Fyldte agurker med hakket kylling, risvin og ingefær

Friske agurker fra drivhuset er så lækre, sprøde og lette at dyrke. 
Når der først er gang i dem, kommer der ofte rigtig mange agurker på een gang og vi forsøger at kunne følge med: Vi spiser dem friske som snack, i salater, i tzatziki, i raita og når vi heller ikke kan nå med til at spise dem friske, laver vi agurkesalat og andet sylt i håb om at forlænge sæsonen.

Men ofte står vi alligevel tilbage med nogle forvoksede agurker med store kerner og så er de knap så lækre. 
Men sådanne agurker er perfekte til at bruge i varme retter: I Kina og andre asiatiske lande indgår agurk oftest i varme retter eller syltet. Faktisk bruges frisk utilberedt agurk ikke særlig ofte. 

Umiddelbart skulle man tro, at tilberedningen ville gøre agurken noget moset og vandigt som følge af varmebehandling, men det passer på ingen måde. Efter at have lavet og smagt denne kinesiske ret med fyldte agurker, var jeg forbavset over, hvor sprøde de stadig var! 
Det er ikke sidste gang, at jeg bruger de forvoksede agurker i tilberedning af varme retter. 


Opskrift til 4 personer: Fyldte kinesiske agurker
Ingredienser:
ca. 1-1,2 kg tykke skoleagurker eller lange agurker (BitterGourd kan også bruges) ca 20-24 skiver á 2,5 cm. 
1 - 2 spsk maizenamel
olie til stegning
Fyld:
500 g hakket kyllingkød (Andet hakket kød kan bruges)
1 æg
4 finthakkede forårsløg
2 spsk ingefær
4 tsk Shaoxing Risvin eller tør sherry.
4 tsk soyasauce
4 tsk revet palmesukker - eller almindelig rørsukker
2 tsk sesamolie
Godt med salt og peber - steg evt. en lille smagsbolle
Sauce:
500 ml. god kyllingbouillon
4 spsk Shaoxing Risvin eller tør sherry
2 spsk soyasauce
4 tsk revet palmesukker - eller almindelig rørsukker
2 spsk østerssauce
1 rød cayennechili eller andet chili efter smag - snittet åben i den ene side
2 tsk maizenamel blandet med 4 tsk vand
4 tsk sesamolie 
Frisk hakket korianderblade
Forslag til tilbehør:
Dampede langkornede ris
Syltet daikon
Ristede hvidløg
Kimchi

Fremgangsmåde:
Vaske agurkerne og tør dem godt. Skær stilkenden af og skær derefter agurken i 2,5 cm skiver på tværs. Kasser blomsterenden.
Udhul forsigtigt agurkeskiverne med en lille skarp kniv - eller som jeg gjorde - med et billigt kernehusudstikker fra Ikea! Sørg for, at alt blød fyld og kerner fjernes, men der skal mindst være 1/2 cm skal tilbage for at kunne holde på fyldet..

Hver agurkeskive drysses let med maizenamel indvendig, hvor indmaden er fjernet. Læg agurkeskiverne på et fladt skærebræt med snittet nedad.

Hak forårsløgene fint og riv ingefæren fint. Rør alle ingredienser til fyldet godt sammen og fyld det med en lille ske i hulningen på agurkeskiverne. Der må godt være lidt top på.

Varm en bred sauterpande godt op ved middel varme. Når panden er varm, hældes olie i, så det dækker bunden. Lad olien er middel varm og skru ned til middellav varme.
Tag en skive fyldt agurk med en tynd spatel og læg den i den varme olie. Fortsæt med at fylde panden med ca. 12 skiver og steg dem ved middellav varme. 
Lad agurkeskiver stege langsomt til de danner en lysebrun skorpe og fyldet er blevet lidt fast. Vend dem hurtigt og sikkert om på den anden side ved hjælp af spatel. Her er det vigtigt, at de ikke vælter eller lander på siden, for så slyder fyldet let ud. Steg den anden side lysebrun.
Tag de stegte agurkeskiver af panden med en spatel og læg dem på en tallerken. Steg næste hold på samme måde og læg dem på samme tallerken.

Tør panden af for olie og lad den igen blive varm. 
Bland alle ingredienser til saucen undtagen sesamolie og korianderblade. Kom saucen i den opvarmede pande og bring til at simre. Tilsæt så forsigtigt agurkeskiverne i et lag og læg låg på. Lad det simre i ca 7-10 min.
Tag agurkerne op og lad så saucen koge ind til en passende konsistens ved høj varme. Når saucen er færdigkogt, røres sesamolien godt ind. Si saucen gennem en fin si. 

Portionsanret de fyldte agurkeskiver drysset med koriander på en tallerken sammen med det valgte tilbehør og saucen i en mindre skål. Alternativt kan de anrettes på et serveringsfad, hvor saucen hældes over og der drysses med korianderblade. Anret tilbehøret i skåle og fade ved siden af, så man selv kan vælge, hvad man vil have. 

De fyldte agurkeskiver kan opbevares på køl og spises kolde dagen efter f. eks. til frokost sammen med en frisk salat o. lign. 
Jeg har ikke prøvet at fryse dem, men kan forestille mig, at det sagtens kan lade sig gøre og så opvarme dem tildækket i ovnen ved 180-190 grader C.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar