Kunsten at samarbejde med benspænd i sæson

Jeg har endnu engang deltager i Madbloggerudfordringen. som kører for 13. gang. Du kan læse mere om det ved at trykke her: Madbloggerudfordringen.dk
Denne gang var temaet "Sommermad", hvor man selv kunne vælge, hvad man ville lave - blot skulle tre af ingredienserne være i sæson på disse breddegrader. Det lyder da lige til, ikke?
Men nej, så let skulle det heller ikke være, for man skulle samarbejde med en anden madblogger om at designe retterne. Nå ja, det er måske lidt nyt for en madblogger, der jo typisk arbejder alene og kan være spontan, ændre retning og arbejde ud fra egne præferencer og tidsrammer og rytme. Den grundede jeg lige lidt over, inden jeg meldte mig til. Men da jeg altid har set et samarbejde som en personlig udviklende proces, hvor jeg ofte oplever at se nye kompetencer og begrænsninger hos mig selv og lære af dem, som jeg samarbejder med, slog jeg til.
Jeg var så heldig at få Camilla fra Ostesnak.dk som makker. Camilla ved en masse om ost og er samtidig en rigtig dygtig fotograf, så her kunne jeg virkelig lære noget.
Jamen altså, det må jo så være det, som er udfordringen? Nej, ikke helt, for ud over at skulle samarbejde omkring ingredienser i sæson, blev der såmænd også lige lagt et ekstra benspænd ind af kære Nada, som er "Bagkvinden" for Madbloggerudfordringen: Hvert par blev sat sammen med et andet par, som gensidigt skulle give hinanden et benspænd til "Sommermaden" 
Camilla og jeg blev koblet sammen med "Kratluskeren" og "Bagning med Budget"  Vi valgte at "Makrel" i deres retning og modtog til gengæld "Brændenælde", som vores benspænd - og det kom der en del naturvandringer ud af udstyret med handsker, lange bukser, gummistøvler og saks ud af.

Resultatet af Camilla og mit samarbejde blev til denne sommerbrunch serveret i haven på en dejlig solskinsdag med masser af tid til at sidde og nyde fuglesang, solskin og mad sammen med familien: De selvvalgte ingredienser i sæson blev: Hyldeblomst, jordbær, spinat og forårets krydderurter som kørvel, purløg og basilikum. Og så selvfølgelige benspændet: Brændenælde.

Foto: Camilla Bojsen-Møller
Denne "Sommerbrunch" blev udviklet i samarbejde ved, at vi hver især brainstormede lidt over valg af ingredienser og retter. Vi blev meget hurtige enige om at gå efter flere små retter og i en afslappet stil, hvilket resuulterede i valget af en brunchanretning. Den første del af dette samarbejde foregik pr. mail, men kort efter, at vi havde modtaget vores benspænd, mødtes vi hos Camilla, da vi heldigvis bor ret tæt på hinanden. 
Siddende i Camillas have i dejligt vejr, fik vi tilpasset de enkelte elementer til brunchen og fordelt opgaverne mellem os: På træskærebrættet i venstre side har Camilla lavet en Bruschetta med brændenældegouda. Jeg stod for den næste ret i uret retning: Pandekager med sukkerlagret hyldeblomst og ricotta. Camilla lavede den tilhørende creme af mascarpone med blåbær. Yderligere havde Camilla arrangeret en lækker frugtskål med bl.a. jordbær. Lige ved siden af jordbærene står en hjemmelavet hyldeblomstsaft, som jeg lavede i forbindelse med pandekagerne. Videre i uret retning i højre hjørne er Camillas Butterdejsmedaljoner med varmrøget laks og fetacreme og i venstre nederste hjørne har Camilla lavet hjemmelavet flødeost med krydderurter og fadet i midten er min Brændenældefrittata, som serveres med tykke skiver chorizo og frisk gedeost.

Vi valgte at lave det meste af maden sammen i Camillas køkken, men tiden gjorde det også nødvendigt, at vi lavede noget i forvejen: Camilla havde lavet flødeosten og jeg havde lavet hyldeblomstsaft, pandekager, de blancherede brændenælder samt de tørrede brændenælder. 
På selve dagen lavede vi retterne færdige sammen i Camillas køkken. Camilla prøvesmagte pandekagerne og rørte mascarponen ud fra det, så sødmen machede pandekagerne - Se det er godt samarbejde!
Da vi var færdige med selve madlavningen, anrettede vi det på et bord i haven, hvor Camilla dirigerede mig, hvor tingene skulle placeres, mens hun tog de flotte fotos. 

Hvor har jeg lært meget af samarbejdet: Camilla er meget mere visuel end mig: Det var utroligt lærerigt at opleve, hvordan Camillas forslag til sommerbrunchen hele tiden var gennemtænkt i forhold til farvekomposition og stil ud over smagen. Det er meget ny for mig, for jeg tænker smag og råvarer først og når sjælden at stoppe op og tænke anretning: Det resulterer ofte i, at jeg er ved at smide det hele ud, fordi det ser så kikset ud. Selv om jeg aldrig bliver lige så god til det som Camilla, er det helt klart nogle gode erfaringer, som jeg har taget med mig fra samarbejdet og som allerede nu har påvirket min måde at sætte menuen sammen på. Tak for det, Camilla og tak for et godt samarbejde!

I det efterfølgende afsnit kommer så fotos og opskrift på de enkelte retter. Mine egne retter ligger i forvejen på bloggen, så der ligger jeg bare et foto og et link, som du er velkommen til at følge, hvis du skulle være nærmere intereserret i en opskrift:

Opskrift: Camillas "Bruschetta med brændenældegouda"

Foto: Camilla Bojsen-Møller
Ingredienser (8 stk):
8 skiver flutes
8 skiver gouda med brændenælde
4 skiver parmaskinke, i halve
Dehydreret, tørret brændenælde (til pynt)

Fremgangsmåde:
Rist flutesskiverne i ovnen ved 200 grader i ca. 5 minutter. Kom skinke på brødet og derefter skiver af ost. Gratinér i ovnen ved 200 g iyderligere 5-6 minutter. Pynt med tørrede brændenældeblade.

OPSKRIFT: Mine Pandekager med sukkersyltede hyldeblomster og Camillas Mascarponecreme:

Foto: Camilla Bojsen-Møller

Ingredienser: 
125 g mascarpone
2 spsk flormelis
Fremgangsmåde:

Kom mascarponen i en skål. Sigt flormelis i og rør godt sammen.
Opskriften til pandekager og hyldeblomstsaft kan findes her: Pandekager med sukkerlagret hyldeblomst og hyldebærsaft
                                                                                                                                                                           
Foto: Camilla Bojsen-Møller


OPSKRIFT: Camillas Butterdejsmedaljoner med varmrøget laks og fetacreme (18stk)

Foto: Camilla Bojsen-Møller

Ingredienser:
2 plader butterdej
18 cherrytomater
100 g frisk mozzarella
250 g dampet spinat
125 g varmrøget laks
Fremgangsmåde:
Optø butterdejspladerne og rul dem tyndere. Brug et glas til at udstikke små runde bunde. Skær cherrytomater i kvarte og fjern kerner. Fordel på bundene sammen med små stykker mozzarella. Bag ved 210 grader i ca. 10 minutter til osten og butterdejen er gyldent.
Afkøl lidt og top med grofthakket dampet spinat og stykker af varmrøget laks. Top op med nedenstående fetacreme:

Fetacreme med krydderurter:
Ingredienser:
1 fed hvidløg
½ citron, fintrevet skal 
1 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie
50 g salatost af komælk (eller feta)
2 spsk dampet spinat (tages ud af de 250 g nævnt ovenfor)
2 spsk basilikum, finthakket
Fremgangsmåde:
Kom ingredienserne til fetacremen i en morter og stød/rør sammen til en grov creme. Læg en lille smule på hver medaljon.
Se opskriften og lidt ostefortælling på Camillas egen hjemmeside ved at bruge dette link:http://ostesnak.dk

OPSKRIFT: Camillas hjemmelavet flødeost med krydderurter

Foto: Camilla Bojsen-Møller

Ingredienser (ca. 225 g ost)
1/4 liter piskefløde
1/4 liter uhomogeniseret sødmælk
1/4 tsk syrevækker (svarer til meget, meget lidt), opløst i lidt vand
1 dråbe osteløbe rørt ud i 1 spsk vand
ca. 1/2 tsk salt
4 spsk finthakket purløg
1 spsk finthakket basililkum
Fremgangsmåde:
Varm fløde og mælk op i en gryde til 22 grader. Kom syrevækker i og rør godt. Kom osteløbe i og rør i ca. 1 minut. Kom plastikfilm over gryden og stil den ved stuetemperatur i 12-16 timer.
Hæld ostemasse i en sigte beklædt med et ostelærred (eller evt. en stofble). Lad det dryppe af i 4-6 timer i køleskabet.
Vend ud i en skål og rør salt, purløg og basilkum i. Smag efter ca. 5 minutter (saltet skal lige nå at trænge ind i osten). Smag evt til med mere salt og krydderurter. En mere uddybende forklaring på hjemmeproduktion af osten kan du finde på Camillas hjemmeside: Ostesnak ved at følge dette link: http://ostesnak.dk

OPSKRIFT: Brændenældefrittata serveret med stegt chorizo og frisk gedeost.

Foto: Camilla Bojsen-Møller Redigering: Cookvalley.

Du kan finde opskriften ved at trykke på dette link: Brændenældefrittata
I opskriften ligger også en vejledning i hvornår, hvor og hvordan du kan sanke brændenælder og to tilberedningsmåde: Blanchering eller tørring i dehydrator eller ovn. Blancherede friske brændenælder giver konsistens og farve, men de tørrede helt klart giver den meste smag, men også farve, da de er nænsomt tørret i 20 timer ved 45 grader i en dehydrator. 


Ja, så er der vel egentlig bare at sige tak for denne gang og tak til Camilla for fantastiske fotos og godt samarbejde - og tak til Nada for at stable Madbloggerudfordringen på benene for 13. gang - Hvad mon hun finder på næste gang?

Foto: Camilla Bojsen-Møller


4 kommentarer:

  1. Hej Birte,
    Selv tak for et super samarbejde. 1 + 1 = 3, når begge får noget nyt med sig - og resultatet overstiger, man hver især ville lave.
    På genhør!
    Kh Camilla

    SvarSlet
  2. Kære Birte.

    Pædagogen fornægter sig ikke, hva´? Men jeg kan jo ikke være mere enig med dig, man lærer jo netop noget om sig selv i samarbejdet med andre. Og det er SÅ fedt at du turde tage denne udfordring. Tankevækkende er det at der var så tilpas få der denne gang tog imod udfordringen ...

    Nuvel, du skal have et STORT tak. Også for at I gik linen ud og mødtes af flere omgange, på trods af noget afstand og travle liv. Og sikke en menu I har fået sammensat - sommer lækkert.
    Fint med både et mix af opskrifter og opskrifter der passer ind i menuen. Der er indtil flere af dem jeg skal prøve af henover sommeren i hvert fald.

    Håber den er god ved dig, sommeren, og at du får slappet lidt af også sammen med din familie.

    Er sikker på vi ses i anden sammenhæng, og ellers til næste runde af udfordringen!

    Kh Nada/MadbloggerUdfordringen

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Nada og det samme til dig for at stable en udfordring eller 13 på benene. Ja, man er vel pædagog - eller i hvert fald præget af tankegangen. Vi ses helt sikkert igen til en ny, skør, grænseoverskridende og spændende udfordring :)

      Venligst Birte

      Slet
  3. URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW
    TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760,000.00 FROM A RELIABLE AND TRUSTED LOAN COMPANY LAST WEEK, BUSINESS/HOME/COMPANY/PROJECT/PERSONAL LOAN? ARE NOW AFFORDABLE HERE FOR YOU TODAY CONTACT Email profdorothyinvestments@gmail.com

    Hello,I'm here to testify of how i got my real estate business loan from PROF. MRS.DOROTHY JEAN INVESTMENTS (profdorothyinvestments@gmail.com) I don't know if you are in need of an urgent loan to pay bills, start business or build a house, they offer all kinds of loan Ranging from $5,000.00 to $2,000,000.00USD with a low interest rate of 2% and loan duration of 1 to 33 years to pay back the loan secure and unsecured. Are you losing sleep at nights worrying how to get a Legit Loan Lender?
    MRS.DOROTHY JEAN holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly without cost/stress via Contacts Whatsapp Number +1(541)279-1406 Email profdorothyinvestments@gmail.com

    Consider all your financial problems tackled and solved ASAP. Share this to help a soul right now THANKS.

    SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar