Fisk er sundt - siger de kloge!

Ja, det har vi vel alle lært, men jeg kan altså ikke fordrage fiskeben i min mad. Jeg mister totalt appetitten og bruger tiden på at lede efter ben - både på min egen tallerken som børnenes. Nå ja, på den måde sikrer jeg mig jo ganske givet, at de bliver lige så hysteriske, som jeg.

Men ved at købe filetter, som jeg så nøje gennemgår før tilberedning, får vi da alligevel fisk med jævne mellemrum.
En af vores foretrukne fiskeretter er denne nemme, velsmagende og ikke særlig fiskede ret, hvor fisken camoufleres i grønt og krydderier.

Retten er en gammel klassiker fra en boks med opskriftskort, som vi abonnerede på, før internettet blev hver mands eje og inspiration fra de mange madblogs er let tilgængelig. Men på travle dage kommer disse kort stadig i brug. Ud af de over 500 kort, er der vel 4-5 stykker, som vi benytter med jævne mellemrum - sikke et spild af penge!!!
Denne opskrift er efterhånden så overskrevet med rettelser, at den snart ikke ligner den originale mere.

Jeg starter altid med at forberede det, som skal snittes, inden fisk, kød eller æg tages frem.


Her drejede det sig om 1 gul og 1 rød peberfrugt, som blev skåret i tern. Jeg brugte 2 grønne sivrichili, men de kan erstattes af en almindelig grøn peberfrugt. Allerede her overskrider jeg den oprindelige opskrift, der kun vil have 1 grøn peberfrugt i, men jeg foretrækker mere grønt. Ud over dette hakkede jeg to middelstore løg i fine tern.


Det, som giver denne ret en spændende smag er tilsætningen af grønne oliven skåret i skiver og små kapers. Jeg bruger væsentlig mere af disse end opskriften siger, da jeg godt kan lide den syre, som de bidrager med. Så her er 75 g. kapers og 100 g oliven. Du kan tilsætte efter din smag.

Det sidste arbejde består i at rense 2 små røde chili for frø og snitte dem fint. Jeg bruger nogle fra min egen avl, som er rimelig hotte, men hvis du bruger de hollandske, som man typisk kan få fat i, så brug en renset i tern. Du kan altid spæde op med mere eller et drys cayennepeber efter smag.


Varm ca 2 spsk olivenolie op i en stor pande  ved jævn varme - jeg bruger min sauterpande med låg til.
Når olien er varm, kommes løgene i og de steger klare, men ikke brune. Skru lidt ned. Herefter kommer du alle 3 slags peberfrugt i, vender godt rundt og lad det stå og simre i 5 min under låg, til peberfrugterne er lidt bløde og dufter.


Næste skridt er at tilsætte 2 dåser økologiske hakkede tomater - Jeg bruger de gode fra Netto. Opskriften anbefaler, at bruge 4 bøftomater, der er flåede og blendede, men det synes jeg er spild af tomater og jeg kan godt lide, at der er genkendelige stykker af tomat i retten.
Tilsæt også de skårne oliven og kapers samt de fintsnittede røde chilier.

Nu vælger jeg at lægge låg på retten og lade den stå og simre i 15-20 min, så konsistensen bliver lidt tykkere og smagen blander sig. Smag til med salt, peber og evt. mere chili.

Mens saucen står og hygger sig, tager jeg 600 g faste, hvide fiskefileter frem. Du kan bruge torsk, sej, ising eller rødspætte. Opskriften anbefaler også laks, men jeg har et eller andet med laks og tomat - sikkert noget pjat, som stammer fra, at farverne ikke passer sammen. Jeg foretrækker hvid fisk i tomat.
Tør filetterne på begge sider og drys så med lidt salt og saft af en halv citron - også på begge side. Lad den trække i min. 10 min.


Når saucen er kogt lidt ind og peberfrugt er mør, kommes fisken skåret i mindre stykker oven på saucen. Hæld noget sauce over fisken og læg låg på igen. Lad retten stå ved lav varme i 6-10 min afhængig af fisken tykkelse. Fisken er færdig, når den flager let, når du stikker med en gaffel. Lad være med at give den for meget, for så bliver den tør og kedelig. Hvis du trykker med din finger på et stykke fisk, skal den stadig give efter.


Jeg serverer retten med friskkogt båndpasta til, men den kan også serveres med gule ris, hvis det foretrækkes.

Denne ret er en god, hurtig måde at få sund mad i hverdagen: Snit det grønne om morgenen eller dagen før og stil det i køleskabet, indtil du skal bruge det. Så kan du nå at lave aftensmad på 30 min dagen efter.

Nogle gange, når jeg har overflod af peberfrugter, laver jeg saucen helt frem til der, hvor fisken skal i. Den fryser jeg så og tager den ud dagen før, vi skal have retten. Ja, så er der lige pludselig aftensmad på 20 min.

Ingrediensliste:
1 gul peberfrugt i tern
1 rød peberfrugt i tern
2 grønne sivrichili eller 1 grøn peberfrugt i tern
2 middelstore løg i tern
2 spsk olivenolie til stegning

2 dåser økologiske hakkede tomater
2 små røde, rensede og snittede chili eller 1 stor mild + cayennepeber
75 g små kapers
100 g grønne oliven i skiver
salt og peber

600-800 g hvid fisk - torsk, ising, sej, rødspætte eller lign.
saft af ½ citron
½ tsk. salt til at drysse med - gerne fint salt.

Båndpasta eller ris.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar