Pasta med palmekål, svampe, kylling og Gammelknas

Jeg kan ikke holde ud at smide gode råvarer ud, så denne vildt hurtige og velsmagende ret med masser af umani fra svampe og ost, er skabt ud fra rester fra køleskab, fryser og vindueskarm.
De små ribstomater er plukket grønne i haven for ca. 14 dage siden og derefter lagt til modning på stilken i vindueskarmen pakket løst ind i viskestykker. Den grønne peberfrugt fra haven har ligeledes ligget på køkkenbordet i over 14 dage og langsom fået et strejf af rødmen. 
Svampene er portobellosvampe, som jeg fandt til 10 kr i et lokalt supermarked. Palmekålen stammer fra Søris, hvor jeg havde brugt halvdelen og resten var ribbet, skyllet og slynget i salatslyngen samt opbevaret på køl i slyngen, så det stadig var frisk og sprødt. 
Kødet er resterne fra kylling, som blev stegt og serveret dagen før og nu blev det sidste pillet fra skroget og det blev til 350 gram. Det hele blev suppleret af 100 gram bacon, et par fed af hjemmedyrkede hvidløg og 2 små, røde chilier fra frost, en rest hvidvin samt 2 spsk fløde 48%  købt på dato og frosset ned i isterningebakker. Endelig blev det hele toppet godt op med revet ost, som stammede fra en rest af Gammelknas, der ligeledes har været en tur i fryseren. Der ud over er der faktisk kun investeret 1 løg og 2 pakker god pasta fundet på tilbud til 5 kr pakken.


Opskrift: Pasta med palmekål, svampe, kylling og Gammelknas. Til 6 personer.

Ingredienser:
5-6 blade palmekål eller grønkål
5 store portobellosvampe
100 gram bacon
ca. 350 g. færdigtilberedt kylling - fra en rest
2 spsk fløde 48%
1 løg
2 fed presset hvidløg
2 små, stærke røde chilier - Praire Fire
1/2-1 dl tør hvidvin
Olivenolie til stegning
375 gram god pasta f. eks. 6 reder af Tagliolini
Garniture:
1 grøn peberfrugt
Små tomater.
150 gram revet Gammelknas Ost - eller parmesan eller anden hård revet ost.

Fremgangsmåde:
Før du går igang med forberedelsen, så find en skål frem, hvor du kan komme rester fra gørntager, kød og ost i. Dette kan du bruge senere som basis for en god italiensk suppe:
Vask kålen grundigt og fjern de grove ribber og stængel. Tør kålen grundigt og skær den i ca . 2 cm strimler. Pil og hak løget fint. Pres hvidløget. Rens chili for kerner og hak dem fint. Vask eller tør portobellosvampene med en fugtig klud eller børste. Fjern stokken og gem dem. Skær svampehovederne i grove stykker på 2 cm tykkelse. Skær skindet af et lille stykke bacon. Skær baconkødet i små tern. Riv den færdigtilberedte kylling i passende strimler med en gaffel. Riv osten.

Varm en dyb pande op ved middellav varme. Når olien er varm, tilsættes hakket løg, presset hvidløg, hakkede chilier og bacon. Lad løgene stege bløde under omrøring. Skru op for varmen og tilsæt de skårne svampe og lad dem stege ved høj varme, til de falder lidt sammen. Tilsæt palmekålen og steg, til det falder sammen.
Tilsæt hvidvinen og lad det koge helt ind. Tilsæt fløde og smag til med salt og friskkværnet sort peber. Skru ned for varmen, tilsæt kylling og lad det simre i 10 minutter,
Kog pastaen efter pakkens anvisning og hæld vandet fra i en skål, da det skal bruges.
Vend pastaen i indholdet af den dybe pande og tilsæt halvdelen af den revne ost og vend det godt ind, så det smelter. Tilsæt gradvis det varme kogevand fra pastaen, til retten får en passende konsistens.
Anret retten i en dyb tallerken og riv oste over og garner evt. med små tomater og skårne grønne peberfrugter.

Hvis du ikke ønsker kød i retten, kan det sagtens udelades og erstattes med kogte kikærter stegt let med røget paprika eller vend med røget salt, som så tilsættes retten og lige varmes igennem, inden pastaen vendes i.

Osten Gammelknas er en af Arla Unikas oste. På trods af navnet har det intet med gammelost at gøre: Det er en lagret Havartiost med sødme, syre og fylde samt små knasende krystaller. Den er ikke så salt som en parmesan og mere blød, cremet og nøddeagtig. Det klæder den skarpe smag af kålen rigtig godt og går godt i spænd med svampe og bacon.
De hjemmedyrkede hvidløg er af arten Thermidor fra Hvidløg & Vin og de små røde chilier er Praire Fire,som er en yndig lille plante, der egner sig rigtig godt til en krukke på altan eller vindueskarmen. Hen over sommeren står den med små chilier i blandede grønne, gule, orange og røde frugter blandet i det lysegrønne løv. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar