktisk lidt synd, da rødbeder kan bruges til så meget andet end i syltet form! Denne ret bringer faktisk lidt forårsstemning ind på middagsbordet: 


Der er ikke tvivl om, at små friske rødbeder bare er mere møre og sarte i smagen, men de gemte vinterrødbeder er også gode i denne ret, men skal have væsentlig længere tid i ovnen!
Retten er inspireret af en opskrift fra River Cottage i "Grøn hverdagsmad fra River Cottage" af Hugh Fearnley-Whittingstall. Bogen er en virkelig god inspiration til at få grøntsagerne til at spille hovedrollen på tallerkenen og evt. brug af kød er en birolle!


Opskrift: Bagte rødbeder med valnødder, skyr, yoghurt og dild 
Ingredienser:
1 kg små rødbeder
4 hele fed hvidløg
4 kviste timian
3 laurbærblade
4 spsk god olivenolie
100 g knækkede valnødder uden skal
saft af 1/2 citron
Groft havsalt og friskkværnet sort peber.

Dressing
4 spsk yoghurt Naturel 3,5% fedt
3 spsk skyr
2 fed hvidløg
3 spsk hakkede dildspidser

Brøndkarse ca 1 lille håndfuld pr. person

Fremgangsmåde:
Vask rødbederne grundigt fri for jord. Tør dem og læg dem i et ovnfast fad. Drys de hele fed hvidløg, vaskede timiankviste og laurbærblade over. Krydr med salt og peber og dryp olien over. Vend det godt rundt, så rødbederne bliver dækket af olien.

Dæk fadet til, så det er helt tæt og stil fadet i ovnen ved 200 grader C. Afhængig af rødbedernes størrelse og alder, skal de have 1-2 timer. Mine fik 2 timer, til de var så møre, at en spids kniv let går gennem rødbeden.

Tag rødbederne ud og lad dem afkøle, til du kan skrælle dem, men stadig er varme. Skru ovnen med til 180 grader Celcius!

Pres de hele hvidløgsfed ud af deres skal og mos dem sammen med saften fra rødbeder, olie og krydderurter, som er tilbage i fadet. Si saften gennem en finmasket si og stil til side!

Mens rødbederne køler lidt af, rører du skyr og yoghurt sammen i en lille skål og tilsætter presset hvidløg, salt og peber. Stil dressingen på køl.

Skræl eller pil de let afkølede rødbederne og skær dem i halve eller kvarte afhængig af størrelse. Kom dem i en skål og vend dem sammen med citron og den siede saft fra fadet. Lad dem så afkøle helt i køleskabet.

Bræk hver halvdel af valnødderne i to dele. Læg valnødder spredt ud på en bageplade med bagepapir på. Stil dem i ovnen ved 180 grader og lad dem riste i 5-7 min, til de dufter, men endelig ikke bliver brændte. Tag dem ud og stil til side.

Vask dilden, fjern de grove stilke og lad dilden tørre, inden du hakker det groft Vask brøndkarsen, fjern de groveste stilke og lad det tørre.

Når rødbederne er afkølet helt, vendes det meste af valnødderne i sammen med det meste af dilden.

Lige før servering vendes dressingen forsigtigt i, så der er striber af det hvide som på billedet. Hvis du rører for meget, kommer det til at ligne russisk salat!

Drys med valnødder og dild. Læg brøndkarse på tallerkenen og server retten helt vegetarisk med f. eks brød eller brug retten som tilbehør til kød. 

Hvis retten bruges som tilbehør, anbefaler jeg at halvere opskriften, da den er meget mættende. Jeg serverede den til et stegt andebryst, der dog fik lige lidt for meget, men som stadig var saftigt og velsmagende. Jeg kan anbefale rødbederne som tilbehør til lam!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar