Okseköfte med ris og bulgur serveret med kikærter, aubergine og sivripeber i yoghurt.

Denne opskrift er virkelig god til at få kødet til at strække længere, minimere kødindtaget og ikke mindst få brugt nogle af de typiske rester af for meget kogt ris, quinoa, bulgur, bønner eller hvad du typisk lige har lidt for meget tilbage af efter aftensmaden. Jeg fryser det i mindre portioner, og når en opskrift lige kalder på f. eks lidt kogt ris, tager jeg denne rest ud af fryseren i stedet for at skulle koge en ny portion.


Vi fik ikke spist det hele, så der var også lige til drengenes madpakke i dag.
Ældstemanden har mulighed for at varme sin mad i klasselokalet, som råder over to mikrobølgeovne  - og han elsker at få "Varmemad" med og vi elsker at få brugt vores rester.
Så i dag bestod madpakken af köftene serveret med frisk tomat og en cremet ret med aubergine, kikærter og sivripebre. 

Köfte
Rør kødet sammen med krydderier, hakket persille, finthakket løg, fuldkornsbulgur, ris og æg. Lad det trække i køleskabet i min. 1 time.
Herefter formes de til 6-7 cm lange torpedoformede ruller, der steges i varm olivenolie i ca. 2 min på hver side.

Cremede kikærter, aubergine og sivri i yoghurt:
Kog udblødte og skyllede kikærterne møre i vand eller bruge de økologiske kikærter på dåse. De skal så skylles og dryppe af. 

Skær auberginen i tern. Rens sivripebrene og skær dem i smalle ringe. 

Hæld et lag olivenolien dyb pande og varm det op ved middel varme.
Når det er varmt, kommer du aubergineternene i og steger under omrøring. De suger hurtigt det meste af olien, men når de er ved at være møre, smider de en stor del af det igen, som du så kan tage noget fra, hvis du foretrækker det. 

Når auberginerne begynder at skille olien ud, kommer du sivripebrene i og steger ved lav varme, til de er bløde og møre. 
Nu er det tid til af komme de afdryppede kikærter i og stege dem med under omrøring, så de er helt varmet igennem.

Rør yoghurten jævn sammen med knust hvidløg. Fortynd den evt. lidt vand/mælk. 
Hæld dette i panden. Bland grundigt og varm igennem, men det må endelig ikke koge, for så skiller yoghurten.
Smag til med salt og peber og server varm med köftes og en frisk salat. 


Ingredienser:
Köfte:
500 g hakket oksekød
150 g kogte ris
150 g kogte fuldkornsbulgur - eller hvad du har af rester i samme kategori!
1 tsk stødt allehånde
1½ tsk ristet og stødt spidskommen
1½ tsk stærk paprika
2 spsk hakket persille
2 finthakkede løg
1 æg
1½ tsk salt
friskkværnet peber.

Cremede kikærter, aubergine og sivri:
400 g kogte kikærter - kan erstattes af samme mængde fra dåse.
300 g aubergine i tern
250 g rensede sivripebre i ½ cm skiver
3 dl tyrkisk ell. græsk yoghurt 10% evt blandet med lidt vand.
3-4 fed hvidløg - efter smag.
God olivenolie, da det er smagsgiver til retten
Salt og peber


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar