Kartoffel-porresuppe med et twist!

Skulle det være noget særligt at lave en kartoffel-porresuppe?
Nej, det skal det ikke, men det behøver vel heller ikke hver dag!

Men alligevel kan det smage godt og være med gode råvarer.

Tirsdag er her i vinterhalvåret fast suppedag. Mindstemanden går til udendørs fodboldtræning indtil kl. 18,30 og er ofte kold, våd og sulten, når han kommer hjem. Hvad er så bedre end en dejlig varm og mættende suppe!

Forkæl dig selv og din familie med at bruge en time på at lave en god grøntsagsfond med alle de rester, som du har gemt i fryser og skabe af efterårets høst. Lav gerne en kæmpe portion, så der er til flere gange og frys det i passende portioner. Så er det let at lave en dejlig velsmagende og sund suppe næste gang.


Fra fryseren tog jeg porretoppe bundtet med bomuldsgarn, timian, bredbladet persille og selleritoppe med blade. Fra køleskabet kom gulerødder. Løg og hvidløg fra løgkrukkerne og krydderihylderne leverede laurbærblade og peber.

Halver løget. Halver også det hele hvidløg på tværs uden at pille det. Skær selleritoppe og gulerødder i 2 cm stykker og kom så det hele i en gryde sammen med vand, så det lige dækkede.
Det skal koge op, så skruer du helt ned og lader det simre i 1 times tid. Husk at skumme det undervejs!

Lad det køle af.

Hæld fond og grøntsager gennem en finmasket si eller en saftpose. Lad det dryppe godt af. Mas grøntsagerne, så du får alt kraft og saft ud af dem. Si evt. igen, hvis du synes, fonden er for uklar. Stil fonden til side. 

Gå i gang med snittearbejdet:


Rens porrerne grundigt ved at halvere dem på langs og skylle dem under vandhanen med toppen nedad. Snit dem i fine ringe - brug så meget du kan af den grønne top.
Hak løget fint og skræl kartoflerne. Skær dem 2 cm tern.

Varm nu olivenolie og smør op i en stor gryde ved middel varme. Når smørret er bruset af, men inden det bliver brunt, kommer du porrer og løg i.


Steg det blødt og blanke under omrøring.
Kom kartofler i sammen med fond og lad det koge op. Skru ned, læg låg på og lad det simre i 30 minutter.

Imens steger du bacontern på en pande ved lav varme. Rør ind i mellem. Når baconet er sprødt, lægger du det til afdrypning på køkkenrulle.

Hæld olivenolie i en lille kasserolle. Tilsæt chipotle chilipulver eller stærk røget paprika - eller almindelig paprika, hvis du ikke har andet eller ikke kan lide styrken fra de andre. Den røgede smag giver dog lige et særligt pift til den tykke og let sødlige suppe.
Lad chipotlechilien simre i den varme olie i 2-3 min. Hæld i en lille skål og lad det stå og trække, mens du færdiggør suppen:

Efter suppen har simret i 30 min, tager du gryden af varmen og blender suppen med en stavblender eller i en foodprocessor, til den er uden klumper.

Hæld suppen tilbage i gryden og sæt den på blusset igen. Tilsæt piskefløde. Varm igennem og smag til med salt og peber.Drys de sprøde bacontern på og dryp med chiliolien.
Pynt med purløg eller som her med røde surkløver og dens gule blomster. 
Bløde letsauterede ringe af porre og små stegte kartoffeltern vil også være godt.

Server med godt brød!


Ingredienser til 4 personer:
Fond:
Toppe af 2-3 porrer - bundtet
2 stilke af selleritoppe med blade - hakket
1 løg - skåret i halve
1 helt hvidløg - delt på tværs
3 middelstore gulerødder - i tern
2 spsk hakket persille - eller 5 kviste frisk persille
3 laurbærblade
5 kviste timian
1 tsk hele sorte peberkorn
2 l. koldt vand

Suppe:
1 spsk olivenolie
25 g smør
500 g rensede porrer - skåret i tynde ringe
1 løg - finthakket
600 g skrællede kartofler - i 2 cm tern
10-11 dl fond - afhængig af, hvor tyk du ønsker suppen
2,5 dl piskefløde - eller mælk eller ekstra fond afhængig af, hvad du ønsker.
Salt og friskkværnet peber.

Topping:
250 g bacon i tern

Chiliolie
2 spsk olivenolie
2 tsk chipotle chilipulver eller røget paprika
½ tsk hvidvinseddike

Forslag til garniture:
2 spsk hakket purløg, sauterede porreskiver, kartoffeltern, timianblade eller surkløver.


2 kommentarer:

  1. Hvor er den fin den suppe, men den smukke pynt. Super-suppebillede :-) Hjemme hos os er det søndag, der er suppedag. Og gæt, hvad vi gnaver os igennem for tiden? Ja netop - hokkaidoer i trængsel.

    SvarSlet
  2. Tak for de pæne ord. Græskar - ja, de er i højsæde lige nu, men man kan vel også få for meget af dem med tiden - Men bruges, det skal de da! Hvad med græskarboller med græskarsmør, græskarmarmelade og te med græskarmælk til B&B ;-)

    SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar