Hjemmelavet indisk ost i tomatchilisauce og grønne ærter

En af måderne, hvordan vi får råd til at spise økologisk kød - som stadig er det letteste ordentlige kød at få fat på - er ved at fjerne kødet fra middagsbordet mindst en gang om ugen.
Vi lever ikke vegetarisk, men bruger mindre kødportioner i hverdagen og supplerer gerne med linser, bønner og så denne indiske ost: Paneer


Jeg har før lavet indisk ost af dansk sødmælk. Det er ikke meget, man får ud af 2 liter sødmælk - små 300 g - men til gengæld er alle proteiner og faste stoffer bundet i denne lille ost, så det mætter godt.
Jeg laver min paneer ved at koge 2 liter sødmælk op til kogepunktet. I det øjeblik, det rammer kogepunktet, tilsætter du 4 spsk citronsaft og rører rundt. Det tager max. 20 sekunder, før vallen skiller ud. Hæld grydens indhold i en si foret med osteklæde - eller dit stativ med saftpose. Lad det dryppe godt af i en time. Herefter vrider du det resterende vand ud af osten. Lad osten blive i klædet og læg det i en skål, som du stiller en anden skål oven i. Fyld denne skål med noget tungt - og hygiejnisk. Stil det hele på køl til dagen efter. Så er paneeren helt fast.
Paneer smager ikke af meget i sig selv, men lige som tofu er det virkelig god til at suge smag til sig, samtidig med at den bidrager til en mildere smag i stærke retter. paneer mister ikke sin fasthed ved at blive tilberedt, men kan være svær at stege uden det hænger fast på panden eller brænder på. Den behøves dog ikke at steges for at komme i en ret. Paneer kan godt fryses f. eks. i tern, hvis du ikke kan bruge det hele på en gang - det svarer trods alt til 2 liter sødmælk!


Start med at skære paneer i mindre, mundrette tern. varm olie op på en slip-let-pande ved middel varme og når olien er gennemvarm, tilsætter du ternene i eet lag. Sørg hele tiden for at ryste panden og vende ternene, så de ikke brænder på. Her kan det være hensigtsmæssigt at stege ternene i flere hold, så det er nemmere at styre. Nå de er gyldne, tages de af og lægges på fedtsugende papir.
Lad det resterende olie blive i pande og tilsæt evt lidt mere, hvis osten har suget for meget.

Som altid, når du laver indisk mad, så forbered alle dine ingredienser i mindre skåle: Rist og stød korianderfrø og spidskommenfrø. Knust eller kværn den sorte peber og mål chili og gurkemeje op. Læg dette i en skål, da det skal tilsættes samtidig.
Hak et løg, pres hvidløg, rens og hak de grønne chili og riv ingefæren. Find en dåse tomater frem. Lav en skål til salt og garam marsala. Hak den grønne koriander og læg i en skål.

Steg det hakkede løg klart og tilsæt så hvidløg, hakket grøn chili og ingefær. Steg det i 2 min.  Kom ristede og stødte koriander - og spidskommenfrø, chilipulver, peber og gurkemeje på. Steg 1 min under omrøring. Tilsæt tomater og kog i 10-12 minutter. Herefter kommer du 4 dl vand ved, rører rundt og dækker panden til. Lad det simre i min. 20 min.

Lav en pasta af cashewnødderne: Knust cashewnødderne i en morter og rør det så til en pasta med lidt vand:


Efter 20 min. rører du så denne pasta ind i tomaterne på panden sammen med garam masala, frosne grønne ærter, salt, hakket korianderblade og paneer i. Vend forsigtigt rundt og lad det varme igennem i 5 min.


Tag panden af varmen og lad den stå og trække i en time - gerne på køl til dagen efter, hvis du har mulighed for det.
Efter en time, kan du forsigtig opvarme retten inden servering.


Server retten med hvide ris eller brød samt en kølende raita af yoghurt og agurk.


Ingredienser:
300 g hjemmelavet eller færdigkøbt paneer - kan erstattes af tofu - men prøv at lave paneer selv - det er ikke svært!
6 spsk rapsolie
1 løg - hakket
3 - fed hvidløg - presset
2½ cm (1 tsk) frisk revet ingefær
2 rensede og finthakkede grønne chili
2 tsk ristede og stødte korianderfrø
1 tsk ristede og stødte spidskommenfrø
½ tsk knust sort peber
½ tsk chilipulver
400 g flåede og hakkede tomater fra dåse.
4 dl vand - brug tomatdåsen, så du får det sidste tomat med.
2 spsk cashewnødder + 1-2 spsk vand til en pasta
300 gram grønne ærter fra frost
1½ tsk salt
2 tsk garam masala
4 spsk frisk hakket korianderblade.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar