Shakshuka

Vi har lige haft en dejlig storbysferie i Budapest. Vejret artede sig perfekt og lå på de 25-27 graders varme, hvilket faktisk er en god temperatur, når der ikke er så høj luftfugtighed, som vi er vant til herhjemme. Vi skulle hjem i mandags, hvor de varslede, at tirsdag ville det blive 36 grader og efterfølgende regn, så det var perfekt timing med vores hjemtur, for det ville nok have været i overkanten.

Vi boede i det jødiske kvarter, hvor der er rigtig mange spisesteder, som er præget at det israelske køkken, som vi bl.a. kender fra Yotem Ottolenghi og hans lækre kogebøger. 
En blandt flere af israelske retter, som jeg prøvede, var Shakshuka: Hvordan kan det gå galt, når ingredienserne er peberfrugt, tomat og æg? 
Retten findes i mange variationer og der er ingen færdig opskrift, som man slavisk skal følge: Grøntsagerne kan skiftes ud med andre, som er i sæson, den kan serveres med alt fra hummus, kartofler, brød, couscous og ris - Men æg og tomat er gengangere!
Shakshuka er oprindelig en tunesisk ret, men har gjort sit indtog i Jerusalem, hvor den spiser til morgenmad og brunch - faktisk i den grad, at den kæmper sammen med Falafel og Hummus om at blive anerkendt som Nationalretten! 

Og her kommer så min udgave:



Shakshuka
4 personer

Ingredienser:
2-3 spsk olivenolie
5 fed finthakket hvidløg
2 tsk hel spidskommen - ristet og stødt
1 tsk salt
3 tsk konc. tomatpure
4 Hungarian Hot Wax chili - mild til middelstærk chili 
ell.
2 store, røde peberfrugter og 1 rød chili, eller harissa efter smag!
2 hvide, ungarnske paprika eller 2 gule peberfrugter, hvis de hvide ikke kan skaffes
800 gram solmodne tomater eller 2 ds flåede tomater 
8 æg
500 gram kogte røde kidneybønner eller kogte kikærter (Evt fra dåse)
Frisk persille og grøn koriander

Fremgangsmåde:
Vask, tør og rens peberfrugterne og skær dem i strimler på tværs. Befri chilien for kerner og hak den fint. Hak hvidløgene fint. Skær kryds i tomaternes top, læg dem i en skål og overhæld dem med kogende vand. Flå skrællen af fra krydset i toppen. Skær dem i passende bidder.
Varm olien op ved middel varme i en meget stor pande eller i portionsskåle, hvis du har dem. Der skal være en stor overflade, så æggene senere kan slås ud over og lægge i et tyndt lag!
Når olien er varm, tilsættes spidskommen og tomatpure. Lad det steger i ca 3-5 min, hvilket fjerne den syrlige smag ved tomatpureen.
Skru ned for varmen og tilsæt de snittede peberfrugter, hvidløg, chili og salt. Rør godt rundt og lad peberfrugterne stege bløde under jævnlig omrøring i ca 10-15 min. 
Når peberfrugterne er bløde, tilsættes tomaterne og bønnerne. Vend godt rundt og spæd evt. med vand, så det står lige op over bønnerne.
Læg låg på og lad det simre i 10-20 min. Det må gerne få længere tid, hvilket blot fremhæver smagene. 
Tag låget af og lad saucen koge ind til en tyk konsistens. 10-15 min før servering, slås eet æg ad gangen ud i et glas og der laves en fordybning i saucen. Hæld ægget i denne fordybning og sørg for, at hviden ligger i et tyndt lag. Forsæt med at lave fordybninger og hælde 1 æg i hver fordybning.
Lad nu panden stege ved lav varme i 8-10 minutter, til hviden sætter sig og blommen stadig er flydende: Det kan være svært at ramme helt præcist: Et låg kan give ekstra varme, men så er der også risiko for, at blommen bliver fast. 
Mine blev lidt faste, men det smagte fortræffeligt alligevel.
Hvis du har tilberedt i protionsfade af ler eller metal, kan du tilsætte hver fad 2 æg, dække med staniol og så stille fadene i ovnen ved 180 grader og lade dem bage, til hviden er stivnet.

Hak persille og koriander groft og drys over retten lige ved servering!
Server retten med lune pitabrød, som du bruger som gaffel! En frisk salat ved siden af klæder også retten!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg fik første gang lyst til at bestille Shakshuka på en Hummusbar efter at have studeret deres menukort. Hummusbar, som er en franchisekæde, ligger p.t 7 forskellige steder i Budapest. De laver primært israelsk/mellemøstlig mad ud af få råvarer, som gør det muligt at holde prisen ned: En tallerken med Shakshuka med 2 kæmpe pitabrød til koster 1240 HUF, hvilket rundt regnet svarer til lidt under 30 kr. Der findes både dyrere og billigere retter. De forskellige restauranter har forskellige menukort, hvor de kan supplere med lidt specielt: Den, der ligger på Oktober 6 har et meget varieret spisekort, men også meget sløv service, mens den, der ligger på Kiraly Utca har lidt mindre udvalg, men god betjening. Endelig kan jeg også anbefale Mazel Tov i Akacfa Utca, som er beliggende i en "Ruinbar" og hvor du kan se maden blive lavet!!! 
Og du bliver mæt! Her er et link, til deres hjemmeside, hvis du engang er i Budapest og har lyst til en hurtig, let og billig frokost: http://www.hummusbar.hu/eng/

Faktisk spiste vi nok mere israelsk mad end egentlig ungarnsk, men vi fik da prøvet Goulash 2 gange og Letscho 1 gang: De skuffede mig en del, da jeg havde forventet en del varme og styrke fra paprikaen, som Ungarn er kendt for. Da vi besøgte den store markedshal nede ved floden, fik jeg en snak med en ung pige i en af boderne, der var god til engelsk: Jeg spurgte hende ind til Goulash i Ungarn og hun fortalte, at når man lavede retten derhjemme, var den stærk og krydret, men desværre - som så ofte - turde restauranterne ikke lave den på denne måde, da de forsøgte at tilpasse den til turisternes smag. Jeg købte en pose af den paprika, som hun anbefalede og i supermarkedet købte jeg 3 andre udgaver: Lige fra den søde, over en middel til den stærkeste. Men intet slår den paprika, som jeg købte hos den unge pige!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar