Mexicansk oksegryde med friske tomatillos og kartoffel

Jeg har tre tomatillos- planter i haven. De står i nogle store krukker og udvikler sig til nogle kæmpe planter, der faktisk er ret dekorative. De kan klare sig på friland, så man behøver ikke drivhus. 
Men man skal have mindst to planter for at der kan finde bestøvning sted og frugterne bliver udviklet. Men ellers er de lette at dyrke bare de holdes med vand og gødning.
Frugterne udvikles inden i et hylster, der skal sprække, før frugten er moden. Frugterne smager også dejligt og tilfører syre i en frisk salat. Men denne gang har jeg brugt den i en varm simreret: 


OPSKRIFT. MEXICANSK OKSEGRYDE MED TOMATILLOS OG KARTOFFEL
Antal: 4 personer. Tilberedningstid:  ca. 2 timer. 

Ingredienser: 
800 gram oksekød i 3 x 3 cm tern - for eksempel bov eller tykkam uden for meget fedt 
2 spsk mel 
2 spsk olivenolie
2 middelstore hakkede løg 
4 store fed hakkede hvidløg
2-4 jalapeno rensede og finthakkede chili
2 tsk tørret mexicansk oregano
2 tsk hel spidskommen
ca 3 dl oksefond
ca. 10 friske tomatillos eller 1 ds tomatillos uden væde 
4-500 gram faste små kartofler 
Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde: 
Fjern hylsteret fra tomatillos og vask dem grundigt. Der kan være en klistret overflade, som kan fjernes, men som forsvinder ved tilberedning. Skær tomatillos i kvarte eller halve afhængig af størrelse. Hvis du bruger tomatillos fra dåse, drænes de for væde og drypper godt af, men beholdes hele. 

Vask kartoflerne grundigt og skær i halve eller kvarte afhængig af størrelse. Læg i vand, til de skal bruges. 

Skær kødet i tern på ca 3x3 cm. Tør kødet godt af på alle overflader. Varm olie op i en tykbundet gryde ved middel varme. 
Når olien er gennemvarm, steges kødet godt af på alle sider. Steg det over i 2 -3 gange, så gryden ikke bliver for kold og kødet koger, istedet for st stege. 
Fjern kødet efterhånden som det er stegt af og stil til side.
Når alt kødet er stegt af og fjernet fra gryden,  kommes hakket løg, hvidløg og jalapenos ved sammen med de hele spidskommen og tørret mexicanske oregano og 1 tsk salt drysset over. 
Sauter løgblandingen ved middellav varme, til de er klare og bløde, men ikke brunede. Skrap bunden grundig undervejs for rester af kødstegningen.
Kom det stegte kød med den afgivne kødsaft tilbage i gryden, drys 2 spsk mel over og rør det godt ind.  Kom de friske tomatillos (Vent, hvis du bruger tomatillos fra dåse) og kartoflerne i og hæld kødfonden ved,  så det dækker - suppler evt op med vand, hvis det ikke dækker. 

Bring gryden i kog og skrue ned til at simre. Læg låg på og lad det simre i 45- 60 min.  Tjek om kødet er mørt eller fortsæt med at simre til kødet er mørt - Afhængig af, hvilket kød samt kvalitet af kødet kan det tage kortere eller længere tid.(Tilsæt tomatillos fra dåse 15 min.før retten er færdig - Det vil sige, når kødet er mørt, tilsættes de og retten får 15 min. mere ) Tag låget af og skrue op for varmen og lad saucen koge ind til passende konsistens eller jævn den med maizena udrørt i vand. 

Smag retten til med salt og peber. 
Server retten med tilbehør af tortillas eller hvide ris samt med friske eller syltede jalapenos. 

Plante med tomatillos i hylster


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar