Æble og palmekål i boghvedepandekage

Igen har mit enlige æbletræ smidt 10 kilo æbler på græsplænen. Æblerne fejler intet, men træet gør sig parat til den kommende vinter og så er der ikke kraft og saft nok til at slæbe rundt med alle disse frugter.

De nedfaldne æbler deler jeg med fuglene.
I disse "Stop Spild Af Mad-tider" er det vigtigt også at huske på, at vi skal værne om naturens kredsløb: ".....Fuglen og den fattige skal også være mæt" fortæller den gamle sang. 
Jeg tænker, at det er der jo sund fornuft i, så jeg snupper de bedste æbler og lader fugle og gnavere have adgang til et vinterforråd sammen med havens øvrige bær og frø. De resterende æbler river jeg sammen i en bunke og efterhånden, som tiden går, breder jeg bunken med visne blade og æbler ud, så dyrene får adgang til friske forsyninger.

Men de lækre æbler kan jeg ikke bare lade gå til spilde:

Til dagens frokost brugte jeg 10 af de mindre æbler med pæn skræl. Jeg vaskede dem grundigt og fjernede kernehuset, men beholdte skrællen på. De blev skåret i både og lagt på en varm pande med ca 2 spsk andefedt, som jeg havde i fryseren fra sidste gange andebryst.


Da æblerne begyndte at blive bløde, kom jeg snittet palmekål af ca. 10 blade ved og stegte det med i 5 min. Det hele blev krydret godt med salt og peber - samt en lille knust rød tørret chili, men det er jo valgfrit.

Hele herligheden blev lagt på en boghvedepandekage, som jeg har købt i Årstidernes Gårdbutik. Jeg fik 6 pandekager for 15 kr, da de var tæt på udløbsdato - faktisk i går, men jeg serverede dem nu med sindsro!


Ovenpå fyldet kom jeg en skefyld skyr for at runde lidt af - creme fraiche vil nok også kunne bruges.

Dejlig let søndagsfrokost, der sagtens kunne have været suppleret med en eller anden form for kornsalat, men jeg har gang i et eksperiment på grillen, så det er der ikke tid til denne gang.

6 kommentarer:

 1. Dejligt at se en opskrift med palmekål. Det er lykkes mig at købe dem en gang, de er svære at finde. Hilsner Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre ja. Denne gang var jeg heldig at finde dem i gårdbutikken i Humlebæk og andre gange har jeg fundet dem hos Søris i Ølstykke, men det er ærgerligt, at man ikke kan få dem i de almindelige butikker.

   Slet
 2. Lækker opskrift. Æbler og andefedt, og så lige kål. Skønt :)
  Hilsen
  Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lotte
   Jeg gemmer altid andefedt i nogle små bøtter i fryseren, så det lige passer til at kunne stege i. Palmekål kan desværre være svært at få fat på, men grønkål kan også sagtens bruges. Jeg bruger gerne kål sammen med æbler. Æblernes syrlighed og sødme blander sig fint med grønkålens rustikke konsistens og smag.

   Slet
 3. Netop ja. Der skal også være til solsorten, til fasanerne (de grådige bæster), til grævlingen, til ræven og nogle til hunden. Fuglen og den fattige...

  I øvrigt morer jeg mig tit over madspildssnakken. Jeg kan harmes over butikkers og restauranters madspild ligesom enhver anden, og jeg mener helt klart, at lovgivningen skal ændres. Men begrebet 'madspild' er blevet så meget et modefænomen, at det ikke længere hedder at spise rester. Det hedder at 'undgå madspild'. Men man kan vel kun undgå madspild ved at bruge noget, man ellers havde tænkt sig at smide ud, ikke? Ikke ved at spise resten af den gode oksesteg dagen efter. Det er bare almindelig husmoderfornuft. Det er bare ikke så moderne :D

  Mange hilsener, Karen

  SvarSlet
 4. Hej Karen

  Jeg kan kun give dig ret. Hvad jeg ikke ser af fråds i institutionskøkkener: Store dejlige porrer bliver skåret over ca 6 cm fra roden og det ryger i skraldespanden sammen med alt den grønne top og en temmelig god del af det hvide. Tilbage står kokken med ca. 6 cm hvid porre, som ikke behøves renses....SUK, sådan kunne jeg fortsætte.
  Jeg mener helt klart, at det er i kantiner, restaurenter og offentlige institutionskøkkener, at der skal laves en afvejning af tid og økonomi i forhold til at bruge gode råvarer - og udnytte råvarerne gennem kreativitet.
  Men ofte er det tiden, som det kniber med og derfor ryger 3/4 af porren i skraldespanden.
  Debatten breder sig og vi bruger løs af alt, hvad naturen byder på - Godt, men der skal være balance i tingene, så der også er til dyrene!!
  ....Ja, rester er rester og ikke stop-spild-af-mad, med mindre folk da altid smider rester ud.

  Venligst Birte

  Venligst Birte


  SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar