Samosaen, der blev til en forårsrulle....



Jeg er ved at løbe tør for sandwichboller til madpakkerne og ville gerne skyde bagningen til vejret var lidt mindre varmt.

Så jeg dykkede ned i fryseren for at se, hvad der var i gemmerne - tja, fuldkornspizzadej, filodej og så - lige der nederst - lå en pakke forårsrulledej af fuldkorn. Jeg tænkte, at det kunne jeg bruge til at lave nogle samosas af til madpakkerne. Jeg lagde den til optøning og gik i gang med fyldet.



Fyldet bestod af kartofler i små tern - gerne mindre end dem jeg snittede, løg, grønne bønner, grønne ærter, grøn chili, ingefær, citronsaft og krydderierne samt salt. Det var, hvad jeg havde ved hånden.

Der kan komme meget forskelligt i, men kartoffel er en genganger. Jeg brugte det, som jeg havde, men blomkål, gulerødder, hakket kød osv. kan også bruges.

Det hele blev fundet frem og snittet. Så blev det stegt i rapsolie og stillet til afkøling, mens forårsrulledejen tøede op.

Da jeg åbnede for forårsrulledejen og skar den ene plade i 2 rektangler, kunne jeg hurtigt se, at rektanglerne slet ikke var lange nok. Nu er samosas jo trekantede og rullet sammen på en måde, så alle enderne lukkes efterhånden. Og det kræver et ganske specifikt mål for at det går op. Og det passede forårsrulledejen ikke til.  Jamen, så måtte det blive til rullesamosa!

Jeg vil ikke beskrive her, hvordan jeg gjorde, men du kan se her:
http://klidmoster.dk/2011/01/fuldkorns-forarsruller-med-spicy-fyld.html


Okay, øvelse gør mester og efter et par ruller fandt jeg det lettere og resultatet blev såmænd ganske hæderligt.

De kom på en varm pande med ca 2 cm rapsolie i bunden. Jeg lagde kun få på ad gangen, da jeg ikke vidste, hvordan det artede sig. Men de beholdte formen og blev hurtigt sprøde og lækre. De blev lidt mørke i det, så en anelse lavere varme ville nok have passet, men får de for lidt varme, tror jeg, de bliver bløde og går let i stykker.


Nu er de jo til madpakkerne i morgen, men man giver vel ikke sine kære noget, som man ikke ved, om er i orden;-)

Så jeg lavede hurtigt en raita af ca 4 cm fintsnittet agurk, 1 dl yoghurt Naturel, 3-4 små blade fintsnittet marokkansk mynte og 3/4 tsk ristet og stødt spidskommenfrø. Jeg fandt en hjemmelavet indisk tomatchutney med nigellafrø, karryblade og chili frem og spiste også det til. Mmmm.


Ingredienser til samosafyldet:

1 stort finthakket løg
100 g ærter
100 g grønne bønner skåret i små stykker
300 g kartofler i små tern
2,5 cm fintrevet ingefær
1 finthakket grøn chili - efter smag
1½ tsk salt
1 tsk stødte korianderfrø
1 tsk garam masala
1/4 tsk cayenne pulver - efter smag
3 spsk vand
saft af ½ citron

Sauter løgene i 2 spsk rapsolie. De skal ikke blive brune. Når de er bløde og klare kommes grønne ærter, grønne bønner ingefær og chili. Det vendes godt rundt og rør rundt. Vandet kommes ved og det simrer under låg i ca. 3 minutter. Kom kartoffelternene  op i panden og tilsæt salt, koriander, garam masala, spidskommen og cayennepeber. Bland det godt sammen og rør rundt til krydderierne dufter. Tilsæt til sidst citronsaften  og lad det hele køle godt af. Er det for varmt, opløser det forårsrulledejen. Prøv også at undgå for meget væde med, når du lægger fyldet på dejen.  

2 kommentarer:

  1. Hvor er det dejligt at læse, at du laver en kærlig madpakke. Jeg arbejder selv på en bog: Den lille grønne for madpakkespisere, som udkommer til august.
    Kærlig hilsen
    Kirsten

    SvarSlet
  2. Hej Kirsten
    Mange tak for din kommentar og jeg glæder mig meget til at få inspiration gennem din nye bog. Jeg mener, at det er utroligt vigtigt at give børn sunde og alsidige madoplevelser fra de er ganske små og jeg håber på den måde at støtte dem i at vælge sundt - også når de er for gamle til "Mors Madpakke"

    SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar