Sandartfilet med indiske krydderier og friske bukkehornsblade

Bukkehornsblade er ikke noget, som man normalt bruger meget i dansk mad. Det har da også en særegen smag, hvor du aner den let bitre smag af bukkehornsfrø kendt fra blandingskrydderiet karry, men samtidig en urteagtig, røget smag. Hvis du kender til indisk mad, kender du måske den tørrede udgave af bladene, der kaldes Kasuri Methi. De friske blade kalde Methi på Hindi og Fenugreek Leaves på engelsk. De smager anderledes end de friske blade, som er mere urteagtige. Du kan læse mere om friske bukkehornsblade i dette indlæg, som jeg lavede sidste sommer: Oplysning om friske bukkehornsblade.

Ud over brugen af de friske bukkehornsblade, har jeg i denne ret brugt sandart. Sandarten er en ferskvandsfisk, som nogle gange har tendens til at have en mudret smag. Men ved at marinere ferskvandsfisken strøget med gurkemeje og salt fjernes denne smag!


Opskrift: Sandart i indiske krydderier og bukkehornsblade.
Ingredienser:
500 g sandartfilet med skind
1/2 - 1 tsk gurkemeje
1/2 - 1 tsk fint havsalt
Grammel til panering (Besan/kikærtemel)

6 spsk raps - eller vindruekerneolie
1 tsk hele spidskommenfrø
2 løg
50 gram friske bukkehornsblade
6 fed presset hvidløg
5 cm fintrevet ingefær
½ - 1 tsk cayennepeber - afhængig af ønsket styrke!
1 tsk ristet og stødt korianderfrø
1/2 tsk revet palmesukker
1½ dl yoghurt Natural
6 spsk hakket friske grønne korianderblade
2 - 2½ dl vand

Fremgangsmåde:
Tør fiskefiletterne af. Skær dem i mindre stykker af ca. 5 cm længde. Drys dem med salt og gurkemeje på kødsiden og smør det let ind. Lad dem stå på køl i min. 15 min eller op til 30 min.

Hak løgene fint. Rist korianderfrøene på en varm pande og når de dufter, køres de til pulver i en krydderimølle eller elektrisk kaffekværn, der kun bruges til krydderier.
Pres hvidløg og riv ingefær. Riv palmesukkeret. Bland presset hvidløg, revet ingefær og palmesukker med cayennepeber, ristede korianderfrø. Stil til side.

Varm olien op på i en dyb pande ved middel varme. Vend fiskestykkerne i grammel og ryst overskydende af. Når olien er gennemvarm, steges fiskestykkerne først på skindsiden i 3-5 min. Vend dem og steg dem hurtigt på kødsiden, til de slipper panden. Tag dem op med en hulske og stil til side.

Kom de hele spidskommenfrø i den varme olie og rør en gang. Kom løg i panden og steg dem under omrøring, til de er gyldne, men ikke sprøde!
Hak bukkehornsbladene groft. Kom dem i panden til løgene sammen med blandingen af hvidløg, ingefær, cayenne, sukker og koriander. Lad det stege ved lav varme i ca 5 min. 
Tilsæt så yoghurt Naturel 1 skefuld ad gangen. Lad skefulden af yoghurt blive helt rørt ind i olien, før den næste tilsættes. Fortsæt sådan, til al yoghurten er brugt. 

Tilsæt hakket grøn koriander, rør rundt og kom de forstegte fiskefiletter i panden med skindsiden nedad. Hæld vand ved, så det står lidt op af fisken, men ikke dækker det helt. Læg låg på og lad fisken dampe i ca. 2-3 min til de er møre, men ikke hårde.

Server fisken omgående - gerne drysset med frisk grønt! Jeg brugte en meget atypisk urt - nemlig purløg, som gav en skøn friskhed til retten.

Retten kan serveres med løse ris, en dal, brød og forskellige friske grøntsager.

2 kommentarer:

  1. Det ser virkelig indbydende ud! Finder du sandart hos din lokale fiskehandler?

    SvarSlet
  2. Tak. Desværre ikke. Det var i min lokale Irma, hvor de var sat ned til 10 kr for 250 g frosne fletter med skind. De var nu ganske udmærket :)

    SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar