Kylling i karry... med kraft og saft

"Kylling i karry" er en gammelkendt ret, der ofte kommer på middagsbordet hos børnefamilierne. Denne let krydrede ret vidner om, at børn faktisk godt kan lide, at maden smager af noget - selvfølgelig med måde.

Min udgave af "Kylling i karry" har rødder i det jyske landkøkken, hvor det var store suppehøns, der blev brugt og derfor var der ofte mad til flere dage: "Høns i asparges" til lørdagen og "tarteletter med hønsesalat" til søndags-frokosten. "Kylling i karry med ris" til børnene om mandagen, hvor de voksne spiste "selleri i karry med kartofler". 
Suppehønen blev altid kogt med gode suppeurter og så var der lige hønsekødssuppe med melboller og kødboller til tirsdagen og måske også onsdag....og så fik den høne ellers "ben at gå på"

Min kylling var nu på ingen måde en stor suppehøne, men en bette sag på 1400 gram.
Jeg skrællede 2 store gulerødder, tog 1 porretop fra fryseren, samt 3 spsk selleriblade fra fryseren. Krydderierne bestod 6 hele nelliker, 4 grønne kardemomme, 6 sorte peberkorn, 2 små røde chili uden kerner i halve samt 4 dl. vand.


Kyllingen blev renset indvendig og gnedet grundigt med salt indvendig og udvendig. Herefter kom den i vandet og jeg fyldte op, så kyllingen var næsten dækket.
Kyllingen blev kogt op og stod derefter og simrede - først 1 time på ryggen og så en halv time på brystet.

Herefter tog jeg kyllingen op og lod den køle lidt af, så den var til at pille. Imens kogte suppen videre og kogte ind til den mængde fond, som jeg havde brug for til saucen.
Afkølet blev kyllingen lettet for sit fede blævrende skind, som jeg med skam må indrømme, at jeg kasserede. Kødet blev pillet af kræet og skåret i mindre stykker. Alt kødet blev lagt i en bøtte, som røg i køleskabet og fonden blev siet.

Så var det tid til "sovsen": Igen fornægter mine jyske rødder mig ikke. 
Jeg smeltede 30 g smør i en gryde ved jævn varme. Da det var smeltet og bruset op, tilsatte jeg 3 spsk mel under omrøring, til det blev jævnt. 
Den første tredjedel af væden består i dette tilfælde af mælk.
1 dl. kold mælk blev gradvist tilsat opbagningen, så det hele tiden jævnede sig. Så drejede det sig om at tilsætte fonden i mindre portioner under stadig omrøring, så der ikke kommer klumper. Når al fonden er brugt op eller du har en for dig passende konsistens, skal sovsen koge ind i ca. 5 min.


Efter indkogningen skal den smages til med salt, før noget andet. Du kan blive ved og ved med at tilsætte karry, hvis ikke sovsen først er smagt til med salt.
Dernæst brugte jeg 1 tsk god stærk karry, som har bukkehorn som fast bestanddel og ikke så meget fennikel. Karrypulveret rører jeg op i noget fond - jeg brænder ikke min karry af som andre, da jeg ikke synes, at det giver den rette barndomssmag!

Ud over karryen tilsatte jeg 1 tsk hjemmelavet Garam Masala sammen med ½ tsk gurkemeje. Fonden indeholdte både chili, nelliker, peber og kardemomme, garam masalaen består bla. af koriander, spidskommen, kanel og muskatnød, så på denne måde er mange af de grundlæggende ingredienser i karryen tilsat på denne måde og jeg supplerede med gurkemejen - også for syns skyld.


Så var der bare lige at tilsætte kyllingekødet, varme det igennem, men ikke så længe, at kødet bliver til trævler.
Denne ret er en genial mandagsret efter en regnfuld søndag: Alt kan tilberedes på forhånd og sættes i køleskabet hver for sig. Når mandagens stress og jag så rammer kl 17,30, er det bare om, at tage fonden ud af køleskabet, varme den op, lave sovsen, koge ris, komme kødet i sovsen og lune det igennem. 
....Og så op med benene foran flimmeren, mens manden tager opvasken;)

2 kommentarer:

  1. Ha, det kan jeg godt huske - min mor rørte altid karry og væde sammen i en kop, og så blev sovsen smagt til, bette skvat efter bette skvat. Jeg kan nu godt forstå, at du smider det ækle kogte kyllingeskind ud, for det blæver hverken pynter eller smager godt. Hvad skulle man ellers gøre med det! Jeg ved ikke, om der findes børn, der ikke kan lide boller i karry - jeg har aldrig mødt nogen.
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Nogle gange er det nu godt at holde sig til de gamle smagsminder - selvom nyt også er godt.
      jeg kender mange børn, men ingen, som ikke kan lide karry - selv sild ryger ned

      Venligst Birte

      Slet

Jeg er altid glad for en kommentar