Dejlig indisk curry til at få varmen med

I morges viste vores termometer -15,7c. Det var isende kold, men super flot at se solopgangen i øst.
Så lige nu er det tid til de dejlige, varmende retter fra Indien, der står og simrer i flere timer dækket af en sauce med lækre krydderier og urter.
Denne indiske curry kræver ikke specielle krydderier eller andre ingredienser end det er let at få fat i herhjemme - og kødet er såmænd bare oksetykkam, som bliver smeltende mør ved langtidstilberedning:


OPSKRIFT: Indisk curry med oksetykkam 4 pers.
Ingredienser:
7,5 cm grofthakket ingefær
12 fed hvidløg
6 spsk vand

12 kardemommer  
2 laurbærblade
9 nelliker
15 hele sorte peberkorn
5 cm kanel

2 tsk st. koriander
4 tsk st spidskommen
6 tsk paprika blandet med med 1-2 tsk cayenne
2 tsk salt

10 spsk olie
800 g oksetykkam eller lign. kød til langtidsstegning i 2,5 cm tern
300 g finthakket løg
10 spsk yoghurt Natural 3,5%

ca 5 dl vand
2 tsk Garam masala
Friskkværnet peber

Persille eller grøn koriander til det grønne drys.

Fremgangsmåde:
Skræl ingefæren og hak den groft. Pil hvidløg og skær i skiver. Kør de hakkede ingefær og skårne hvidløg med ca 6 spsk vand i en minihakker eller blender til en glat pure. 
Pil og hak 300 gram løg. 
Læg hel kanel, laurbærblade, kardemomme, nelliker og hele sorte peberkorn i en skål og stil til side. 
Rist og stød spidskommen og koriander. Du kan også bruge færdigkøbt stødte krydderier, men det har slet ikke den samme aroma. Det gælder ærligt spidskommen. Hæld det i en lille skål og tilsæt salt, paprika og cayenne. Bland det sammen og stil til side.
Skær kødet i ca 2,5 cm tern. 
Tag en stor, bred pande med høje kanter frem - eller en bred gryde. Varm panden op ved middelhøj varme. Når panden er varm, kommes olien på og lad det blive gennemvarm. Steg kødet på alle sider i flere hold, så det ikke begynder at koge. Tag kødet af panden og læg det på en tallerken. Stil til side.
Tilsæt indholdet af skålen med de hele krydderier i den varme olie. Rør en gang og vent til kardemommerne svæller op og laurbærbladene bliver brune efter få sek. Tilsæt så de hakkede løg og steg under omrøring i ca 3 min. til de bliver let gyldne. 
Kom ingefær-hvidløgspastaen i og steg under omrøring i 30 sek. 
Kom til sidst indholdet af skålen med de stødte krydderier i og steg under omrøring i 30 sek. 

Tilsæt de stegte kødtern og evt. saft fra kødet. Steg i 30 sek. mens du vender kødet grundigt ind i krydderierne.
Så skal yoghurten i: Tilsæt 1 spsk yoghurt og steg under omrøring i 30 sek. til yoghurten helt blandet ind i olien og krydderierne. Fortsæt med en spsk yoghurt ad gangen på denne måde, til al yoghurten er brugt. Steg videre i 3-4 min under konstant omrøring. Det er vigtigt at tilsætte yoghurten gradvist, da den ellers vil skille. Sker det, ser det ikke så pænt ud, men retten smager stadig af det samme - Så fortvivl ikke, hvis det sker. 

Tilsæt ca. 5 dl vand så det næsten dækker kødet. Lad saucen med kødet koge op ved middel varme, mens du skraber bunden og siderne, så krydderier og stegeskorpe vendes ind i saucen.  Skru helt ned, så retten kun simrer let under låg. Lad det simre i ca. 2 timer under jævnlig omrøring, til kødet er smørmørt. 
Tag låget af og skru lidt op for varmen så noget af væden kan koge ind. Saucen skal ende som en tyk, rødbrun sauce.  Der vil nok lægge et lag olie over saucen, som jeg vælger at fjerne, men der forsvinder så også noget af den røde farve fra paprikaen, så det er valgfrit. Derefter tilsættes garam masala og sort, friskkværnet peber, som røres grundigt ind. Smag til med salt og lad varme igennem i ca 2-3 min.  
Server retten drysset med persille eller frisk grøn koriander samme med hvide basmatiris og årstidens grønt som tilbehør. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar