Indiske Koftes i tomatsauce

Så blev det efterår - og hvad passer bedre til en blæsende, regnfyld efterårsdag end en gang indisk mad. Tomaterne står dog stadig fint og der er mange mdne tomater. Faktisk flere end vi kan nå at spise, så her har jeg brugt 2 Mr. Stripley - tomater, som er en gylden og sød bøftomat samt en stor rød Jersey Devil tomat, der er en fast sugotomat med en vis syre. Sammen giver de solmodne tomater en perfekt balance mellem sødme og syre. Hvis du ikke er så heldig selv at have tomater i haven, kan du bruge nogle gode tomater fra dåse.Opskrift på Indiske Koftes i tomatsauce:
Beregnet til 4 personer serveret med hvide ris. Tilberedningtid ca. 2 timer
Ingredienser:
Koftes:
500 g hakket oksekød 
1/2 middelstort løg
3/4 tsk. salt
1½ tsk. ristet og stødt spidskommenfrø
1½ tsk. ristet stødt korianderfrø
1 tsk. garam masala
1/2 tsk. Cayennepeber eller stærk chilipulver.
2 spsk. friskhakket koriander
3 spsk. yoghurt naturel 
Sauce: 
1 stort hakket løg 
3 store modne tomater
1 tsk. stødt spidskommenfrø
1 spsk stødt ristet og korianderfrø
2,5 cm hel kanel
6 hele kardemommer
6 hele nelliker
5 fed hvidløg 
2,5 cm ingefær  
2 tsk chilipulver. (Efter smag)
4 spsk. yoghurt naturel 
5 spsk. raps - eller vindruekerneolie 
1,5 - 2  dl vand 
1 tsk. salt 

Koftefars:
OBS. For at lette arbejdet lidt, kan du med fordel riste spidskommenfrø - og korianderfrø til både koftes og sauce. Men så skal de ristes hver for sig, da der skal forskellig mænge af spidskommen og koriander i saucen.
Rist de hele krydderier på en lille pande, til de dufter, men ikke er brændte. Mal dem i en krydderikværn. Vask og tør den friske grønne korianderblade og hak dem. Riv løget fint. Bland det hakkede kød med revet løg, hakkede korianderblade, ristede og stødte koriander og spidskommenfrø samt Garam Masala, chilipulver og salt. Tilsæt gradvis yoghurt Naturel og indarbejd det hele godt. Brug røremaskine eller hænderne. Stil farsen på køl, mens saucen forberedes:

Sauce: 
Hak løg og tomater i små tern. Rist og stød spidskommen- og korianderfrø. Riv ingefæren fint og pres hvidløgsfedene. Bland ingefær og hvidløg sammen. Læg kanel, nelliker og kardemomme sammen i en lille skål. 
Varm olien op ved middel varme. Når olien er gennemvarm, kommes den hele kanel og de hele nelliker og kardemommer i. Steg under omrøring i til kanelen dufter. Tilsæt de hakkede løg og steg dem gyldenbrune under stadig omrøring. Tilsæt ingefær - og hvidløgsmosen og steg det med i 2-3 minutter under omrøring. Tilsæt stødte spidskommen - og korianderfrø samt chilipulver og steg under omrøring i et par sekunder og tilsæt så de hakkede tomater. Lad saucen simre, til tomaterne bliver bløde.
Når tomaterne er bløde, skal yoghurten tilsættes: Tilsæt 1 spsk yoghurt. Rør yoghurten helt ind i tomatsaucen, før næste skefuld tilsættes. Steg under omrøring til yoghurten er blandet helt ind. Fortsæt sådan til alt yoghurten er brugt. Lad saucen simre i 5 min. Tilsæt 1,5 dl vand  og salten. Rør rundt og bring i kog. 
Lad saucen simre under låg i 30 min, mens du tager farsen fra køl og former ca. 24 små torpedoformede kødboller. 
Efter saucen har simret i 30 minutter, tilsæt kødbollerne forsigtigt til saucen i et enkelt lag. Skru helt ned for varmen og lad dem koge uden låg i 10 min. Læg så låg på og lad dem simre i 30 min. Ind i mellem rystes panden og der kan tilsættes mere, kogende vand, hvis der mangler væske. 
Til sidst kan man fjerne låget og lade saucen koge ind til passende konsistens. 

Server gerne retten med dampede hvide basmatiris og frisk grøn koriander samt en god hjemmelavet tomatchutney f. eks denne med abrikos: Tomatchutney med abrikos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar