Syltet kinaradise med Bhut Orange Copenhagen (BOC)

Kinaradise er sådan en lang hvid sag, som man ender med at købe, for den må da kunne bruges til noget?
Ja, lidt i en hurtig wokret, hvor den bidrager til knas og så kan den jo også erstatte de nuttede, små pink radiser, men den ser bare ikke så køn ud.
Når jeg køber den, ender det altid med, at den ligger og bliver blød i grøntsagsskuffen, indtil jeg ender med at rive den og bruge den til en fersk udseende sommersalat blandet i rygeost.
Men så læste jeg, at det faktisk er meningen, at den skal blive blød og bøjelig. Ikke ved at ligge i køleskabet, men ved at ligge i solen i op til to uger med skræl og blade intakt. Det skulle resultere i at den syltede kinaradise skulle blive gul.
Traditionelt syltes de sødt-surt - lidt som syltet ingefær, men uden styrken fra ingefæren. De spises en del i Japan og Korea som blandt andet tilbehør til sushi.

Nu er det lidt svært at finde 2 fulde uger med solskin i Danmark, så jeg skød lidt genvej og samtidig bryder vi os ikke så meget om den meget søde form for syltning, så jeg har brugt timianhonning i stedet for sukker og peppet lidt op med chili og ingefær.


Opskrift på Syltet kinaradise:
Ingredienser:
1 kinaradise af pæn størrelse
1 stor spsk havsalt
Lage:
1,5 dl riseddike
1,5 dl vand
1 spsk timianhonning
1 spsk gurkemeje
2,5 cm skrællet ingefær i fine juliennes
1 Bhut of Copenhagen Chili - delt i kvarte og frø fjernet. (Anden chili kan bruges eller chili kan erstattes af sorte eller røde peberkorn 10-15 stk)

Fremgangsmåde:
Skræl kinaradisen og skær den i fine tynde skiver på et mandolinjern. Læg skiverne i en sigte og drys med 1 spsk havsalt. Vend godt rundt og lad så væden trække ud af radisen i en times tid. De skal ikke skylles efterfølgende, blot have knuget væden fra. Kom kinaradiserne i et steriliseret glas med tætsluttende låg. Glasset skal passe til mængden af lage og radise, så der ikke er for meget luft.

Hæld vandet i en gryde og rør honningen ud. Varm op under omrøring, så honningen bliver helt opløst. Tilsæt riseddike, gurkemeje, ingefær og chili. Lad det simre i 5 min. Tag af varmen.

Hæld lagen over kinaradiserne i glasset. Tryk ned med ren grydeske eller lignende, så du sikrer, at der ikke er luftlommer.

Stil glasset i køleskabet og lad det trække i minimum 2 dage. Det skulle kunne holde sig i op til 6 måneder i køleskabet, hvis der hele tiden bruges rene redskaber og radiserne er dækket af lage - men med tiden vil de blive bløde og flade i smagen. Jeg har lige taget en portion af dem efter 3 mådeder. De var stadig sprøde og smagen fra ingefær og chili var blevet kraftigere.
Men da det er en superlet måde at sylte på, kan det ikke svare sig at lave for store portioner af gangen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar