Få has på kålet....Grønkålstatar

Jeg er bare så lykkelig over endelig at gense en længe savnet ven fra vinterens weekendbrunch: Grønkålen. Jeg fandt den i Søris Gårdbutik i Ølstykke og købte godt ind af såvel den grønne grønkål som den røde. Ud over dette fandt jeg nogle små lækre majroer og et lilla glaskål, som jeg skal bruge senere. Prøv at besøg butikken en dag, hvor du er i nærheden. Rasmus, der som regel står i butikken, har altid et godt råd eller to om anvendelse af deres grønne afgrøder. Du kan også købe deres mel samt mange andre økologiske produkter.

Hjemvendt med min grøntsager, blev kålen skyllet grundigt - ikke for sprøjtegifte, men for evt. små larver, som jeg altså helst ikke vil have med i min mad. Der var nu ingen.


Herefter blev kålen ribbet af de grove stilke og derefter hakket mellemfint. Det er smag og behag, hvor fint, du ønsker at hakke det, men hvis stykkerne er for store, kan de være svære at spise.


Jeg havde fundet et stykke bacon fra Mineslund hos Årstiderne ugen før og smidt det i fryseren, da det var på sidste salgsdato. Årstiderne har et rigtig godt koncept med, at de varer, som de ikke er nået at komme af med i Abonnements kasserne eller lign. bliver solgt til meget favorable priser i deres gårdbutik. De skilter tydeligt med, at varen er tæt på sidste udløbsdag, men deres kød og lign. har ikke været frosset før, så det er bare at skynde sig hjem i fryseren med det. Jeg håber virkelig, at de får solgt ud gennem weekenden, for det er lækre råvarer, som forhandles.
Jeg skar baconet ud i tynde - men ikke papirstynde - skiver og stegte dem på en varm pande - der var godt nok meget fedt!
Jeg lagde skiverne til afdrypning på papir for at fjerne mest muligt fedt. Derefter hældte jeg det meste fedtstof fra panden, stegte 8 små brunchpølser, som også dukkede op af fryseren og så kom morgenens hovedperson: Grønkålen.


Kålen kom på den varme pande med lidt fedtstof fra bacon i bunden. Det enorme bjerg grønkål skrumpede hurtigt ind på den varme pande. Jeg vendte godt rundt i det i  ca 10 min - prøvesmagte, om der stadig var bid i kålen, men at den var mør nok til at tygge. Den blev smagt til med salt og peber. den færdige mængde kål blev ca 250 g. Godt, at jeg ikke skal spise mine 600 g. frugt og grønt i rå grønkål!

Imens havde jeg på en anden pande slået 4 æg ud - de stod og stegte, mens jeg ristede 4 tykke skiver groft, hjemmebragt rugbrød på min brødrister. Brødet blev lagt på en tallerken, dækket af en god portion grønkål og på toppen kom spejlægget. Bacon og pølser blev serveret til, da visse i min lille familie eeeelsker bacon, men andre gerne giver: På den måde får alle, hvad de helst vil have, og intet smides ud.

Hvis du vil undlade kød til brunch, kan en god, stærk brie, marineret tofu i tern eller en anden ost udgøre den proteinholdige del af morgenmåltidet. Endelig kan grønkålstataren bare spises, som den er.


Prøv det - det smager pragtfuldt, mætter og så er det (meste) sundt. En herlig bedre start på weekenden.....

2 kommentarer:

  1. Man plejer at sige, at grønkål helst skal have fået frost, før man kan spise det? Det har jeg troet fuldt og fast på - noget med nogle bitterstoffer, der forsvinder ved frost. Vi har masser af grønkål i haven, og jeg plejer at gemme det til efter efterårsferien, hvor den første frost som regel har været her inde i landet. Forresten - snegle kan også godt lide kål :-)
    vh/Karen

    SvarSlet
  2. Hej Karen
    Jeg har også hørt det samme, men jeg tror, at det er et levn fra gamle dage - efter den første frost var man sikker på, at evt. larver og andet utøj faldt af. Men der kan være noget om, at kålen skal stege lidt længere tid for at fjerne garvesyren, hvis den tages før frost. Jeg snitter den rimeligt fint og smager mig frem, om den er mør, inden jeg tager den af panden. Den smager dejligt med lidt bid og god smag. Øv, kan sneglene nu også lide grønkål - de spiser sågar mine chilier i drivhuset, hvis de får held af at snige sig ind!!!

    SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar