Sparejanuar - Tex-Mex på rester


Januar - Den første måned i det nye år - hvor dejligt!

Men økonomien er anstrengt efter to fødselsdage, jul og nytår med alt for meget mad, gaver og andet godt.
Det er hårdt igen at komme i gang med madpakker, sportsarrangementer, skolemøder, aftensmøder, sene vagter og manglende overskud af tid og energi til at kreere spændende og velsmagende mad efter arbejdstid.

Et kig i fryser, køleskab og kolonialskuffen vil nok helt klart afsløre flere ting, som blev glemt i juleræset og som nu kan inspirere til, hvordan man hurtigt kan få lidt sundt mad på bordet.

For mit vedkommende blev disse rester og g(l)emte forråd suppleret op med en rest roastbeef på 500 g, som er noget af det eneste, jeg har tilbage af den 1/8 oksen, som jeg købte i slutningen af august hos Camilla Plum.

Jeg havde stegt den i gryde - som jeg altid gør - ved den varme - som jeg altid gør - og til den centrumtemperatur - som jeg altid gør.

Men den var sej, tør og kedelig - selv den rosa kerne var hård at tygge i og kødet temmelig groft i strukturen. Det var en kæmpesag på 1300 g og vi fik da spist lidt og nogle skiver snittet fint til pålæg på børnenes madpakker. 
Men stadig lå der 500 g roastbeef tilbage.


Det blev skåret i tynde skiver, som blev overhældt med en marinade af 1/2 dl olivenolie blandet sammen med 2 pressede fed hvidløg, 1 hakket jalapeno fra frost, 1 tsk ristet og stødt spidskommen, 1 tsk ristet og stødt korianderfrø, 1 spsk lys vineddike, 1/4 tsk sukker og endelig saft af ½ økologisk citron, hvor skallen bagefter røg i plastikpose i fryseren.
Kødet blev vendt grundigt rundt og marinaden masseret ind i det i forvejen stegte kød. Jeg krydrede først med salt og peber ved stegningen til sidst på en varm pande. Krydringen har ingen grænser, men jeg gik lidt efter en Tex-Mex-udgave.


Tilbehøret blev også fundet i beholdningen af friske grøntsager, rester i køleskabet og dåser fra kolonialskabet:
Jeg havde nogle hvide stykker af porre liggende efter kun have brugt toppene til at koge fond på. 1 af dem blev skåret i ultratynde ringe. En rød snackpeber blev hakket i tern, en dåse blandede bønner skyllet grundigt, et ½ rødløg og 1 almindeligt løg blev finthakket og endelig var der  en rest ris i køleskabet, som blev fundet frem.


Olivenolie blev varmet op på pande ved jævn varme og tilsat 1/2 tsk gurkemeje. Løgene blev stegt klare ved middel varme, før peberfrugt og snittede porrer kom i. Porrerne skal ikke blive for splatne, men skal dog nå en vis sødme. Ris og bønner kom ved, og blev forsigtigt vendt rundt, mens det hele blev gennemvarmet grundigt.

Imens stegte jeg kødet ved høj varme og igen sikrede jeg mig, at det var helt gennemvarmet, da der jo er tale om rester.


Jeg valgte at servere det sammen med salat, hakkede tomater og agurk. En kugle mozzarella skulle bruges - faktisk dagen før, men den duftede nu OK. Den blev skåret i tern. Blandt mit faste sortiment fandt jeg de hjemmesyltede nacho-style jalapenos og en hjemmelavet jalapeno hot pepper sauce frem. Det blev serveret til bløde wraps, som også havde ligget i fryseren. Bønne- og risblanding blev serveret som tilbehør sammen med en hjemmegjort, simpel guacamole af 2 næsten overmodne avocadoer, 1/2 finthakket rødløg, citronsaft af den anden halvdel af citronen, salt, peber og knust tyrkisk peber. Lige før servering, kom der en halv fintskåret tomat i.

2 kommentarer:

 1. Sorrig blev til glæde vendt :-) Men det er nu ærgerligt, når en steg på den størrelse skuffer.

  Jeg bruger trofast dit sparetrick med at fryse citronskallerne. Også appelsinskallerne får samme tur, for der er også mange retter, der bliver glade af et drys appelsinskræl.

  vh/Karen

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg forstår slet ikke, hvad der var galt med den roastbeef, men den var altså temmelig sej - Gad vide hvorfor? Hendes oksekød er godt nok af malkekvæg, men det øvrige, som vi har spist, var alt sammen skønt mørt.
   Venligst Birte

   Slet

Jeg er altid glad for en kommentar