Stegte aubergine med små ribstomater og hvidløgsyoghurt

Sommeren var ikke noget at råbe hurra for, men september har i den grad kompenseret for den kolde sommer. Mine tomater i drivhuset var mærket af kulden og det fugtige vejr, så her blev høsten ikke så stor, da flere af planterne led med skimmel. Men så kom september og rettede op på det hele,
Særligt mine planter på terrassen har det godt - næsten for godt: Jeg er ved at drukne i små ribstomater og .... auberginer.
Derfor skal det bruges og hvad er bedre end en hurtig ret med stegt aubergine blot med en håndfuld ribstomater, lidt persille og hvidløgsyoghurt?


Opskrift: Stegte auberginer med små ribstomater og hvidløgsyoghurt. 
Ingredienser:
1-2 auberginer
olivenolie til stegning
salt og friskkværnet sort peber
1,5 dl yoghurt naturel
2 fed presset hvidløg (Efter smag og hvidløget styrke)
1 tsk god olivenolie
Salt
4-5 stilke bredbladet persille.

Fremgangsmåde:
Vask auberginen og fjern stilken. Skær auberginen i 1½-2 cm runde, tykke skiver. Læg aubergineskiverne på et skærebræt med saftrille og drys dem med salt på hver side. Lad aubergineskiverne stå i 30 min og udvande. 

Rør yoghurten jævn og tilsæt presset hvidløg og olivenolie. Rør det godt sammen og smag til med salt. Stil på køl for at trække.

Varm en pande op ved middel varme og når den er gennemvarm. kommes ca 2 cm olivenolie på panden. Lad olien blive gennemvarm. Tør aubergineskiverne grundigt fri for væde og salt. Kom skiverne i den varme olie på panden, så de ligger i et lag. Steg først skiverne ved høj varme på begge sider, til de er brune. Krydr med lidt salt og friskkværnet sort peber. Skru ned for varmen og lad dem simre helt møre i ca 3-4 min. på hver side, men hvor de stadig er faste og sammenhængende. Tag dem af panden og læg dem på fedtsugende papir og derefter på et fad. Fordel klatter af hvidløgsyoghurt over og stil parat.

Skru op for varmen under den samme pande og lad olien blive varm igen. Når olien er godt varm kommes de små tomater på. ryst panden uden at tage den fra varmen, så de små tomater vendes ind i olien. Efter ca. 1 min er de gennemvarmede nok til at blive fordelt over aubergine og hvidløgsyoghurt. Hak bredbladet persille groft og drys over.

Server gerne med brød som forret eller som del af en mezes med andre små retter. De kan også udgøre et tilbehør til f. eks. köfte, ovnstegte kartofler og en frisk salat.

Om auberginer
Mange mennesker finder auberginer fade og uden smag af andet en stegeolien og foretrækker derfor auberginer, som er bagt hele i ovnen og hvor kun indmaden bruges.  
Men ved den rigtige tilberedning på pande i olivenolie, kommer auberginens let røgede og sødlige smag også frem sammen med den silkebløde konsistens.
For at opnå dette, er der et par gode tips: Tidligere udsaltede man auberginerne for at udtrække bitterstoffer fra de små frø i auberginen, men nu om dage er auberginer ikke bitre længere, så på den baggrund er det strengt taget ikke nødvendigt. Men metoden har også den fordel, at auberginerne ikke suger så meget olie til sig ved stegning.
Auberginer skal være helt møre, ellers smager de ikke godt - nærmest som rå kartoffel. Prøv at lægge mærke til, at når auberginerne er ved at være gennemstegte, skiller de overflødig olie ud, så de ikke er så oliemættede, hvilket kan overdøve deres egen smag. 

Den varme september har gjort det muligt at få en del auberginer på min terrasse. Til denne ret brugte jeg Rosa Bianca Aubergine, som giver store, runde skiver, men alle former for auberginer kan bruges.
Der blev kun til en enkelt af denne smukke Rosa Bianca Aubergine. Smagen er den samme som ved de almindelige auberginer, men den er vældig smuk og det er næsten synd at skære i den. Men intet varer evigt - ej heller en smuk aubergine:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar